Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» »Kako pripremiti mješavinu goriva za dvotaktne motore
Mnogi se boje kupiti motorizirani alat pogonjen dvotaktnim benzinskim motorom. Plaši ih stalna mogućnost miješanja benzina s uljem. Oni sugeriraju da je to prilično problematična operacija, iako u ovom postupku nema ništa slično. Sada ćemo vidjeti kako se to radi.
Kako pripremiti mješavinu goriva za dvotaktne motore

Dakle, ako ste kupili ili namjeravate kupiti motorizirani alat s dvotaktnim motorom, morat ćete pripremiti mješavinu goriva, koja se sastoji od benzina i posebnog ulja za ovu vrstu motora.
Pri odabiru ulja prednost treba dati onome koji je preporučio proizvođač vašeg električnog alata, iako je to neprincipijelno. Možete uzeti još jedno ulje, što je najvažnije, mora biti visokokvalitetno i ne previše jeftino.
Dvotaktno motorno ulje razlikuje se od ostalih ulja u oznaci, označenoj kao 2T, što je naznačeno na naljepnici spremnika. Prikazuje i omjer miješanja ulja i benzina za dobivanje mješavine goriva.
Kako pripremiti mješavinu goriva za dvotaktne motore

Za ulja visoke kvalitete, ta vrijednost u pravilu iznosi 50: 1, odnosno za 50 dijelova benzina potreban je jedan dio ulja. Taj se udio može naznačiti ili umnožiti u postotku. U našem slučaju, udio od 50: 1 odgovara 2%.
Kako pripremiti mješavinu goriva za dvotaktne motore

Mnogi se zbunjuju u ovim omjerima i postocima, a zapravo ne razumiju koliko ulja treba dodati, recimo, u litru benzina. Ali ovdje je sve vrlo jednostavno. Ako vidite udio od 50: 1, to znači da biste trebali pomiješati 100 grama ulja sa 5 litara benzina, a 20 grama s 1 litrom benzina.
Ako su postoci navedeni na pakiranju, na primjer, 2%, to znači da treba u 1 gram benzina dodati 20 grama ulja. Ako je navedeno 3%, tada trebate dodati 30 grama ulja u litru benzina itd.
Što nam može biti korisno za pripremu mješavine goriva za izlijevanje dvotaktnog motora u rezervoar?

Trebat će


Ovo će zahtijevati prilično malo:
 • plastični lijevak;
 • obična medicinska štrcaljka;
 • plastični spremnik za litru;
 • benzina;
 • dvotaktno motorno ulje.

Kako pripremiti mješavinu goriva za dvotaktne motore

Kontejner se može uzeti ispod antifriza ili antifriza za automobile, iako neki električni alati dolaze s sličnim spremnikom s oznakama za benzin i ulje. Ali za veću točnost, još je bolje koristiti običnu štrcaljku za odabir ulja i dodavanje u benzin.

Kako napraviti mješavinu goriva za dvotaktni motor


Prvo u bocu ulijemo benzin, koji je preporučio proizvođač električnog alata, a naveden je u uputama za uporabu. Najčešće se u te svrhe koristi AI-92. Ako uzmete benzin s drugačijim oktanskim brojem, vjerojatno će motor uskoro pokvariti.
Kako pripremiti mješavinu goriva za dvotaktne motore

Dalje, morate izvući ulje iz boce sa špricom. Podsjećam da će za stvaranje udjela od 50: 1 (ili 2%) za 1 gram benzina biti potrebno 20 grama ulja. Usput, medicinske šprice ovog kapaciteta prilično su česte.
Kako pripremiti mješavinu goriva za dvotaktne motore

Ulje tipa 2T obično je crveno. To se radi posebno tako da vaša mješavina goriva dobije istu boju. Tada ga je teško zbuniti običnim bezbojnim benzinom i nehotice ga ulijte u spremnik motora bez dodavanja ulja.
U benzin ulijemo točnu količinu ulja (u našem slučaju 20 grama), koju smo stavili u štrcaljku. Spremnik zatvorimo navojnim čepom i snažno ga protresemo tako da se njegov sadržaj dobro promiješa. Nakon takvog postupka naša je mješavina goriva potpuno spremna za upotrebu.
Kako pripremiti mješavinu goriva za dvotaktne motore

Zaključno, želim vas podsjetiti da smjesu goriva ne biste trebali pripremati u velikim količinama. Proizvođači ne preporučuju skladištenje benzina pomiješanog s uljem duže vrijeme.Pripremite takvu količinu mješavine goriva koja bi bila dovoljna za 1-2 točenja goriva.
Pa ipak, ako koristite visokokvalitetno ulje, ne trebate ovdje djelovati prema izreci: "nećete pokvariti kašu uljem", i povećajte količinu u odnosu na volumen naveden u omjeru. Uostalom, taj se omjer dobiva, i teorijskim proračunima, i više puta se provjerava u praksi kao rezultat brojnih ispitivanja.
Optimalan je i ekonomično te u osiguranju pouzdanosti i trajnosti dvotaktnog motora. Stoga u benzin dodajte ne manje i više ulja, već upravo onoliko koliko je naznačeno na naljepnici spremnika za ulje za dvotaktne motore.

Pogledajte video


Vrati se
Komentari (5)
 1. SSG67
  #1 SSG67 gosti 5. veljače 2019. 15:31.
  5
  A ako ulje nije crveno, već plavo ili zeleno? Ili, ne daj Bože, bezbojnu? Izravno -100 za podmazivanje. Općenito, koncentraciju ulja određuje proizvođač motora, a ne ulja. I varira od 1:25 do 1: 100.
 2. Eugene
  #2 Eugene gosti 6. veljače 2019. 06:55
  6
  Benzin u litrama, a ulje u gramima? Šprica - 20 ml
 3. Gost Sergej
  #3 Gost Sergej gosti 6. veljače 2019. 19:12
  1
  I budite sigurni da imate više plastike koja bi se sigurno zapalila!
 4. Lav
  #4 Lav gosti 20. veljače 2019. 18:56
  0
  Želim vas upozoriti na posebne spremnike od litre s rizikom od 1:40, 1:50, 1:32. RIZICI LIE! Ako dodate ulje u riziku, ono će biti 10-15 puta veće od uobičajenog. Samo špric. Kome treba - poslat ću fotografiju kante s litrom s rizicima.
 5. Gost Victor
  #5 Gost Victor gosti 6. ožujka 2019. 17:09 sati
  0
  Autor je malo pogriješio što je naznačio količinu u gramima i predložio da se ta količina mjeri u mililitrima !!!

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja