Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Snažni linearni regulator napona
Snažni linearni regulator napona

Da biste napajali razne elektroničke uređaje i sami napravili krugove, potreban vam je takav izvor napajanja, čiji se izlazni napon može regulirati u širokom rasponu. Uz njegovu pomoć možete promatrati kako se krug ponaša na određenom naponu napajanja. U isto vrijeme, trebala bi biti u stanju proizvesti veliku struju kako bi se napajalo snažno opterećenje i minimalno puhalo na izlazu. Linearni regulator napona savršeno je prikladan za ulogu takvog izvora napajanja - LM338 čip, on osigurava struju do 5 A, ima zaštitu od pregrijavanja i kratkog spoja na izlazu. Shema za njegovo uključivanje prilično je jednostavna, prikazana je u nastavku.

shema


Snažni linearni regulator napona

Čip LM338 ima tri izlaza - ulaz (ulaz), izlaz (izlaz) i upravljački (adj). Na ulaz ulažemo konstantan napon određene vrijednosti, a izlaza uklanjamo stabilizirani napon, čija vrijednost se postavlja promjenjivim otpornikom P2. Izlazni napon je podesiv od 1,25 volta do ulaznog napona, minus 1,5 volta. Jednostavno rečeno, ako je, primjerice, ulazni napon 24 volti, tada će izlazni napon varirati od 1,25 do 22,5 volti. Nije potrebno primijeniti više od 30 volti na ulaz, mikrovezje može ići u zaštitu. Što je veći kapacitet na ulazu, to je bolji, jer oni izglađuju pukotinu. Kapacitet na izlazu mikrokontrole trebao bi biti mali, inače će dugo zadržati naboj, a napon na izlazu bit će pogrešno podešen. Pored toga, svaki elektrolitički kondenzator mora biti prekriven filmom ili keramikom malog kapaciteta (na dijagramu je to C2 i C4). Pri korištenju kruga s visokim strujama, čip mora biti instaliran na radijatoru, jer će raspršiti cijeli pad napona na sebi. Ako su struje male - do 100 mA, nije potreban radijator.
[22.03 Kb] (preuzimanja: 372)

Snažni linearni regulator napona

Sklop stabilizatora


Čitav krug sastavljen je na maloj štampanoj ploči dimenzija 35 x 20 mm, koja se može izraditi metodom LUT. Ploča s tiskanim pločama potpuno je spremna za ispis, ne morate je zrcali. Ispod su neke fotografije postupka.
Snažni linearni regulator napona

Snažni linearni regulator napona

Snažni linearni regulator napona

Poželjno je rastrgati staze, to će umanjiti njihovu otpornost i zaštititi od oksidacije. Kad je tiskana pločica spremna, započinjemo lemljenje dijelova. Čip je lemljen izravno na ploču, leđima na bočnoj strani ruba. Ovaj raspored omogućuje vam da cijelu ploču popravite mikro krugom na radijatoru. Promjenljivi otpornik se iz ploče izvodi na dvije žice. Možete koristiti bilo koji varijabilni otpornik s linearnom karakteristikom. Istovremeno, njegov prosječni izlaz povezan je s bilo kojim od ekstremnih, dva primljena kontakta idu na ploču, kao što se može vidjeti na fotografiji. Za povezivanje ulaznih i izlaznih žica najprikladnije je koristiti terminalni blok. Nakon montaže potrebno je provjeriti ispravnu instalaciju.
Snažni linearni regulator napona

Snažni linearni regulator napona

Pokretanje i testiranje


Kad se ploča sastavi, možete pristupiti ispitivanjima. Na izlazu priključujemo opterećenje male snage, na primjer, LED s otpornikom i voltmetrom za kontrolu napona. Na ulaz ulažemo napon i nadgledamo voltmetar, napon bi se trebao promijeniti kada se gumb okreće od minimalnog do maksimalnog.LED će promijeniti svjetlinu. Ako je napon reguliran, tada je krug pravilno sastavljen, možete staviti čip na radijator i testirati s snažnijim opterećenjem. Takav podesivi stabilizator idealan je za uporabu kao laboratorijsko napajanje. Posebnu pozornost treba posvetiti izboru mikrokontrole jer se vrlo često lažira. Lažni mikročipovi su jeftini, ali lako sagorijevaju strujom od 1 do 1,5 Ampera. Originalni su skuplji, ali iskreno daju deklariranu struju do 5 ampera. Uspješna montaža.
Snažni linearni regulator napona

Pogledajte video


Video jasno prikazuje rad stabilizatora. Kada se varijabilni otpornik rotira, napon se glatko mijenja od minimalnog do maksimalnog i obrnuto, LED istovremeno mijenja svjetlinu.
Vrati se
Komentari (4)
 1. Gost Eugene
  #1 Gost Eugene gosti 1. rujna 2018. 18.04
  1
  To je standardna shema. Međutim, uspjet će, treba uzeti u obzir da je kod niskih izlaznih napona krajnje neekonomičan. A raspršena snaga na njemu ne smije prelaziti 25 vata, prema listi podataka (u metalnom slučaju TO-3 - 50 vata) - to je s radijatorom. To jest, pri struji od 5A ona će se pregrijati čak i kad stabilizator padne oko 7-8 volti.
  U takvim se slučajevima preporuča koristiti transformator s slavinama i prebaciti ulazni napon stabilizatora kako bi se postigao pad napona na IC ne većem od 5 - 6 volti.
 2. Vadim Chernyavsky
  #2 Vadim Chernyavsky gosti 1. rujna 2018. 23:50
  1
  Jednom sam napajao jedan stabilizator - LM7805 od 24 volta. Ništa dobro. Grijao se poput željeza. Dobio 40-50 stupnjeva na radijatoru. I eksplodirao je na kraju.
 3. Gost Vasily
  #3 Gost Vasily gosti 2. rujna 2018. 22:48
  1
  Kupila sam 2 komada i oba ne rade ...
 4. Gost Dmitrij
  #4 Gost Dmitrij gosti 3. rujna 2018. 07:13
  0
  Glavna stvar koju želite znati o stabilizatoru je veličina valjka, ali o njima nije riječ.

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja