Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» 15 metoda za pojačavanje Wi-Fi signala usmjerivača
U prostranim sobama s pregradama i stropom postoje problemi s širenjem Wi-Fi impulsa, a na takvim mjestima mogu postojati područja koja nisu prekrivena signalom usmjerivača.
Debeli zidovi i međukatni stropovi ometaju njegov prolazak, pogotovo ako su armirani beton. Kao rezultat, signal se djelomično reflektira, djelomično se apsorbira, a samo neki dio prolazi kroz prepreke. Ali možete se nositi s tim problemom.

Metode jačanja signala usmjerivača Wi-Fi


Oni su jednostavni i složeni, plaćeni i besplatni, ali glavna stvar - zapravo, na ovaj ili onaj način, rješavaju problem koji se razmatra.
1. Ažurirajte firmver usmjerivača. Slab Wi-Fi vjerojatno je posljedica starog softvera rutera. Da biste ga riješili, morate ga nadograditi preuzimanjem najnovije verzije softverskog paketa.
Program možete preuzeti s web stranice tvrtke koja proizvodi usmjerivač, pripazite da razmislite o modelu uređaja. Također treba uzeti u obzir da isti model može imati nekoliko različitih revizija. Informacije o tome mogu se pročitati s naljepnice koja se nalazi na dnu usmjerivača.
15 načina za pojačavanje WiFi signala usmjerivača

Neki modeli usmjerivača imaju mogućnost prepoznavanja novih upravljačkih programa i unosa samog njega. Odgovarajući gumb u takvim slučajevima sadrži ovo sučelje za konfiguraciju uređaja.
Možda se s vremenom može pojaviti zasebni videozapis u kojem će se detaljno reći o treptanju usmjerivača.
2. Odaberite besplatni kanal. Ova je metoda posebno prikladna kada su Wi-Fi usmjerivači dostupni i u susjednim stanovima ili uredima. Može se dogoditi da jedan bežični kanal opslužuje više konkurentskih uređaja.
15 načina za pojačavanje WiFi signala usmjerivača

Iz tog razloga, slabost vašeg signala ili čak njegova potpuna odsutnost objašnjava se radom konkurencije. Pokušaj povezivanja s vašom pristupnom točkom neće ništa. U ovoj situaciji, pomoću posebnog programa, trebali biste provjeriti eter i utvrditi na kojim kanalima rade najbliži usmjerivači. Ostaje samo koristiti besplatni ili ne baš zauzeti kanal.
Samo neki modeli ovih uređaja sadrže ovu značajku u svom softveru. Za one bez njega, bolje je koristiti program besplatnog Wi-Fi skenera. Nakon instaliranja dovoljno je koristiti besplatni demo način rada i više ništa nije potrebno.
Telefoni i tableti također su opremljeni sličnim programima (pogledajte App Store i Play Market App Store).
3. Iskoristite standard 802.11n, pogotovo ako vaš usmjerivač koristi miješani način rada. Mnogi moderni uređaji koriste ovaj standard već duže vrijeme, što daje signal šireg raspona i snage, u usporedbi s skupom normi 802.11 a, b, d.
15 načina za pojačavanje WiFi signala usmjerivača

Ako je moguće, uređaje koji podržavaju norme 802.11a, b, g, bolje je isključiti napajanje jer imaju mali intenzitet. Ruter ih podržava prema zadanim postavkama, što dovodi do kočenja cijele mreže.
4. Idite na indikator frekvencije 5 GHz., pogotovo ako je usmjerivač prilično napredan i skup, jer ima dva radna područja - 2,4 GHz i 5 GHz.
15 načina za pojačavanje WiFi signala usmjerivača

Unatoč tome, mnogi korisnici rade na frekvenciji od 2,4 GHz, zbog čega je na njemu snažno preopterećenje, a to ne doprinosi kvaliteti i pouzdanosti Wi-Fi signala.
Ako je moguće, koristite frekvenciju od 5 GHz. Budući da se ne koristi puno, gotovo uvijek nije zauzet. Prijelaz se može izvršiti sa stranice osnovnih postavki usmjerivača.
5. Ispravno instalirajte usmjerivač u sobi. Istovremeno, bežična komunikacija uvijek će biti bolja. Najoptimalnije mjesto za to je središte dnevnog boravka ili ureda na udaljenosti od 150 cm od poda.
15 načina za pojačavanje WiFi signala usmjerivača

Kada takva opcija postavljanja usmjerivača nije moguća, tada se na starom mjestu trebaju osigurati sljedeći uvjeti: uređaj ne smije stajati blizu zida, a ne blizu poda ili stropa.
Također se ne smije postavljati u nišu ili ormar. Blizina kućanskih aparata: hladnjak, mikrovalna pećnica, televizor itd. Mogu ometati protok signala.
6. Signal će bolje proći ako je antena u ispravnom položaju. Moramo je pokušati staviti na različita mjesta i odbiti pod različitim kutovima dok se ne pronađu optimalni parametri.
15 načina za pojačavanje WiFi signala usmjerivača

7. Ponovno pokrenite usmjerivač, Neki modeli imaju neugodnu karakteristiku: od dugotrajnog rada pokazatelji kvalitete Wi-Fi komunikacije se pogoršavaju. Da biste to izbjegli, povremeno isključite napajanje dok se aparat ne ohladi. To možete učiniti noću ili tijekom dana dok ste na poslu.
15 načina za pojačavanje WiFi signala usmjerivača

U nekim je slučajevima korisno koristiti kratko ponovno pokretanje. Da biste to učinili, samo isključite usmjerivač na 60-120 sekundi, nakon čega ponovo možete napajati. Sjetite se samo da ponovno pokretanje nije resetiranje, stoga ne pritisnite gumb Reset.
8. Kontrolirajte pristup mreži. Prilikom odabira lozinke ne biste trebali koristiti jednostavne kombinacije. Ostali ih nisu teško prepoznati, nakon čega će vaš usmjerivač biti besplatan za sve vaše susjede na Internetu.
15 načina za pojačavanje WiFi signala usmjerivača

Ali ovo je još pola bitke, još gore, da se u isto vrijeme pokazatelji kvalitete i brzine signala uvelike pogoršaju. Štoviše, čak i složenu lozinku treba mijenjati nakon nekog vremena ili kontrolirati putem sučelja usmjerivača, ako je netko povezan na mrežu. Moguće je da je jedan od članova obitelji obavijestio jednog od susjeda o kombinaciji brojeva i slova, drugog od drugog, itd. Kao rezultat toga, nekim komšijama na trijemu može biti poznata čak i složena kombinacija znakova.
Sučelje uređaja pokazuje tko trenutno koristi vaš usmjerivač, što znači da možete poduzeti organizacijske i druge pogodne mjere.
9. Povećajte snagu odašiljača. Neki Wi-Fi usmjerivači su podesivi. Vrijednost ovog pokazatelja može biti manja od maksimalne. Sad je dovoljno podići ovaj pokazatelj na najviše postavke rutera.
15 načina za pojačavanje WiFi signala usmjerivača

10. Instalirajte snažnije antene. Kad je usmjerivač opremljen prijenosnim antenama, postaje moguće zamijeniti ih moćnijim proizvodima. Obični kućni usmjerivači imaju antene s dobitkom od 3 do 5 dBm.
15 načina za pojačavanje WiFi signala usmjerivača

Ako ih zamijenite antenama na 9 ± 1 dBm, tada će se kvaliteta i snaga signala primjetno poboljšati. Također možete koristiti udaljenu antenu, čiji kabel omogućuje vam da je instalirate na određenoj udaljenosti od baze.
11. Koristite improvizirano pojačalonapravljena od prazne limenke piva. O metodama izrade takvih pojačala puno je informacija na World Wide Webu.
15 načina za pojačavanje WiFi signala usmjerivača

12. Ugradite repetitor ili repetitor. Ovi uređaji primaju signale od usmjerivača i dalje ih šalju, povećavajući pokrivenost Wi-Fi mrežom. Ponavljači moraju biti postavljeni na mjestima gdje signal i dalje ima snagu, a ne tamo gdje ga gotovo nema. S obzirom na marku, pokazatelje snage i kvalitete, ovi uređaji imaju cijenu od 900 do 1200 rubalja.
15 načina za pojačavanje WiFi signala usmjerivača

13. Instalirajte alternativni softver. Mnogo entuzijasta ih stvara, pored proizvođača instrumenta. Korištenjem alternativnog softvera, možete značajno povećati performanse vašeg kućnog usmjerivača: povećajte snagu tako što ćete proširiti opseg koji proizvođački firmver ističe.
15 načina za pojačavanje WiFi signala usmjerivača

Programi Didi vert kompatibilni su s mnogim modelima usmjerivača, ali moramo uzeti u obzir da nitko ne može jamčiti da će instalacija dobro funkcionirati s alternativnim upravljačkim programima. Svatko mora sam odlučiti hoće li koristiti takve materijale ili ne.
14. Kupite najmoderniji i najsnažniji usmjerivač. Ova opcija daje najbolje rezultate, ali morate platiti puno novca. U međuvremenu, kanal koji trenutno koristite sadrži informacije o njima koje su se razvile u 2018. godini.
15 načina za pojačavanje WiFi signala usmjerivača

15. Koristite nadogradnje prijemnika umjesto pojačavanja ulaznog signala. Ovo je antena prijemnog uređaja koja se koristi za hvatanje Wi-Fi-ja. Za telefon i tablet takav pristup nije prihvatljiv.
15 načina za pojačavanje WiFi signala usmjerivača

Za malo novca postoji mogućnost nabavke vanjske antene ili prijemnika signala, osjetljivijeg nego u računalu ili prijenosnom računalu.

Dva komentara na kraju


Neki od gore opisanih savjeta prikladni su za neke modele usmjerivača, ali za druge. Također, ne povećavajte snagu Wi-Fi signala, jer su u ovom slučaju stvari još gore s njegovim prijemom. Idealnim Wi-Fi signalom smatra se od 60 do 65 dBm.

Pogledajte video


Vrati se
Komentari (0)

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja