Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Kako oživjeti kuglasti ventil ako se zaglavi
U nekom ste trenutku trebali isključiti dovod vode u stanu ili kući, ali svi vaši pokušaji okretanja dugotrajno neiskorištenog zapornog ventila nisu uspjeli. Razlog ovog fenomena je uobičajen - upotreba nekvalitetnih vodovodnih instalacija. Problemi obično nastaju kod kuglastih ventila kineske proizvodnje. Metalna kugla s prolaznim kanalom u njoj jednostavno se zalijepi na polimernu čahuru i ne može ispuniti svoje funkcije.
Kako oživjeti kuglasti ventil ako se zaglavi

Nemojte žuriti da pozovete vodovod i promijenite ventil, postoji prilika da ga vratite s minimalnim troškovima. Naš zadatak je pažljivo zamahnuti loptu u dizalici i natjerati je da se okreće pod pravim kutom kako bi se preklapao prolazni dio. Glavna prednost ove metode: potreban je potpuni nedostatak materijalnih troškova, samo malo vremena i strpljenja.

Rabljeni alati


Za zaključavanje kugličnog ventila nisu potrebni rezervni dijelovi i pribor. Od alata za klupe potreban nam je samo niz visokokvalitetnih malih tipki. U nedostatku takvog, možete koristiti univerzalni plinski (podesivi) ključ.

Oporavak ventila za zatvaranje


Da biste otklonili oštećenje zaglavljene slavine za vodu, potrebno joj je osigurati besplatan pristup i dobro osvjetljenje. Potonji je izuzetno važan jer se često zatvarački ventili nalaze u zatvorenim ormarima. Radovi obnove mobilnosti ventila izvode se sljedećim redoslijedom:
1. Odvijte samoreznu maticu ili odvijte vijak koji drži leptirastu okretnu ručicu. To se postiže korištenjem otvorenog ključa ili kombiniranog ključa na „8” ili „10”, ovisno o određenom modelu.
2. Uklonite ručicu. Izuzetno je rijetko da ga jednostavno izvučete i zato zamahnete, naizmjenično klikom na jedan ili drugi rub. Ne pokušavajte kucati - samo prekidate zastave.
Kako oživjeti kuglasti ventil ako se zaglavi

Kako oživjeti kuglasti ventil ako se zaglavi

3. Odaberemo otvoreni ključ ili gas prilagodimo veličini stabljike i pokušamo ga okrenuti.
Kako oživjeti kuglasti ventil ako se zaglavi

U ovom slučaju naizmjenično mijenjamo smjerove: prvo, u smjeru kazaljke na satu, a zatim u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Raspon kretanja trebao bi biti mali - uz znatan napor postoji rizik od pucanja rubova ili razbijanja zaliha.
Kako oživjeti kuglasti ventil ako se zaglavi

4. Kad se pojavi barem mali pomak, malo povećavamo raspon pokreta. Prilikom izvođenja radova preporučljivo je jednom rukom držati ključnu glavu na šipci, a drugom okrenuti.
5. Nakon što potez šipke postane slobodniji, a primijenjeni napor se smanji, možete ga staviti na dršku, popraviti ga maticom (vijkom) i nastaviti ljuljanje dok se dovod vode u potpunosti ne isključi.
Proces vraćanja zaklopnog ventila obično traje od 10 do 15 minuta. Istodobno, financijski troškovi su nula - značajna je ušteda u obiteljskom proračunu, a imat ćete reputaciju jacka svih obrta.
Kako oživjeti kuglasti ventil ako se zaglavi

zaključak


Rješavanje problema zaglavljenog kugličnog ventila jednostavan je postupak, ali zahtijeva oprez i točnost. Najveća je opasnost u ovom slučaju napokon slomiti ventil ili oštetiti ruke ako ključ otključa prilikom okretanja dizalice. Osim toga, postoji rizik od "proboja" lica na zalihama, pa se preporučuje korištenje visokokvalitetnog otvorenog ključa umjesto prilagodljivog ključa. Prilikom postavljanja ručke preporučljivo je podmazivati ​​nožicu i niti pričvršćivača grafitom ili bilo kojom drugom mašću. To će pojednostaviti uklanjanje "leptira" sljedeći put.
Moguće je izbjeći lijepljenje kugličnog ventila ako se periodično zatvara barem jednom svaka dva do tri tjedna i otvara nekoliko puta. Još je bolje koristiti visokokvalitetne armature pri postavljanju vodovoda, tada opisani problem neće biti.

Pogledajte video


Vrati se
Komentari (9)
 1. Vasiliev Sergej
  #1 Vasiliev Sergej gosti 15. veljače 2019. 19:04
  3
  također je moguće lagano otpustiti navoj (ventil je sastavljen na dva dijela) lakše će ga se okrenuti, ali je lakše zatvoriti i otvoriti ventil svaka tri do četiri mjeseca od lijepljenja kugle.
 2. Oleg Ratnikov
  #2 Oleg Ratnikov gosti 17. veljače 2019. 11:11
  1
  Najbolja opcija je instalirati naše ruske ventile, a ne koristiti kineske proizvode za koje kaže da su proizvedeni u Italiji
 3. Gost Dmitrij
  #3 Gost Dmitrij gosti 17. veljače 2019. 15:39
  0
  Sve je to glupost. Moramo staviti novu
 4. siva
  #4 siva gosti 17. veljače 2019. 18:25
  2
  Stavite ne leptira, već čeličnom polugom, nećete krvariti ključevima, propustili su stazu.
 5. Zavyalov Aleksej
  #5 Zavyalov Aleksej gosti 17. veljače 2019. 18:59
  2
  1 Nepoželjno je da kuglasti ventil bude napola otvoren, radni položaj mu je otvoren ili zatvoren. 2 Preporučljivo je da se svi ventili okreću tu i tamo jednom mjesečno, npr. Kad uzmemo očitanje brojača, neka to postane navika.
 6. Leonid Pavlovič
  #6 Leonid Pavlovič gosti 18. veljače 2019. 10:05
  0
  Sve je moguće, ali u većini slučajeva nosač štapa u kugli je odrezan, a rezultat je nula.
 7. Constantin
  #7 Constantin gosti 18. veljače 2019. 19:07
  1
  U članku se govori o ničemu, samo trebate uzeti kliješta i okrenuti leptira, ako to ne pomaže da promijenite dizalicu.
 8. Gost Sergej
  #8 Gost Sergej gosti 18. veljače 2019. 20:09
  1
  70% zaglavljenja kuglastih ventila ovisi o nekvalitetnoj vodi, 20% proizvođača, 10% vlasnika.
 9. Gost Sergej
  #9 Gost Sergej gosti 20. veljače 2019. 19:56
  0
  Najveća opasnost predstavlja puknuće navojnog dijela dizalice. Kinezi ih često čine vrlo tankim. Zatim poplava. Jednom mi se dogodilo. I nije se puno trudio

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja