Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »LED akustični bljeskalica
LED akustična bljeskalica

Na Internetu postoji mnogo različitih shema LED bljeskalica - jednostavne, složene, sa i bez mikrocirkira. Ali sada nikoga nećete iznenaditi običnim treptajućim LED, pa je potrebno sastaviti nešto naprednije. Na primjer, akustični bljeskalica - mikrofon prima zvuk i pretvara ga u bljeskove LED-a. Shema je predstavljena u nastavku.

shema


LED akustična bljeskalica

U krugu je elektronski mikrofon koji zvučne vibracije pretvara u električne. Možete ga pronaći u pokvarenim slušalicama telefona ili u trgovini radio dijelova. Tranzistori T1 i T2 pojačavaju signal tako da je dovoljno zapaliti LED-ove. Možete koristiti gotovo sve n-p-n tranzistore male snage, na primjer, BC547, KT315, KT3102. LED diode se koriste obični 3-voltni bilo koje boje, možete staviti dva komada, kako je naznačeno na dijagramu ili više. Kondenzator C1 koristi se za suzbijanje snage valovanja, njegov kapacitet može ležati u rasponu od 10-100 mikrofaradi. Napon napajanja kruga je od 3 do 5 volti.
[20,81 Kb] (preuzimanja: 582)

LED akustična bljeskalica

Flasher sklop


Krug je sastavljen na minijaturnoj tiskanoj ploči dimenzija 45 x 15 mm, što se može učiniti LUT metodom. Ploča s tiskanim pločama potpuno je spremna za ispis, ne morate je zrcali. Imajte na umu da je ploča dizajnirana za ugradnju tranzistora BC547, kada koristite slične tranzistore s drugačijim pinoutom, morat ćete zamijeniti njihove izlaze na ploči. Ispod su neke fotografije procesa proizvodnje ploče.
LED akustična bljeskalica

LED akustična bljeskalica

Poželjno je rastrgati tračnice, to će zaštititi bakar od oksidacije i olakšati daljnje lemljenje dijelova. Prije svega, na ploči su ugrađeni mali dijelovi - otpornici, tranzistori, a tek potom kondenzatori i LED. Za spajanje mrežnih žica najprikladnije je koristiti vijčani priključni blok. Pri postavljanju mikrofona potrebno je promatrati njegovu polarnost - minus noga mikrofona spojena je na njegovo metalno tijelo, mora biti lemljena u minus krug. Nakon dovršetka sklapanja, ostaci fluksa moraju se isprati s ploče i instalacija ispraviti.
LED akustična bljeskalica

LED akustična bljeskalica

Postavljanje i testiranje


Na struju napajamo ploču i gledamo reakciju LED-ova - one se moraju u potpunosti ugasiti ako nema zvuka. Ako se LED svijetli neprekidno, tada morate povećati otpor otpornika R2 i R3 za faktor 1,5 - 2, sve dok se LED ne ugasi, to je jedina postavka kruga. Nakon toga će LED odmah zasvijetliti ako se u blizini čuje zvuk, pljeskanje, klikanje ili čak glazba. Kad koristite osjetljivi mikrofon, raspon otkrivanja zvuka je otprilike 6-7 metara. Strujni krug će biti izvrsna igračka za djecu - na kraju krajeva, gledanje kako se LED-ovi pale na najmanji zvuk prilično je uzbudljivo. Također se krug može koristiti za testiranje osjetljivosti elektronskih mikrofona. Uspješna montaža.
LED akustična bljeskalica

Pogledajte video


Vrati se
Komentari (2)
 1. deser
  #1 deser gosti 3. rujna 2018. 16:27
  3
  od beskorisne igračke do korisnog uređaja: koristimo terenski radnik i kondenzator, a krug kada se pojavi vanjska buka uključuje se pozadinskim osvjetljenjem, na primjer, kada uđete u stan.
 2. Evgeny Demin
  #2 Evgeny Demin gosti 23. siječnja 2019. 03:43
  0
  Je li moguće učiniti s jednim tranzistorom?

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja