Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Najpouzdaniji relej za pokazivače smjera
Najpouzdaniji relej za pokazivače smjera

Kao što znate, svi moderni automobili opremljeni su pokazivačima smjera, a to su svjetlo ili LED koji treperi na lijevoj ili desnoj strani karoserije. Ponekad ne uspije punopravni elektromehanički relej, a nabaviti snažni automobilski rele nije uvijek tako jednostavno. Poluvodički uređaji dolaze u pomoć - uostalom, za izgradnju takvog releja snažno je samo nekoliko tranzistora.

Krug releja


Najpouzdaniji relej za pokazivače smjera

Krug je asimetrični multivibrator, a serijski je povezan s prekidačem s žaruljom i izvorom napajanja. Kad se primijeni napon, svjetlo odmah počinje treptati. VT2 na dijagramu je tranzistor s efektom polja, kroz njega teče cijela struja žarulje. Poželjno je koristiti tranzistor s najmanjim mogućim otporom otvorenog prijelaza. Ovdje stane IRFZ44N, IRF740, IRF630. Ako se umjesto žarulje koristi LED s malim naponom, možete koristiti bipolarni tranzistor, na primjer, TIP122. Tranzistor VT1 strukture srednje snage p-n-p, pogodan BD140, KT814. Dioda D1 može se postaviti 1N4007 ili 1N4148. Trepereća frekvencija izravno ovisi o kapacitivnosti kondenzatora i otporu otpornika. Za povećanje frekvencije potrebno je smanjiti kapacitet kondenzatora C2, a smanjiti frekvenciju, naprotiv, povećati njegov kapacitet. Također možete eksperimentirati s ocjenama ostalih elemenata kruga i promatrati kako će se radni ciklus impulsa mijenjati.
[97.21 Kb] (preuzimanja: 381)

Najpouzdaniji relej za pokazivače smjera

Sklop sklopa


Cijeli krug sklopljen je na minijaturnoj tiskanoj ploči dimenzija 35 x 20 mm, a može se izraditi metodom LUT. Staze nakon jetkanja moraju se procijediti, a zatim bakar ne oksidira.
Najpouzdaniji relej za pokazivače smjera

Prije svega, na ploču su lemljeni otpornici i dioda. Nakon njih, sve ostalo je par tranzistora, elektrolitičkih kondenzatora i terminalnog bloka. Važno je ne zbuniti ožičenje tranzistora i polaritet kondenzatora, inače krug neće raditi. Kad su svi dijelovi zalemljeni na ploču, obavezno je oprati ostatke fluksa, provjeriti instalaciju.
Najpouzdaniji relej za pokazivače smjera

Najpouzdaniji relej za pokazivače smjera

Podešavanje i ispitivanje releja za okretni signal


Za test se kao opterećenje može povezati nekoliko snažnih LED dioda. Povezujemo minus opterećenje izravno na minus izvora napajanja i započinjemo plus na ploči. Ako se za provjeru koristi svjetiljka, ona se može povezati s bilo kojom polarnošću. Primjenjujemo napon i svjetlo počinje treptati odmah. Frekvencija treperenja može se mijenjati u širokom rasponu, zbog čega se u ovom krugu mogu naći i mnogi drugi programi, osim upotrebe pokazivača kao releja. Na primjer, uz njegovu pomoć možete napraviti stražnju treptajuću lampicu za bicikl, samo trebate povećati frekvenciju bljeskova smanjujući kapacitet kondenzatora. Krug može prebaciti veliku snagu - do nekoliko stotina vata, ako koristite tranzistor s efektom polja dizajniran za odgovarajuću struju. S snagom većom od 100 vata, preporučljivo je instalirati tranzistor na mali radijator, inače se može zagrijati tijekom dugotrajnog rada. Takav krug, za razliku od tradicionalnog elektromehaničkog releja, nema pokretne dijelove, stoga je mnogo izdržljiviji ako se koristi s dijelom odgovarajuće kvalitete. Ako je potrebno, osigurač je također povezan u krug serijski s opterećenjem, koji je na dijagramu prikazan kao FU1. Uspješna montaža.
Najpouzdaniji relej za pokazivače smjera

Najpouzdaniji relej za pokazivače smjera

Pogledajte video


Video prikazuje rad ovog kruga, kao opterećenje se koristi nekoliko LED s otpornicima.
Vrati se
Komentari (7)
 1. Gost Vladimir
  #1 Gost Vladimir gosti 29. kolovoza 2018. 16:53
  0
  ovaj dizajn se ne može koristiti kao pokazivači smjera - trepnite prebrzo
  vrijeme pauze signala GOST
 2. Gost Vlad
  #2 Gost Vlad gosti 29. kolovoza 2018. 18:23
  0
  više zainteresirani za relej ventilatora hlađenja na laganom startu za jednostavniji krug
 3. Aleksandr
  #3 Aleksandr gosti 30. kolovoza 2018. 10.03
  3
  Upravljač releja za skretanje lijevo / desno (tj. Potrebna su najmanje 2 takva shema), ona također mijenja frekvenciju treptaja kada jedna od žarulja izgori (ovo je izričita dijagnoza za vozača). Pa, nemojmo zaboraviti kakva hitna banda (treperi sva svjetla) također odgovara. U ovom slučaju, zavoji uvijek rade s uključenim paljenjem i akumulatorom.
  Vobshchem ispravan relej okretaja nije samo "moćan automobilski relej".
  1. Gost Nikolaj
   #4 Gost Nikolaj gosti 2. lipnja 2019. u 11:41 sati
   0
   Dva releja nisu potrebna. Relej (jedan!) Nije postavljen na lijevo / desno. svjetiljke odvojeno i stavite u otvoreni krug zajedničku žicu + 12 volti koja tada ide do prekidača za zakretanje i hitne skupine osiguravajući njihov ciklički rad.
   tj sklop je + 12v. prvo ide na okretni relej, a već iz njega na bazu za slučaj nužde i na sklopku za okret koji spajaju potrebne svjetiljke na radni relej.
 4. Gost Aleksandar
  #5 Gost Aleksandar gosti 5. listopada 2018. 08:46
  0
  Na automobilu neće raditi, jer se strujni relej koristi u zavojima.
 5. Gost Vlad
  #6 Gost Vlad gosti 12. siječnja 2019. 09:07
  0
  Tranzistor polja polja ovog polariteta u ovom krugu normalno će raditi samo sa LED-ima! S moćnim svjetiljkama bit će vrlo vruće, jer bi izvor trebao biti na minusu, a svjetiljka je uključena u odvodni krug. Ili bi napon otvaranja vrata trebao biti 3-4 volta viši od napajanja. Naučite materijal ...
 6. Gost Oleg
  #7 Gost Oleg gosti 17. svibnja 2019. 16:21
  0
  Danas sam lemio ovu malu shemu - odmah je funkcionirao!))) Umjesto VT1, lemio sam MPSA92, i terenski IRFP260NPBF. Kondenzatori i otpornici prema krugu. Prije toga postojao je krug s treperećom LED-om, ali već neko vrijeme počinje propadati. Pretražio sam na internetu pouzdaniji krug i pronašao ovaj. Hvala!

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja