Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» »Napravite vanjsku TV antenu
Aktivni prijelaz s analogne televizije na digitalnu televiziju prisiljava ugradnju nove vrste antena koja se, zbog hipea, prodaje puno skuplje od stvarnih troškova. Ne želeći trošiti novac na takvu opremu, to se može učiniti samostalno, koristeći jeftine komponente iz prodavaonice hardvera.
Napravite vanjsku TV antenu

Potrebni alati i materijali


Za sastavljanje digitalne antene trebat će vam najjednostavniji set alata, a to su odvijač, kliješta, rezači žica, sječka za metal, bušilica, mjerač vrpce ili ravnalo. Od materijala koji trebate kupiti:
 • PVC cijev 40 mm - 80 cm;
 • pocinčana žica s presjekom 2,7 mm;
 • pocinčana žica promjera 0,8 mm;
 • mala pocinčana žičana mreža;
 • M4 vijci 30 mm - 8 kom .;
 • M4 vijci 60 mm - 4 kom .;
 • M6 studs 140 mm - 2 kom .;
 • matice za M4 vijke - 12 kom .;
 • matice za M6 vijke - 8 kom .;
 • podmetači za M4 vijke - 12 kom .;
 • podmetači za M6 vijke - 8 kom .;
 • antenski adapter TS9, DVB-T RF ili bilo koji drugi s ožičenjem.

Napravite vanjsku TV antenu

Također ćete morati pokupiti komad plastike i od njega napraviti 4 ploče oko 7x3 cm. Možete izrezati apsolutno bilo koji plastični proizvod dovoljne debljine, barem 5-10 mm.

Montaža digitalne TV antene


Najprije morate umetnuti prozore na PVC cijev za umetanje plastičnih jastučića. Ekstremni su razvedeni od vrha i dna cijevi za 10 cm, preostala 2 se promatraju s korakom od 20 cm. Prozori su izrezani u visinu od 32 mm. Nakon toga trebate izbušiti rupe kako biste izvadili ploče s cijevi. Za to se koriste vijci duljine 60 mm. Pored toga, bit će potrebno napraviti rupe na krajevima ploča kako bi se antene dodatno učvrstile.
Napravite digitalnu TV antenu

Sada trebate sami napraviti antene. Trebat će im 8 komada. Antene su savijene u obliku slova "V" iz debele pocinčane žice s presjekom 2,7 mm. Duljina svake strane treba biti 20 cm. Krajevi moraju biti savijeni pod takvim kutom da je udaljenost između njih 12 cm. Gotove antene pričvršćene su na ploče od po 2. Da biste to učinili, koristite vijke i podložke od 30 mm.
Napravite digitalnu TV antenu

Na redu je montaža zaslona. Da biste to učinili, izrežite pocinčane rešetke veličine 66x48 cm. Iznad i ispod rešetke vrši se na nosaču. Da biste to učinili, kroz ćeliju morate proći debelu žicu s presjekom 2,7 mm. U njenom središtu izrađuje se petlja koja će se kasnije koristiti za pričvršćivanje šiškom.
Napravite digitalnu TV antenu

Zatim trebate staviti mrežu u središte pravokutnika stvorenog krajevima antena. Nasuprot šarkama, kroz cijevi su izrađene rupe. U njih se ubacuju studs duljine 140 mm. Prvo, svaki od njih je pričvršćen na cijevi s obje strane pomoću matica i podmetača. Nakon sličnog načina, na njega se pričvršćuje rešetka s petljicama. Udaljenost između početka mreže i cijevi treba biti 80 mm.
Napravite digitalnu TV antenu

Ostaje spojiti antene jedna s drugom. Za to se uzima pocinčana žica s presjekom 0,8 mm. Spajanje se provodi prema shemi. Za pouzdanost trebate pritisnuti žicu istim perilicama s kojima su antene fiksirane.
Napravite digitalnu TV antenu

Za spajanje koaksijalnog televizijskog kabela na antenu morate uzeti bilo koji adapter s kabelom. Može biti TS9, DVB-T RF ili bilo koji drugi. Nepotrebni dio adaptera je odrezan, a preostalo ožičenje se odvija u skladu s shemom. Nakon toga, koaksijalni kabel koji ide do televizora povezan je s postojećim adapterom pomoću odgovarajućeg adaptera.
Napravite digitalnu TV antenu

Ovo je potpuno jednostavna antena za sastavljanje, što se može obaviti u doslovno sat vremena. Instaliran je na ulici, poput obične analogne antene. Kad koristite kratki koaksijalni kabel, možete učiniti bez pojačala. Ako televizor podržava T2, tada vam ne treba pretvarač signala.
Napravite digitalnu TV antenu

Ta je antena širokopojasna i uhvatit će kanale i analogne televizije i digitalne. Bez obzira, čak i u mjeraču, čak i u opsegu decimetara.

Pogledajte video


Vrati se
Komentari (5)
 1. porota
  #1 porota gosti 30. prosinca 2018. 23:02.
  4
  Ovdje vidim kopiju poljske antene na poljoprivrednom gospodarstvu, koja je prodata prije 10 godina. Antena bi trebala biti širokopojasna. Gdje su karakteristike? U mom području multipleksi rade na kanalima 26 i 41. Ili je ponovo objavite automatskim prijevodom i kako želite tamo?
 2. Gost Sergej
  #2 Gost Sergej gosti 31. prosinca 2018. 18:29
  4
  Lakše je kupiti i kupiti tvorničku verziju te antene za 300 rubalja s pojačalom i napajanjem, a općenito, čak i u tvorničkoj verziji antene postoji samo jedna dobra stvar: pojačalo.
 3. Gost Vlad
  #3 Gost Vlad gosti 1. siječnja 2019. godine 15:45.
  3
  Ne znam zašto mi treba digitalna antena, priključio sam je jednostavnu na svoj TV prijemnik i sve se prikazuje savršeno
 4. Andrija
  #4 Andrija gosti 2. siječnja 2019. 19:25
  6
  Antena nije bitna koji signal je frekvencija nosača modulirana digitalnim ili analognim.
 5. Valery Ratnikov
  #5 Valery Ratnikov posjetitelji 11. siječnja 2019. 16:27
  1
  Fu, nije lijepo.

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja