Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Protočna slavina, popravak mjenjača s jednom polugom
Utočna slavina popravlja jednostruku mješalicu

Kad voda počne teći iz slavine u kuhinji ili kadi, to je loše s obje strane. Neprijatno je svakodnevno vidjeti mokro tijelo, slavinu ili sudoper i plaćati dodatni novac za neiskorištene litre vode. Ali, najopasnije je opasnost od moguće poplave zbog neispravljenog popravljanja uređaja.
Utočna slavina popravlja jednostruku mješalicu

Razmislite o jednom od najčešćih vodovodnih proizvoda - mjenjaču s jednom polugom mjenjača s jednom upravljačkom ručicom. Ako primijetite da voda curi između tijela ove slavine i gumba za podešavanje, spremnik je vjerojatno nestao, ili je istrošen i treba ga zamijeniti, ili je vrlo prljav i treba ga temeljito očistiti.
Da biste točno odredili uzrok istjecanja iz slavine, treba ga rastaviti. To nije tako jednostavno, pogotovo ako je uređaj služio bez rastavljanja dugi niz godina, a voda je ukočena zbog sadržaja nečistoća u obliku kalcijevih i magnezijevih soli.
Treba napomenuti da se isprva pojava curenja ponekad može zaustaviti s nekoliko okretanja ručke u svim smjerovima. Ali tada te manipulacije ne daju odgovarajući rezultat.
Morate li doista promijeniti cijeli dizalicu? Ali bolje je vratiti se na ovu skupu opciju kada su druge mogućnosti iscrpljene. Vrijedno je pokušati ga rastaviti i vidjeti što je kvar. Moguće je smanjiti troškove zamjenom samo istrošenog dijela. Najčešće se i sam uložak ispostavi kao takav.

Zamjena starog uloška s novim


Ne treba nam previše alata za rad: odvijač ravnog noža ili odgovarajući šesterokut i ključ ili plin.
Prvo što trebate učiniti je ukloniti indikator s toplom i hladnom vodom ispred ručke. Njegova druga funkcija je zatvaranje i zaštita vijaka koji pričvršćuje ručku na slavini, od vlage i prljavštine.
Utočna slavina popravlja jednostruku mješalicu

Ponekad ga je moguće bez poteškoća izvaditi, dovoljno je otrgnuti ubodom ravnog odvijača s jedne ili druge strane, a sada već napušta svoje mjesto. U drugim slučajevima, tijekom dugogodišnjeg rada, toliko je začepljen prljavštinom, mastima i ostalim smećem da ne postoji način da ga premjestite sa svog mjesta i istovremeno ne oštetite. Ali što treba učiniti, morate to učiniti jer u suprotnom ne možete doći do zasun koji drži kvaku na slavini.
Vijak se može potpuno odvrnuti, glavna stvar je da ne ometa uklanjanje ručke. Usput, najčešće njegovo demontaža ne ide glatko.
Utočna slavina popravlja jednostruku mješalicu

Problemi su isti: prljavština, masnoće, soli tvrdoće, sadrže se u vodi itd.
Između ručke i tijela slavine nalazi se ukrasna kapa koja istodobno služi kao podloga, a sjedalo džojstika pomiče se duž nje prilikom otvaranja i zatvaranja vode i podešavanja njene temperature. Također bi ga trebalo odvrnuti. Ako koristite alat, morate biti dovoljno oprezni: dio je vrlo osjetljiv i lako ga je oštetiti.
Utočna slavina popravlja jednostruku mješalicu

Utočna slavina popravlja jednostruku mješalicu

Nakon uklanjanja poklopca, otvara nam se plastični uložak, učvršćen maticom u kućištu miksera. Dolazi najvažniji trenutak rastavljanja, ali prije toga potrebno je isključiti protok tople i hladne vode.
Odvijte maticu pomoću podesivog ili plinskog ključa, čija se čeljust može produžiti do 32 mm. Zatim je potrebno uložak umetnuti okomito prema gore kako bi se njegovi ispupci izvukli iz otvora na tijelu miješalice.
Utočna slavina popravlja jednostruku mješalicu

Utočna slavina popravlja jednostruku mješalicu

Sada morate otići u trgovinu sa starim uloškom da biste kupili potpuno isto.
Utočna slavina popravlja jednostruku mješalicu

Bez toga, teško je nabaviti sličan uzorak, jer se oni razlikuju i po veličini i po položaju i konfiguraciji otvora.
Utočna slavina popravlja jednostruku mješalicu

Umetamo novi uložak u tijelo slavine u takvom položaju da je poravnat s otvorima na slavini za toplu i hladnu vodu, a otvori na spremniku podudaraju se s rupama na sjedalu miješalice. Ispravna instalacija trebala bi se duplicirati i pod kutom okretanja ručke (mora se podudarati s rasponom kretanja starog uloška).
Utočna slavina popravlja jednostruku mješalicu

Utočna slavina popravlja jednostruku mješalicu

Zatim zategnite maticu koja drži uložak. Stupanj zatezanja treba biti optimalan. Ako je slab, dizalica će i dalje teći, ako ga povučete, možete slomiti kućište uloška. Također, prekomjerno zatezanje matice učinit će potrebnim primijeniti veliku silu na ručku i uzrokovati nepotrebno brzo trošenje spremnika.
Utočna slavina popravlja jednostruku mješalicu

Sada vratite ručicu na svoje mjesto, pazeći da se vijak za blokiranje ne ometa u tome (njegov vrh ne bi trebao stršati u zazor kvadrata sjedala) i provjeriti rad dizalice na različite načine mijenjajući položaj upravljačke ručice.
Utočna slavina popravlja jednostruku mješalicu

Zatim, uklonivši ručku, zamjenjujemo ukrasnu kapu. Na kraju stavimo upravljačku ručicu slavine, zategnite pričvrsni vijak do kraja i zatvorite ga ukrasnim i zaštitnim čepom, pazeći da stoji u ispravnom položaju, naznačavajući koja je strana vruća i na kojoj je strani hladna voda.
Utočna slavina popravlja jednostruku mješalicu

Utočna slavina popravlja jednostruku mješalicu

Popravak uloška


U nekim se slučajevima curenje miješalice mogu ukloniti bez zamjene spremnika. Dovoljno je, uklonite ručicu i ukrasnu kapu, malo zategnite steznu maticu, ali nemojte pretjerivati, jer u protivnom može doći do pucanja kućišta uloška.
Ako zatezanje matice ne pomaže, tada možete pokušati rastaviti uložak, koji se sastoji od dvije polovice, od kojih je gornja pomična, a donja nepomična. Ponekad je dovoljno obrisati ih pamučnom krpom, premazati površine neutralnim uljem i ponovno sastaviti uređaj.
U ostalim će slučajevima biti potrebno brušenje keramičkih ploča. Rad se najbolje izvodi na ravnoj staklenoj površini. Da biste to učinili, potrebna vam je fini brusni papir ili pasta za brušenje. Tada se ploče moraju temeljito oprati i na njihovu površinu nanijeti tanki sloj silikonske masti.
Ako se ne želi baviti demontažom i popravkom spremnika ili je nerazdvojiv, ostaje zamjena. Da bi on bio uspješan, prije nego što ugradite novi uložak, trebate pripremiti mjesto za njega, uklanjajući prljavštinu i keramičke čestice koje su se nakupile tijekom godina rada dizalice, a koje mogu nastati kada se ploče trljaju jedna o drugu.

Pogledajte video


Vrati se
Komentari (7)
 1. Evgenij Lisovski
  #1 Evgenij Lisovski gosti 17. prosinca 2018. 11:21
  7
  jedan savjet svima - ne čitajte gluposti o popravljanju uloška, ​​ovo je idiotizam! jeftino i veselo - samo zamjena. Jedna nijansa - postoji takva silikonska mast za to, podmazivanje, kad instalirate novu slavinu - nemojte biti lijeni, rastavite je i podmažite sve niti i mjesta trljanja, onda kad mijenjate uložak, postoje i navoji, a neće biti problema s dizalicom.
 2. Aleksandar Fadeev
  #2 Aleksandar Fadeev gosti 17. prosinca 2018. 14:38
  1
  Kad sam vidio da je stezaljka matice za odvijanje odvijena ključem za cijev, više nisam sumnjala da će se članak odnositi na popravljanje samog spremnika. Nemojte ni razmišljati o toj gluposti ... kako možete brusiti keramičke ploče na brusnom papiru ... Zatim naoštrite noževe na njemu, škare ... a zatim koristite toalet;)
 3. gogon
  #3 gogon gosti 17. prosinca 2018. 18:27
  0
  Ipak je lakše - nema potrebe kupovati ovaj prekrasan izmet! Nije praktičan i s tim hemoragičan! Iz takvih miješalica dolazi ili kipuća voda ili led. Ali ne topla voda! Provjereno uključujući i u lopovima hotela.Kupite redovnu janjetinu. Jeftino? Ali održivo i praktično!
  1. Serj
   #4 Serj gosti 18. prosinca 2018. 10:57
   1
   Odmah je jasno da ste imali posla s jeftinim gospodinom ... (ako ste ga uopće imali). Skupe slavine rade najmanje 10 godina bez zamjene spremnika (čak i domaće proizvodnje, na primjer, Sankt Peterburg). Uložak se naravno mijenja, a ne popravlja.
  2. Igor
   #5 Igor gosti 18. srpnja 2019. 17:38.
   0
   Ne kupujte kineske krivotvorine i bit ćete sretni.
 4. Gost Aleksandar
  #6 Gost Aleksandar gosti 28. srpnja 2019. 16:44
  0
  Zamjena uloška za keramičku jednostruku mjenjačicu u kuhinji.Jednostavni i pristupačni priručnik može se savladati čak i bez ruku.
 5. Gost Aleksandar
  #7 Gost Aleksandar gosti 28. srpnja 2019. 16:45
  0
  Spontano spuštanje drške ručice mješalice s jednom polugom u kuhinji bez kupnje nove i zamjene. Problem je spontano spuštanje ručke miješalice s keramičkim uloškom.Rješavanje problema u 5 minuta bez zamjene spremnika i, u skladu s tim, bez trošenja novca na nove i gubljenja vremena na odlazak u trgovinu za kućanstvo.

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja