Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Kisela skuša
Pazeći na održavanje elegantnih proporcija svoje figure, na jelovniku trebate unijeti jela od skuše. Blagotvorne tvari su pohranjene u pulpi ribe, čime je izbjegnuta toplinska obrada. Ako se svježa skuša može jednostavno posipati solju i začinima, tada će za odmrznutu ribu trebati koncentrirana marinada od octa i ulja s klinčićima i slatkim graškom. Komadi skuše izvađeni iz marinade zadržavaju svoj lijepi oblik, riblje meso ne omekšava i ne raspada se. Prisutnost marinade biljnog ulja daje skuši posebnu nježnost.
Kisela skuša

proizvodi:


 • smrznuta skuša - 1 kom.,
 • luk (neobavezno) - 1 kom.,
 • voda - 200 ml
 • ocat 95 - „5 žlica. l.,
 • biljno ulje - 2 žlice. l.,
 • sol - 1 žlica. l.,
 • šećer - 1 žličica,
 • lovorov list - 4 kom.,
 • slatki grašak - ½ žličice,
 • pupoljci klinčića - ½ žličice,
 • svježi kopar.

Kisela skuša

Slijed pripreme kiselog skuše:


1. Za kiselo biranje uvijek odaberite velike lešine: dobro nahranjene i glatke, bez oštećenja kože. Okus marinade ovisi o kombinaciji začina, u ovom receptu se koriste najjednostavniji i najpovoljniji sastojci.
2. Odrezana su glava i rep. Rasporov trbuh, uklonite sve iznutra. Zidovi trbuha skuše prekriveni su crnim filmom, mora se ukloniti. Riba se opere pod tekućom vodom.
Kisela skuša

3. Izrežite lešinu centimetrskim žicama. Male kriške će povećati brzinu ukiseljenja, za velike komade od tri centimetra trebat će dvostruko duže dok se svaka kriška ne namoči u marinadi.
Kisela skuša

4. Sol i šećer mjere se precizno, kašike se ocjenjuju bez klizača.
Kisela skuša

5. U posudu se ulije voda, stave se lovorovi listovi, klinčići i grašak.
Kisela skuša

6. Kuhajte marinadu na jakoj vatri 2 minute. Ugasite vatru. Žlicu potrebne količine octa i biljnog ulja dodajte vrućoj marinadi.
Kisela skuša

7. Dok se marinada hladi, komadići skuše stavljaju se u staklenku od pola litre. Ovo je najpovoljniji kontejner za ubiranje jedne ribe.
Kisela skuša

8. Marinada se izlije u staklenku kada je tekućina jedva topla. Skuša skuhati s lukom. U ovom su slučaju komadi ribe presvučeni prstenovima luka. Luk će biti pikantniji i začinjeniji od same ribe.
Kisela skuša

9. Staklenka s ribom prekrivena je filmom, stavljena u hladnjak. Svakodnevno možete jesti skušu. Spremnost se utvrđuje procjenom boje komada: pod utjecajem octa ružičaste nijanse pulpe trebaju steći svijetlu boju. Da biste dobili uistinu začinjen okus, trebate pustiti skušu da se marinira dva dana. Tada će fileti ribe mirisati na klinčiće i miris.
10. Posolite skuhanu skušu sa svježim koprom. Komadi ribe mogu se čuvati u uljnoj marinadi 5-6 dana, staklenka sa skuša treba biti u hladnjaku.
Kisela skuša

11. Masna skušena skuša može se uzeti kao neovisno jelo, poslužujući je uz kruh bez drugih dodataka. Ali tada za svako posluživanje treba biti 2-3 komada.
12. Ako je kisela skuša predjelo, onda uz nju možete poslužiti pečeni krumpir, povrtni gulaš, pšeničnu kašu s prženim gljivama.
Kisela skuša
Vrati se
Komentari (0)

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja