Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» »Kako očvrsnuti čelik - vizualni eksperiment
Kako očvrsnuti čelik vizualnim eksperimentom

Čelik svima poznat je legura željeza i ugljika. Čisto željezo je koljivo i meko, njegov je opseg ograničen. Različiti čelični proizvodi i čelični proizvodi značajno mijenjaju tvrdoću i duktilnost tijekom različitih toplinskih obrada:
 • Otvrdnjavanje čelika sastoji se od zagrijavanja na visoke temperature i brzog hlađenja u ulju ili vodi. To rezultira snažnim, ali krhkim čelikom.
 • Kaljenje čelika je suprotan postupak, karakteriziran sporim hlađenjem nakon zagrijavanja.

Pravilno očvršćivanje i kaljenje čeličnog proizvoda omogućuje vam dobivanje "srednjeg tla" ili materijala s povećanom čvrstoćom i tvrdoćom. Toplinska obrada omogućava čeliku da se savije prije loma i da se ne pokvari na krhki način, što može biti korisno u mnogim proizvodima.
Čelik ima legirajuće komponente, a drugačiji sastav dovodi do činjenice da legure mogu zahtijevati različita vremena i temperature grijanja. Kao i razne metode (brzina) hlađenja.

Materijali i oprema


Za provođenje eksperimenata kaljenja čelika, trebamo:
 • plinski plamenik ili plamenik;
 • dvije šipke izrađene od čelika razreda 1040 (ruski kolega: čl. 40, ili čl. 49G);
 • spremnik za vodu za otvrdnjavanje.

Kako očvrsnuti čelik vizualnim eksperimentom

Sigurnost:
Prilikom provođenja toplih radova potrebno je poduzeti dodatne korake kako bi se osigurala odgovarajuća sigurnost. Za grijanje čelika s otvorenim vatrostalnim puhalom bit će potrebna osobna zaštitna oprema (rukavice i naočale). Uz to će biti potrebni aparat za gašenje požara, kanta vode i noćna mora (azbest od lima).

Hvatanje čelika


Još jednom provjeravamo dostupnost i upotrebljivost protupožarne i osobne zaštitne opreme. Početak:
Savijte naše šipke u obliku slova "U".
Kako očvrsnuti čelik vizualnim eksperimentom

Uključite plin i upalite plinski plamenik. Provjerite je li baklja usmjerena od vas. Pazite da se nitko ne nalazi unutar 1 metra baklje dok gori. Imajte u blizini vatrogasni aparat u slučaju nužde.
Kako očvrsnuti čelik vizualnim eksperimentom

Zakrivljeni dio štapa "U" stavljamo u najtopliji dio plamena, držeći dva kraja čelične šipke.
Kako očvrsnuti čelik vizualnim eksperimentom

Najtopliji dio plamena je mali konus otprilike polovine duljine baklje. Obavezno zakrenite šipku dok je plamen zagrijava, to osigurava ravnomjerno zagrijavanje. U trenutku najvećeg zagrijavanja započinje restrukturiranje atoma željeza, ugljika i legurajućih komponenti.
Kako očvrsnuti čelik vizualnim eksperimentom

Kad šipka na mjestu zagrijavanja poprimi svijetlo narančastu boju, uklonite štap iz plamena i brzo ga umočite u vodu unutar spremnika, kao što je prikazano na fotografiji (nazvano "izumiranje"). Gašenjem se smanjuje kretanje atoma, a može se ilustrirati kao "zamrzavanje" čeličnih atoma na novom mjestu. U ovom trenutku atomi su u nestabilnom položaju.
Kako očvrsnuti čelik vizualnim eksperimentom

Ponovite korake 3 i 4 s drugom čeličnom šipkom.
Kako očvrsnuti čelik vizualnim eksperimentom

Uzmite drugu čeličnu šipku i očvrsnite je zagrijavanjem bakljom 10 sekundi. Ne temperirajte prvu čeličnu šipku! Stavivši je u spremnik s vodom, izvršimo sekundarno očvršćivanje ili termičko kaljenje čelika. To omogućava metalnim atomima da se "opuste" i smjeste u stabilniji položaj.
Izravnamo obje šipke da bismo ilustrirali razliku u mehaničkim svojstvima. Prva šipka (štap koja nije bila sekundarno očvrsnuta) bit će vrlo krhka i razbiti će se, jer atomi nisu u stabilnom položaju.
Kako očvrsnuti čelik vizualnim eksperimentom

Druga šipka, koja je ponovno zagrijana i očvrsnuta (otpuštena), savijat će se, no oblik „U“ ostaje. Budući da je ovaj štap očvrsnuo i kaljen, atomima je dozvoljeno da se "opuste" do stabilnog položaja, materijal je postao čvršći i čvršći bez gubitka otpornosti na deformacije.
Kako očvrsnuti čelik vizualnim eksperimentom

nalazi


Ovaj primjer najjednostavnijeg gašenja i kaljenja čelika niskolegiranog ugljika pokazao je mogućnosti toplinske obrade i njegov utjecaj na fizička svojstva metala.
Vrati se
Komentari (1)
 1. zarez
  #1 zarez gosti 2. ožujka 2019. 21:17 sati
  4
  Neki opis zbunjenog redoslijeda očvršćivanja i kaljenja nije jasan.

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja