Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Skriveni detektor ožičenja
Detektor ispiranja

Vrlo često stanovnici stambenih zgrada moraju popraviti sliku, vješalicu, policu ili neki drugi komad namještaja na zid stana. Da biste to učinili, označite točku na zidu i probušite malu rupu s perforatorom. Međutim, uvijek postoji šansa da uđete u ožičenje skriveno u zidu ispod pozadine - u ovom slučaju, malo ažuriranje unutrašnjosti može završiti neizbježnim pozivom električara. Da biste spriječili da se to ne dogodi, možete sastaviti jednostavan skriveni detektor ožičenja koji će točno pokazati kuda žice i gdje ne.

shema


Detektor ispiranja

Osjetljivi element kruga je KP103 tranzistor s efektom polja, na vrata na kojem je priključena antena. Tranzistor možete koristiti u bilo kojem slučaju i s bilo kojim slovom. Uređaj reagira na žice pod naponom od 220 V 50 Hz, bez obzira da li struja teče kroz njih ili ne. U krugu se koristi i čip K561LA7, koji predstavlja 4 logička elementa 2I-NOT. Može ga zamijeniti uvezeni analog, čip CD4011. LED u krugu svijetli kada je antena u neposrednoj blizini žičane žice. Kao antena možete koristiti segment obične tanke žice, duljine 5-10 cm. Što je veća njegova duljina, to je veća osjetljivost uređaja. Krug troši približno 10-15 mA, napaja se naponom od 9 volti. Obična baterija Crohn prikladna je za napajanje. Ako je potrebno, bilo koji piezoelektrični odašiljač, na primjer, ZP-3, može se spojiti na 10. izlaz mikrokontrolera, tada se čuje zvuk kada se detektira žica.
Ploču možete preuzeti ovdje:
[29.96 Kb] (preuzimanja: 2129)

Detektor ispiranja

Sklop detektora


Krug je sastavljen na minijaturnoj tiskanoj ploči dimenzija 40 x 30 mm, što se može učiniti LUT metodom. Ploča s tiskanim pločama potpuno je spremna za ispis, ne morate je zrcali. Nakon jetkanja, poželjno je kositi staze, to će pojednostaviti lemljenje dijelova, a bakar neće oksidirati.
Detektor ispiranja

Nakon proizvodnje ploče s tiskanim krugom, možete spajati dijelove. Morate biti oprezni pri rukovanju s mikro krugom - osjetljiv je na statiku i lako se može oštetiti. Stoga na ploči lemimo utičnicu ispod mikrokontrole i stavimo mikrovezu u nju tek nakon završetka montaže. Također morate biti oprezni pri lemljenju tranzistora - ako je u plastičnom kućištu, tada su na ploču lemljene samo dvije noge - odvod i izvor, a antena je lemljena izravno na vrata. Ako je kućište metalno, sve tri noge su zavarene na ploču zajedno s antenom. Važno je ne miješati pin, inače uređaj neće raditi. Električne žice, radi praktičnosti, možete odmah spajati na konektor za Krona, kao što sam i ja učinio. Nakon završetka lemljenja potrebno je isprati ostatke fluksa s ploče, jer u protivnom može osjetiti osjetljivost. Također je preporučljivo nakratko provjeriti ispravnu ugradnju i susjedne zapise.
Detektor ispiranja

Detektor ispiranja

Ispitivanja detektora


Nakon dovršetka sklapanja možete započeti ispitivanja. Uzimamo vijenac i spajamo ga na ploču, stavljajući ampermetar u razmak jedne od žica. Potrošnja u krugu trebala bi biti 10-15 mA. Ako je struja normalna, možete dovesti antenu na bilo koju mrežnu žicu i promatrati kako LED svijetli i piska piezo odašiljač, ako je instaliran. Raspon otkrivanja ožičenja iznosi oko 3-5 cm, ovisno o duljini antene. U tom slučaju ne biste trebali dirati antenu, to značajno smanjuje osjetljivost. Uređaj ne zahtijeva nikakvo prilagođavanje i počinje s radom odmah nakon napajanja. Osim mrežnih žica, reagira i na kabel upletenih para. Uspješna montaža.
Detektor ispiranja

Detektor ispiranja

Pogledajte video


Video jasno pokazuje kako takav detektor radi. Uz njegovu pomoć, udaljenost je dovoljna za točno određivanje kuda idu žice s sklopke.
Vrati se
Komentari (5)
 1. Fedor
  #1 Fedor gosti 31. kolovoza 2018. 11:04
  5
  Samo ne na ploči
 2. Vadii
  #2 Vadii gosti 31. kolovoza 2018. 16:23
  3
  Izmišljate kotač! Postoji mnogo rješenja koja su jednostavnija i dobro dokazana! Veličina obične nalivpere !!! I to je bilo ugodno za nošenje.
 3. popvovka
  #3 popvovka posjetitelji 6. rujna 2018. 18:24
  0
  Treba razjasniti. Postoji analog ks k561la7, ovo je CD4011. Stabilniji je, troši manje struje i jeftinije.
 4. usporavanje
  #4 usporavanje gosti 26. rujna 2018. 11:01
  0
  Odgovara li i na pojačanje u zidu?
 5. Gost Aleksandar
  #5 Gost Aleksandar gosti 6. listopada 2018. 02:04
  0
  Chip K561LA7 koji se može zamijeniti.

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja