Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » 3 trika za rad s drvetom
Danas je rijetko moguće pronaći proizvode izrađene u potpunosti od punog drveta. Najčešće se morate suočiti s pločama od drvenih čestica ili laminiranim materijalima poput šperploče. Površina takvih ploča, posebno završnih, obično je obložena furnirom vrijednih vrsta drveta s prednje strane. To im daje bogat i prilično atraktivan izgled. Ali pažljivo odstranjevanje traka s takvih materijala prilično je problematično. Furnir ispod pile pukne, drobi se, cijepa, a linija reza ispada da je neravnomjerna, gruba i estetski neprivlačna.
Također, često prilikom lijepljenja drvenih elemenata jedan s drugim, potrebno je pažljivo ukloniti višak ljepila iz unutarnjeg kuta oblikovanog s dva dijela koja se trebaju zalijepiti duž linije dodira. U ove svrhe prikladno je koristiti tanku plastičnu cijev ("slama").
Kako nacrtati paralelnu liniju na drvenom radnom komadu u odnosu na neku bazu, ako pri ruci nije bilo redovitog zadebljanja? Može se izraditi od improviziranih materijala vrlo brzo i bez većih poteškoća. Domaći rad nije gori od standardnog alata.

piljenje


Na površinu lopatice uz pomoć štapa s glatkim rubom i olovkom nanosimo liniju rezanja paralelnu s bazom lopatice. Pomoću električne ubodne testere odrežite traku duž prethodno zacrtane linije.
Res se, kao što je gore spomenuto, pokazalo neravnomjernom i posve neprivlačnom. Nije moguće koristiti takav materijal bez dodatne i prilično naporne obrade.
3 trika pri radu s drvetom

Je li moguće odvojiti traku s glavnog niza i dobiti visokokvalitetni rez bez dodatne obrade? Pokušajmo koristiti građevinsku vrpcu za ovu svrhu. Sigurno ga zalijepimo po cijeloj širini oštrice i povučemo liniju reza duž trake.
3 trika pri radu s drvetom

Ponovo smo izrezali traku s platna duž linije označene na vrpci. Što imamo sada? Uklonite trake trake duž duljine jedne i druge površine. Čak i po viđenju, kvaliteta posjekotine znatno se povećala u usporedbi s prvim slučajem.
Scotch je učvrstio i ojačao furnir duž linije rezanja, tako da je bio manje oštećen i prilično pogodan za daljnju upotrebu bez dodatne obrade.
3 trika pri radu s drvetom

lijepljenje


3 trika pri radu s drvetom

U stolariji se često mora zalijepiti jedan komad drva ili drveni materijal na površinu drugog. Da biste to učinili, nanesite manji dio na kraj manjeg dijela i pažljivo ga rasporedite ravnomjernim slojem po cijeloj kontaktnoj površini.
Zatim se dio s površinom ljepilom instalira na mjesto gdje bi trebao biti. Radi pouzdanosti, dijelovi koje treba zalijepiti čvrsto se pritisne stezaljkom. U tom će se slučaju višak ljepila istisnuti iz unutarnjeg ugla duž cijele kontaktne linije.
Kako lako i potpuno ukloniti ljepilo? U tome će nam pomoći tanka plastična cjevčica, koju često nazivamo slamom, a koristi se prilikom konzumiranja raznih bezalkoholnih pića.
3 trika pri radu s drvetom

Da biste to učinili, potrebno ga je stisnuti s dva prsta s jednog kraja kako biste dobili približno pravi kut. Zatim nanesite deformirani kraj slame na ugao ljepilom i malo ga pritiskajući, povucite duž cijele linije lijepljenja. Kao rezultat, višak ljepila će biti unutar cijevi.
3 trika pri radu s drvetom

obilježavanje


Kako označiti drvenu praznu pločicu za daljnju obradu, kada u tvornici nema tvorničkog zadebljala? Iz situacije se možete vrlo lako izvući. Uzimamo mali drveni blok s paralelnim rebrima i pronalazimo središte najšire strane - lice.
Obilježimo ga oštrim krajem vijka, koji nam je još uvijek koristan. Bušilicom zataknutim u bušilicu pričvršćujemo slijepu rupu promjera manjeg od vijka. Zavijte vijak vertikalno u otvor koji je stvoren ručnim odvijačem.
Zatim, čvrsto pritiskajući lice vijkom na osnovnu površinu obratka, nekoliko puta nacrtajte oštru crtu s glavom linije za označavanje vijka na površini obratka uz bazu.
Metalnim ravnalom mjerimo ispravnost markiranja. Ako se ispostavilo da je netočno, uz pomoć istog ravnala označavamo na radnom mjestu navedeni položaj.
3 trika pri radu s drvetom

Zatim uspoređujemo provjerenu veličinu s visinom vijka na našem improviziranom zgušnjivaču. Ako se pokaže da je njegova visina manja od potrebne, zavrtamo vijak, ako je veći, okrenite ga.
3 trika pri radu s drvetom

Postignuvši podudarnost označavanja i visine vijka, opet crtamo liniju točno onako kako je to bilo prvi put. Rezultirajuća markacija je željena. Da bismo to potvrdili, provodimo kontrolu pomoću metalnog ravnala.
3 trika pri radu s drvetom

Nekoliko zaključnih napomena


Kada piljete drveni materijal prekriven furnirom, mjesto piljenja mora se temeljito očistiti od prašine i drugih stranih čestica i upotrijebiti svježom trakom. Tada će rezultat biti bolji.
Pri uklanjanju ljepila slama se mora držati pod malim kutom u smjeru suprotnom od pokreta.
Bolje je koristiti kaljeni vijak za izradu domaćeg zadebljanja, a šipku od punog drveta.

Rabljeni materijali i alati


Za provođenje gornjih operacija morate imati pri ruci sljedeće materijale:
 • furnirana ploča;
 • građevinska traka;
 • lijepljeni drveni dijelovi;
 • ljepilo za drvo;
 • tanka plastična cijev ("slama");
 • mali prizmatični šank izrađen od drva;
 • vijak s glavom s oštrim ivicama.

Da biste postigli tri gornja cilja, ne možete učiniti bez sljedećih alata:
 • električna slagalica;
 • metalni vladar;
 • olovka;
 • hvataljke;
 • ručni odvijač.

Pogledajte video


Vrati se
Komentari (1)
 1. Roman Serov
  #1 Roman Serov posjetitelji 12. listopada 2018. 16:29
  6
  Scotch traka samo će pomoći da se ne trgaju rubovi iverice ili šperploče. To neće pomoći da napravite ravnomjerni rez. Doista, osim ruku, i sama se datoteka nalazi u slagalici. Zbog različite gustoće materijala, ubodna pila ili "leti" ili leži poput mrtve tačke i, kad se pritisne, ojačana datoteka vodi dalje.

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja