Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Ultrazvučni magistralni generator
Ultrazvučni generator magle

Ne tvrdim, bilo bi brže kupiti gotov ultrazvučni ovlaživač, ali za rezervne dijelove ispostavilo se da je sam izašao. U članku ću pokazati kako i od čega sam ga napravila, a na kraju ću reći kako bih to napravila sada, na temelju iskustva trčanja.
U ožujku je stigao k meni ultrazvučni raspršivač u plastičnom kućištu, posebno sam se pripremio za ljeto, dizajn je sastavljen, ali jednom, senzor razine ugrađen u ultrazvučnu glavu nije radio, a kao rezultat rada na suhom, slučaj senzora se rastopio, a na nekim mjestima je izgorio, iako , Primijetio sam ovo ne odmah - ispalo je.
Prije tjedan dana ultrazvučna glava došla mi je već u metalnom kućištu, što znači da sam morao rastaviti i obnoviti cijelu strukturu.

Trebat će


Ultrazvučni generator magle

Na zalihi sam imao:
 • - uredska kanta zapremnine 10 litara;
 • - napajanje od 12 volti;
 • - ultrazvučni raspršivač u metalnom kućištu;
 • - crna montažna kutija dimenzija 100 x 60 x 25 mm;
 • - bilo koji modul za poticanje, imao sam Xl6009 modul;
 • - kontrola brzine 12 volti;
 • - rotora;
 • - prekidač za napajanje, nekoliko utičnica i utikača do njih;
 • - improvizirana sitnica pojavila se u postupku montaže;
 • - i također - slučaj nepravilnog regulatora brzine - vidjet ćete kasnije.

Vizualni dijagram veze


Ultrazvučni generator magle

Morao sam pokušati osigurati da sve to ne izgleda kaše i da je prikladno za percepciju.
 • - ulazni 12 volti modul se povećava na 22 V i dovodi se u ultrazvučni raspršivač;
 • - također, ulaznih 12 volti isporučuje se jedinici koja kontrolira brzinu ventilatora;
 • - obje su spojene paralelno i povezane su na ulazni priključak pomoću zajedničke sklopke napajanja.

Ultrazvučni generator magle

Spremni regulator brzine odmah mi se pokvario, a kako se to događa, stavljen je u gomilu „do boljih vremena“, a njegov je slučaj s četiri prikladna ugradbena rupa krenuo u akciju. Vidite što se dogodilo s punjenjem. Neko je vrijeme struja bila toliko velika da je ožičenje koje vodi do utičnice na ultrazvučnoj glavi izgorjelo i rastopilo se. No, ispostavilo se da su oba modula ispravna i bilo je potrebno samo zamijeniti ožičenje.
Ultrazvučni generator magle

Na kraju uredske košare izbušio sam četiri rupe za ugradnju vijaka na koje je bila pričvršćena kontrolna jedinica, još niže, vidite rupu za prolazak žice koja ide do ultrazvučne glave.
Prvu opciju, sakupio sam u žurbi, i takva odluka otkrila je njegove nedostatke. Ako pogledate unutar košarice, možete vidjeti da su glave vijka korodirale.
Ultrazvučni generator magle

Da biste se riješili hrđe, bilo je potrebno transformirati je tamponima namočenim jakom otopinom jestive limunske kiseline
Ultrazvučni generator magle

Nakon četkanja i sušenja glave su bile ispunjene bistrim akrilnim ljepilom iz prodavnice hardvera.
Ultrazvučni generator magle

Montaža ventilatora


Trebao bi biti u potpunosti zaštićen od prskanja, a nakon kratkog promišljanja, odlučio sam koristiti centrifugalni rotor koji sam zalijepio u crnu plastičnu kutiju na trake dvostrane montažne trake na osnovi 1 mm.
Ultrazvučni generator magle

Kroz manju rupu na dnu kutije dovodi se zrak u koš. Imajte na umu da će otvor za usis na vrhu kutije i otvor na dnu biti nasuprot jedni drugima. Dakle, niti jedan sprej ne može doprijeti do turbinskog motora.Duž oboda dobivenog sklopa zalijepio sam traku za brtvljenje koja se koristila za brtvljenje otvora na plastičnim prozorima za otvaranje, a komad upletenog kabela iz čepova na kraju je lemljen na samu turbinu. Lemljeni kontakti su zapečaćeni vrućim ljepilom.
Ultrazvučni generator magle

Poklopni sklop


Obrnuta strana.
Ultrazvučni generator magle

Poklopac uredske kante, kao što znate, opremljen je okretnim ventilom, a to mi je donijelo najviše neugodnosti.
 • - isprva sam zacrtao i napravio rupu za izlaz vodene magle;
 • - tada sam zaspao pravokutni prozor za sklop ventilatora;
 • - da bih zaustavio ventil, preko cijelog unutarnjeg područja poklopca zalijepio sam prah od pjene na vodootporno ljepilo;
 • - radni komad, kako ne bi otrovao pare, morao je biti navlažen istim ljepilom u nekoliko faza;
 • - nakon sušenja na gotovo vodonepropusnu pjenu zalijepila sam probu s obloge linoleuma.

Na kriški možete vidjeti koji je sendvič izašao:
Ultrazvučni generator magle

Poklopac na prednjoj strani. U rupu za kapljanje ubacuje se pola čokoladnog jajeta. Uz neki napor, može se okretati. Savjetujem vam da u njemu izbušete rupe samo s jedne strane, tako da se struja hladne pare može usmjeriti dalje od sklopa ventilatora i otvora za usisavanje zraka.
Ultrazvučni generator magle

Kao rezultat, opći prikaz isprane uredske košarice bez ugrađenog sklopa ventilatora je takav.
Da bih dao manje kolektivni izgled farme, zalijepio sam preostalu hermetičku traku duž konture reza rotirajućeg ventila.
Ultrazvučni generator magle

Lebdeći čvor


Rezao sam okrugli plutajući pjenast polietilen; zasloni i televizori "stavili" su okvir takvog materijala.
U plovec je umetnuta šalica jogurta, u koju će se umetnuti ultrazvučni nebulizator.
Ultrazvučni generator magle

Prvi testovi odmah su pokazali da se ultrazvučna glava treba uvući ispod površine vode, do dubine falange prsta, ali istodobno su pojedinačni sprejevi još uvijek izleteli iz fontane magle. Stoga sam morao razmišljati o gašenju. Izrađen je od poklopca cilindra s montažnom pjenom, a srećom, imao je ušicu s otvorom za cijev od pjene.
Ultrazvučni generator magle

Tragovi hrđe objašnjavaju se činjenicom da sam umjesto najlonskih kablovskih kabela koristio metalni pin, a nakon natapanja limunske kiseline, tijekom završne montaže, počet ću ih koristiti.
Zapravo, to je to - čišćenje je završeno, tada će krenuti niz fotografija s objašnjenjima, na kojima ćete vidjeti postupak konačne sastavljanja rezervnih dijelova.
Iza nje ću podijeliti svoja razmišljanja o tome što bih učinio drugačije i videozapis rada sklopa ovlaživača.

Čvor elektronike


Žice su bile lemljene. Istovremeno, na lijevoj strani, vidite utor za povezivanje ventilatora.
Ultrazvučni generator magle

A poklopac je zatvoren. Dva donja utora. Desno, izlaz na ultrazvučnu glavu, lijeva utičnica dizajnirana je za povezivanje vanjskog napajanja +12 V.
Ultrazvučni generator magle

Ultrazvučni sustav glave i plovaka


Standardnu ​​žicu sam morao rezati zbog slabe fleksibilnosti i zalijepiti je fleksibilnim vodičima u silikonski omotač. Područja lemljenja velikodušno su zapečaćena vrućim ljepilom. I obratite pažnju - žica se provlači kroz silikonsku kapu koja zatvara staklenke antibioticima.
Vidjeli ste prolaznu rupu u uredskoj košarici, u nju će se umetnuti poklopac s žicom u središtu, koji će poslužiti ne samo kao prepreka izlazu fine maglice, već će vam omogućiti i da uklonite cijeli ovaj sklop bez ugriza žica.
Ultrazvučni generator magle

Ali plutajuću platformu moralo se potpuno promijeniti. Raspršivač metala bio je težak za nju, a uzgoj je bio negativan.
Uzeo sam, kao što vidite polistirensku pjenu, imao sam sreće, to je gusti polistiren iz kutije od polistirenske pjene, širine 24 mm i širine od 100 do 115 mm sa strana.
Košara za ultrazvučnu glavu također je trebala biti zamijenjena cijelom šalicom jogurta. Raspršivač je čvrsto pritisnut u šalicu do dna, a lemilicom su otvorene rupe za ulazak vode u ovu malu posudu.
Morat ćete eksperimentalno otkriti uzgon platforme, ali reći ću odmah - ne postoji alternativa polistirenu.
Ultrazvučni generator magle

Test trčanje


Voda se ulijeva u koš, ultrazvučna jedinica se spušta na površinu, čep ultrazvučne jedinice kroz silikonski poklopac prolazi kroz zid uredske košarice. Također možete vidjeti da je duž unutarnjeg oboda košarice zalijepljen isti brtveni kabel.
Ultrazvučni generator magle

Sustav pri srednjoj brzini.
Ultrazvučni generator magle

Potrošnja sustava bila je pri najvećim brzinama ventilatora i s vanjskim napajanjem od 12 V - 1,92A. Bez ventilatora 1,72A.
Tako se sada mijenjam.
Prvo - poklopac, čini mi se da se pokazalo ne baš uspješno. Priđite fotografiji na kojoj sam pokazao obrnuti poklopac. Bit će bolje ako izrežete komad plastike s jednog lista plastike s unutarnjim rubom (korakom) poklopca. Nakon lijepljenja i provjere brtvljenja, sklop ventilatora može se postaviti na oblikovano mjesto ispod rotirajućeg ventila poklopca uredske košarice. Mislim da je bilo dovoljno prostora za drugu elektroniku. Koji?
Na primjer, senzor vlage. Postoje moduli s senzorima vlažnosti u kombinaciji s relejem, a nakon kalibracije i postavljanja modula na vlagu od 40%, možete zaboraviti na igre s prekidačem. Vlažnost će se uvijek automatski održavati na optimalnoj razini.
Drugo, sigurnosni sustav. Pretpostavljam zašto je prethodni generator magle u plastičnom kućištu izgorio. Na njemu (kao i na ovom) ugrađen je senzor kapaciteta u obliku nosača i vjerojatno je generator magle iskliznuo zbog svoje lakoće - senzor za kapacitet pokazalo se da je u vodi, a piezo-membrana se pokazala kao dio zraka, što je dovelo do pregrijavanja cijele glave. Kompaktni senzori kapacitivnosti proizvode se na TTP223 čipu, on se može i treba zalijepiti na minimalnoj razini vode u košari izvana, što je zajamčeno da će ova ultrazvučna glava, iako teška, i dalje biti u vodi. Sam senzor, može upravljati modulom za povišenje, modul za pojačanje ima kontrolirani ulaz.
Treće, pojačani modul može biti jeftiniji, a ne nužno onaj koji sam koristio - ništa drugo nije bilo pri ruci.
Približni trošak cijelog seta:
 • - uredska košarica - 2,5 dolara.
 • - Ultrazvučni raspršivač - 5,6 dolara.
 • - Xl6009 modul za podešavanje, koji može biti različit - 0,80 dolara.
 • - turbina - 1,43 dolara.
 • - crna kutija 100x60x25 mm - 1,08 dolara.
 • - gotov regulator brzine - 1,32 dolara.

Ukupno: otprilike 12 USD.
Sve ostalo što sam imao bilo je na raspolaganju. Vjerujem da ovaj domaći proizvod, za koji se ne tvrdi da je središte svečanog stola kao samovar, ipak ima sve potrebne potrošačke kvalitete, koje se za novac najvjerojatnije ne mogu naći u gotovoj verziji.
Hvala na pažnji.
Ruslan.

Pogledajte video rad


Vrati se
Komentari (1)
 1. Valentin Krasnikhin
  #1 Valentin Krasnikhin posjetitelji 20. ožujka 2019. 14:22
  0
  POMOĆ POTREBA

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja