Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» »Kako pušiti masnoću u stanu
Kako pušiti masnoću u stanu

Domaću dimljenu slaninu možete napraviti u običnoj kuhinji bez specijalizirane dimnice. Predlažem metodu koja na nekim mjestima nadmašuje čak i uobičajene dimnjake, jer je potrebno samo nekoliko drvnih sječke i isključen je izravan dodir s dimom.

Oprema za pušenje


Da biste ispušili pušenje, trebat će vam:
 • stara nepotrebna tava s tijesnim poklopcem, a još bolje, sovjetski štednjak;
 • aluminijska folija za hranu;
 • plitka ploča;
 • 2 metalna podmetača za vruće lonce;
 • drvne sječke.

Kako pušiti


Kako pušiti masnoću u stanu

Za pušenje koristim staru sovjetsku posudu za pritisak, u kojoj je poklopac čvrsto privučen, što u potpunosti uklanja oslobađanje dima. Moguće je koristiti obične lonce i kotlove. U ovom slučaju, poklopac morate omotati s 2-3 sloja folije, čineći brtvu. To će također pomoći ako postoji otvor na poklopcu za ispuštanje pare.
Kako pušiti masnoću u stanu

Kako bi se olakšalo daljnje pranje posude, na dno joj treba postaviti sloj folije. U tom će slučaju na njemu ostati pepeo i pepeo. Dalje, stavim šaku drvnih sjeckalica iz jelše ili voćki, moguće je primijeniti mješavinu čipsa u istom omjeru. Gorivo možete pripremiti sami rezanjem grana nožem ili ga kupiti u supermarketu. Obično se drveni čips prodaje u odjelu s ugljevima i roštiljem. Ako se koristi slana salata, gorivo se mora natopiti u vodi 10 minuta. U tom slučaju, čips će duže puštati dim. Budući da pušim kuhanu masnoću, koristim suhe drvene sječke.
Kako pušiti masnoću u stanu

Na sloj folije i drvenih iverica postavila sam stalak za vruće. Okrugla je, posebno odabrana za tavu, pa se stavlja točno na dno. U slučaju upotrebe kotla umjesto štednjaka, postolje se jednostavno spustilo na njegove zidove, što nije kritično.
Kako pušiti masnoću u stanu

Na njega sam postavio tanjur da sakuplja rastaljenu masnoću koja teče niz masnoću. Ne može dobiti žetone. Kontakt masti i goriva je nepoželjan, jer će rezultirajući dim biti potpuno drugačiji od onoga što je potrebno za pušenje.
Kako pušiti masnoću u stanu

Na tanjuru je postavljeno drugo postolje.
Kako pušiti masnoću u stanu

Na njemu se polaže mast.
Kako pušiti masnoću u stanu

Zbog činjenice da leži na rešetki, dim će ravnomjerno omotati komad.
Kako pušiti masnoću u stanu

Čvrsto zatvorim tavu i zapalim je. Otvaram plamenik na najviše 5 minuta kako bih aktivirao proces taljenja drvenih sjeckanja. Nakon toga smanjim vatru na minimum kako bih samo održavao ispust dima i držim tako 20 minuta. Kada koristite sirovu slanu masnoću, držite je na jakoj vatri 15 minuta, a malo 20-25 minuta, što je i dopušteno, jer se u tom slučaju drvena sječka natapa i neće se zapaliti.
Kako pušiti masnoću u stanu

Kako pušiti masnoću u stanu

Nakon vremena, uklonite tavu s vatre i ostavite nekoliko sati. Ne smije se otvarati poklopac. Tijekom tog vremena, dim se konačno apsorbira u masnoću, a njegovi se ostaci talože na dno. Nakon toga, kad otvorite poklopac, to više neće biti. Salo mora biti u hladnjaku da se stvrdne. Dok je toplo, slabo se reže.
Kako pušiti masnoću u stanu

Dobiveni proizvod potpuno je u skladu sa standardnom vrućom dimljenom slaninom. Naravno, ne čuva se dok je hladno dimljeno. Tava se malo uklapa pa možete kuhati ne više od kilograma odjednom, a koji možete pojesti u tjedan dana.
Kako pušiti masnoću u stanu

Kako pušiti masnoću u stanu

Priprema mast prije pušenja


 • Prije pušenja potrebno je soliti ili kuhati mast. Prva metoda omogućuje vam dobivanje klasičnog proizvoda, ali zahtijeva, ovisno o tehnologiji koja se koristi, od nekoliko dana do 3 tjedna. Ako prethodno kuhate salatu u začinima, onda možete pušiti istog dana.
 • Najduža metoda uključuje mokro soljenje. Prvo se vrši kiseli krastavac. Dodaje se sol i otopi se u volumenu vode koja omogućava potpuno prekrivanje slanutka.Potrebno je postići takvu konzistenciju da pileće jaje umočeno u slanu otopinu, a ne da se utopi. Mast se stavlja u slanu otopinu i pritisne teretom. Ostavljeno je 2-3 tjedna, nakon čega se izvadi i namoči u običnoj vodi još jedan dan.
 • Brže je metoda suhog ukiseljenja. Omogućuje vam da pripremite mast u 3 dana. Za 1 kg proizvoda priprema se mješavina 4 tsp soli, kao i jedna tsp. crvena i crna paprika. U masu se dodaje žlica paste od rajčice ili soka da se dobije dobro ljepljiva pulpa, koja je premazana svim komadima. Salo se stavlja u hladnjak na 3 dana, nakon čega se izvadi i opere od viška prevlake.
 • Ako ne želite čekati nekoliko dana ili tjedana, salatu možete jednostavno kuhati u slanoj vodi uz dodatak raznih začina. Koriste se korijander, grašak, klinčići, sjemenke kopra itd. U tom slučaju vrijeme pušenja bit će kraće.

Pogledajte video


Vrati se
Komentari (1)
 1. Gost ujak Vova
  #1 Gost ujak Vova gosti 4. studenog 2018. 16:50
  8
  bolje je umotati masnoću u gazu .... inače će biti gorka

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja