Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» »Kako odabrati magnet za pretraživanje i što s njim učiniti?
Kako odabrati magnet za pretraživanje i što s njim učiniti

Danas su magneti za pretraživanje postali vrlo popularna tema. Takav „ribolov“ privlači ne samo dječake i tražitelje otpadnih metala, već i vrlo ugledne i bogate ljude. Zašto se to događa? Svaki muškarac ima dječaka, ali ne svi vole tradicionalni ribolov. Dešava se da je riba "nestašna", zupčanici su odabrani pogrešno, mjesto koje nije odabrano, a osim toga, morate potražiti crva i pripremiti mamac. Da, i sama riba ... Uostalom, možete je kupiti u trgovini. A s magnetom stvari su potpuno drugačije. Ovdje uvijek imate iste poteškoće, ali ono na što možete loviti je nepoznato. Ta vas spletka privlači. Odjednom će za slijedeće lijevanje magnet sa sobom ponijeti ne zahrđali čavao, već rijetki bodež, metalnu kutiju sa starim kravonovima ili pištolj iz Velikog Domovinskog rata? Slažete se, ovo zaista otkucava živce.
Kako odabrati magnet za pretraživanje i što s njim učiniti

Kako odabrati magnet za pretraživanje i što s njim učiniti

Magneti za pretraživanje širokog pristupa i po pristupačnim cijenama pojavili su se relativno nedavno. Suvremene tehnologije pogoršale su proces njihove proizvodnje, stoga danas da biste dobili magnet ne trebate rastaviti staro tvrdo, samo idite u trgovinu ili na Internet.

Kako odabrati magnet


U ovom slučaju početnik može imati razumno pitanje, kako odabrati prikladan magnet? Uostalom, razlikuju se i po veličini i po snazi ​​privlačnosti i cijeni. Zapravo, odabir pravog proizvoda nije tako težak.
Kako odabrati magnet za pretraživanje i što s njim učiniti

Kako odabrati magnet za pretraživanje i što s njim učiniti

Za početak, napominjemo da postoje dvije vrste magneta - jednostrani i dvostrani. Razlikuje ih činjenica da prvi magnet ima samo jednu radnu stranu, a drugi, odnosno dvije. Jednostrani magneti pružaju samo jednolično postavljanje - tzv Vijak za oči pričvršćen je samo u sredini ravnine nasuprot radne površine. Također se događa da se vijak s kukom za pričvršćivanje užadi zalijepi na tijelo u kojem se nalazi magnet. Kod dvostranog magneta, vijak se također može zaviti u stranu - "rub".
Gledajući unaprijed, napominjemo da dvostrani magnet ima nesporne prednosti, zbog čega košta više. Zbog prirode jednostranog magneta, može se koristiti samo spuštanjem okomito prema dolje. Odnosno, mogu raditi s mosta ili broda (ako tražite u rijeci ili jezeru). Pogodno je za istraživanje starih bunara.
Međutim, ako pogledate kanale pretraživača na Youtubeu, primijetit ćete da oni obično bacaju magnet dok stoje na obali. U tim je slučajevima potreban dvostrani magnet. "Pak" treba pasti na dno radne strane, nakon čega se magnet pomoću kabela pokreće po dnu. Jednostrani magnet s ovom metodom ribolova bit će od male koristi.

Kakvu težinu odabrati?


Kako odabrati magnet za pretraživanje i što s njim učiniti

Već smo rekli da magneti dolaze u dvije vrste prema obliku izvršenja. Ali pri odabiru "tražilice" morate uzeti u obzir i druga svojstva i značajke. Morate jasno shvatiti zašto vam treba magnet i gdje ćete raditi s njim. Smatra se da bi magneti za pretraživanje trebali imati privlačnu silu od najmanje 100-200 kg. Na prvi pogled može se činiti da je to puno, ali u stvari nije. Na primjer, magnet, koji pokazuje da sila gravitacije odgovara 100 kg, može održavati naznačenu težinu samo u idealnim uvjetima. Moći će okomito podići ravnu metalnu ploču s glatkom i čistom površinom. I vrijedno je malo promijeniti kut primjene sile, a magnet se počinje pomicati s površine. To znači da će moći povući po dnu jedva polovicu navedene mase. Sad zamislite što se događa na dnu rijeke! Metal tamo obrasta muljem, tone u pijesak, miješa se u algama.Pa ispada da je teško izvaditi sitnicu tešku 10 kg na "stotku"! Ne zaboravite na tečaj. Kada se odvoji od dna, predmet odmah počinje vibrirati i ispadati ako je struja dovoljno jaka. Stoga, za pretraživanje raznih "artefakata" možete preporučiti magnete u rasponu od 200-400 kg. Neće privući nepotrebne komade željeza, ali zanimljivi gizmovi će se pouzdano magnetizirati.
Potpuno drugačija priča s zaradom od metala. Doista, u našim rijekama i jezerima ima toliko metalnih krhotina da je od toga sasvim moguće zaraditi za život. U ovom slučaju "tražilice" trebale bi biti snažnije - unutar 600-800 kg. Takvi sami magneti teže više od kilograma, ali lako izvlače cijele planine metala. Postoje slučajevi kad su se ovakvi magneti morali otkinuti pomoću strojeva. Ali uz njihovu pomoć možete uhvatiti ne samo bicikle, već čak i motocikle i ostatke automobila.

Izbor streljiva


Ako se odlučite za pretragu, tada ćete pored magneta sigurno trebati i kupiti odgovarajući kabel. Ne štedite. Magneti nisu toliko skupi, ali izgubiti čak i jeftin magnet zbog lomljenja užadi je vrlo neugodno. Najčešće tražilice nabavljaju posebne najlonske kablove koje koriste penjači. Zaštićene su od abrazije i imaju posebno izdržljivu srednju jezgru, koja osigurava da se kabel ne raspadne u najneprikladnijem trenutku. Odaberite duljinu kabela prema vašim potrebama. Obično duljina konopa ne prelazi 20 metara. Čak ni jak čovjek neće fizički uspjeti baciti prazno od pola kilograma. Obavezno nabavite kvalitetne rukavice. Konopce i nalaze vrlo je lako rezati i trljati dlanove. Preporučljivo je nabaviti vrećicu za nalaze. Nalazi s dna često korodiraju hrđom, prekrivaju se algama i muljem, što ih čini neuglednim i odiše neugodnim mirisom. Stoga ih je nezgodno stavljati u običnu torbu ili ruksak.
Obratite pažnju na to kako je magnet pričvršćen. Pročitajte odgovarajuće upute na Internetu i odaberite odgovarajući čvor.

Pretražite magnetnu njegu


Kvalitetni magnet ne zahtijeva posebnu njegu. Izrađena je od legure neodima, bora, željeza i ima nehrđajući premaz. Odgovara u kvalitetnu futrolu od nehrđajućeg čelika. Stoga se sva briga za magnet obriše suhom krpom i očisti od sitnih metalnih čestica koje se zalijepe za nju i začepe se u rupe.
Sam neodim magnet pouzdan je i izdržljiv. Za 10 godina u prosjeku izgubi više od 1% snage. Ne smije biti pogođen i, što je najvažnije, ne smije biti izložen visokim temperaturama. Ako ga zagrijete na 80 stupnjeva, potpuno će se magnetizirati i pretvoriti u beskorisnu prazninu.
Mnogi vole svoje pretraživanje pretraživati ​​kamerom. Ne zaboravite da učinak magneta može biti štetan za bilo koju elektroniku. Ne samo kamera, već i mobilni telefon s prijenosnim računalom lako mogu propasti. Stoga držite sve svoje uređaje na sigurnoj udaljenosti.
Svaki put provjerite pouzdanost čvora i integritet kabela.

Što se može uhvatiti?


Kako odabrati magnet za pretraživanje i što s njim učiniti

Priznajmo, obojeni i plemeniti metali se ne magnetiziraju! A to su nepromjenjivi zakoni fizike. Ne možete se raspravljati s njima. Stoga se na magnet može uhvatiti samo željezo i druge legure. Obično se tražilice hvale pronađenim ključevima, bravama, čavlima, kovanicama i drugim malim stvarima. Ponekad možete nabaviti razne antikvitete: potkove, krivotvorene proizvode, razne alate.
Vrlo često možete naći oružje i municiju. To je ostavština ne samo 40-ih, nego i 90-ih. Bolje je ostati podalje od takvih nalaza i bez žaljenja se vratiti na dno. Napokon, nitko nije otkazao članak za nelegalnu trgovinu oružjem i streljivom. A riskirati, nadajući se da stručnjak ne prepozna oružje u vašem nalazu, ne vrijedi.
Kako odabrati magnet za pretraživanje i što s njim učiniti

Kako odabrati magnet za pretraživanje i što s njim učiniti

Kako odabrati magnet za pretraživanje i što s njim učiniti

Općenito, sam Bog zna što može ležati na dnu ribnjaka! Možete pronaći potpuno neočekivane, a ponekad i vrlo vrijedne stvari!

Gdje potražiti?


Bez obzira na to što tražite, otpadni metal ili drevni artefakti, najviše "ribljih" mjesta bit će tamo gdje ima više ljudi. To je logično, jer nekako bi ta stvar trebala pasti na dno! Pa ispada da će najzanimljiviji "ribolov" biti blizu mostova.Prolaznici i prolaznici ovdje gube ili namjerno stavljaju razne stvari pod vodu. Za vrijeme gradnje mostova i građevina građevinari također bacaju nepotrebni ili neprikladni metal u vodu. Stoga su mostovi zanimljivi u smislu potrage za otpadom.
Bolje je odabrati stari, a ne moderni most. Uostalom, tada možete pronaći stvari odgovarajućeg doba, a ne samo moderna roba široke potrošnje.

Koji magnet odabrati?


Kako odabrati magnet za pretraživanje i što s njim učiniti

Domaći proizvođači neodim magneta uspjeli su steći dobru reputaciju. Istovremeno, visokokvalitetni magneti proizvode se u Njemačkoj i Poljskoj. Ali jedan od najvećih proizvođača je Kina. Upravo su u ovoj zemlji koncentrirane najveće rezerve rijetkih zemljanih metala, kojima pripada i neodim. Štoviše, potražnja za proizvodima toliko je velika da je Kina uvela carine na izvoz magneta kako bi pokrila potrebe vlastite inženjerske industrije. Unatoč tome, na internetu možete kupiti visokokvalitetne magnete kineske izrade po atraktivnoj cijeni. Mreža raspravlja o snazi ​​magneta različitih proizvođača. No mišljenja koja su iskazana uglavnom su subjektivne prirode, jer svi proizvođači prate kvalitetu svojih proizvoda. Stoga je najbolje da sami odaberete proizvođača.
Na kraju, bez obzira koji magnet odabrali, trebao bi ispuniti svoje funkcije, a to je: jamčiti vam fascinantno slobodno vrijeme ili čak osigurati prihod.
Želimo vam svima uspješnu pretragu!
Vrati se
Komentari (1)
  1. Tatjana šarena
    #1 Tatjana šarena gosti 26. kolovoza 2018. 06:00
    1
    Gdje ga mogu kupiti i po kojoj cijeni.

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja