Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Lak od stiropora za betonske podove
Po popularnoj potražnji, u komentarima na moj današnji video, pokušat ću napraviti sastav od pjene i otapala za nanošenje na beton. Želim vidjeti kako će se ponašati, jer vlasnike automobila zanima jeftini lak za prekrivanje garaže protiv vlage.
Lak od stiropora za lakiranje betonskog poda

Benzin i stiropor


Počet ću otapanjem pjene u benzinu. Još bismo trebali provjeriti u acetonu i otapalu, ali mislim da se aceton prebrzo suši. U čistu praznu metalnu limenku ulijem 92 benzina, trebat će vam malo više od polovice.
Komad polistirenske pjene duljine oko 1.500 mm i debljine 40 mm izrezan je na trake, a jedan po jedan spuštam ih u staklenku s benzinom. Širina trake treba odabrati prema veličini limenke. Cilj mi je vidjeti kako će se nastali sastav ponašati na betonu (ne treba mi puno laka). Pena iz folije lako ulazi u staklenku, rastopi se i smanjuje u prilično usku kvržicu na dnu.
Lak od stiropora za lakiranje betonskog poda

Lak od stiropora za lakiranje betonskog poda

Napomena: u ovom slučaju, benzin će mjehurići i prskati iz limenke.
Dobiveni sastav ima izgled gela i sličan je napalmu (kada se zapali, odmah se zapali, dugo gori, plamen je visok). Nije moguće prilagoditi viskoznost sastava dodavanjem benzina - on doseže određenu gustoću i proces se tu zaustavlja. Ostavim staklenku neko vrijeme tako da zračni mjehurići izađu i svi se komadići polistirena otope.
Lak od stiropora za lakiranje betonskog poda

Lak od stiropora za lakiranje betonskog poda

Pokrivamo betonskim podom


Izvadim masu u obliku gela s dna limenke i prebacim je u drugu posudu. Očistim područje betonske ploče metalnom četkom i pištoljem razmažem prašinom. Za posao je pripremio četkicu i nož za kit, koji je malo podmazao. Tako se lak neće lijepiti.
Pokazalo se da je bilo prikladnije raditi s lopaticom.
Lak od stiropora za lakiranje betonskog poda

Lak od stiropora za lakiranje betonskog poda

Lak izlijem na beton i krećem nanositi lopaticu na površinu pokretima u različitim smjerovima. Nakon završetka posla, gotovo ništa ne ostaje na lopaticama. Kada nanesete lak, odmah osjetite miris benzina. Ostavim ovo područje oko sat vremena da se osuši.
Lak od stiropora za lakiranje betonskog poda

Otopite stiropor u ksilenu


Provest ću drugi eksperiment s ksilenom (jedna litra košta 110 rubalja). Ako cijelom garažom prekrivate ovaj spoj, tada će njegov trošak biti 2,5 puta skuplji od polistirenskog laka otopljenog u benzinu. Za otapanje u ksilenu odabrao sam gušće i skuplje sitnozrnate polistirenske pjene od koje je zaštićena jedinica računalnog sustava.
Lak od stiropora za lakiranje betonskog poda

Kada se u staklenku doda ksilen, pjena se gotovo potpuno otopi, viskoznost sastava postaje manja, gusta kvrga nestaje. Sastav ove viskoznosti može se nanositi s mnogo tanjim slojem. Čini se da je ksilen prikladniji za pripremu polistirenskog laka.
Napomena: Također su mi savjetovali da koristim otapalo 647, ali nije bilo pri ruci.
Pokušat ću upotrijebiti sastav na ksilenu kao lak na drvu. Uzmem grančicu oraha oguljenu od kore i četkom nanesem tanki sloj sastava. Ispada vrlo dobro, ali morate pričekati da se lak osuši.
Lak od stiropora za lakiranje betonskog poda

Također četkom nanosim sloj sastava na beton. Sloj je vrlo tanak i nema mjehurića zraka. Ostavite da se osuši.
Moj prvi odjeljak nije se potpuno osušio za sat vremena - film s vrlo velikim brojem mjehurića formiranih na površini.
Lak od stiropora za lakiranje betonskog poda

Ogromni mjehurići formirani su sa strana. Na dodir izgleda kao dobro omotač mjehurića. Međutim, kao opcija, takav se sastav može upotrijebiti nakon potpunog sušenja.
Lak od stiropora za lakiranje betonskog poda

Bolje je područje obloženo ksilen lakom. Sastav se dobro upija u betonsku površinu i izgleda kao pravi lak. Jedini negativan je visoki trošak ksilena u usporedbi s benzinom.
Lak od stiropora za lakiranje betonskog poda

Da biste smanjili troškove, pjenu možete prvo otopiti u benzinu, a tek potom dodati ksilen i postići željenu viskoznost.Ispasti će jeftino pripremiti sastav na osnovi propuha ksilena koji se prodaje u limenkama i košta manje.
Napomena: na drvetu se sastav osušio za 10 minuta i ne može se razlikovati od pravog laka. Ubuduće, za eksperiment, mogu uzeti poliranu ploču na stroj u obližnjoj radionici namještaja i na nju nanijeti 3-4 sloja laka na ksilenu.

Pogledajte video


Vrati se
Komentari (14)
 1. Gost Michael
  #1 Gost Michael gosti 18. kolovoza 2018. 10:47
  3
  Kako su stvari otpornosti na habanje? A vatrogasci nisu prezadovoljni ...
 2. Gost Jurij
  #2 Gost Jurij gosti 18. kolovoza 2018. 12:09
  4
  Za hidroizolaciju je bolje koristiti tekuće staklo - jeftinije i sigurnije. Gorivo i maziva prolivena po podu otopit će ovaj napalm.
 3. Gost Oleg
  #3 Gost Oleg gosti 18. kolovoza 2018. 15:36
  3
  Muči li vas toksičnost ksilena?
 4. Gost Aleksandar
  #4 Gost Aleksandar gosti 18. kolovoza 2018. 17:31
  4
  Trebam li pokušati toluen umjesto ksilena?
  1. Pavel Alexandrovich
   #5 Pavel Alexandrovich gosti 2. travnja 2019. 13:29 popodne
   0
   To je jedno te isto. Samo ksilen malo je slabiji, a toluen se ne prodaje, on je derivat koksa i kemijske proizvodnje.
 5. Kahn
  #6 Kahn gosti 18. kolovoza 2018. 17:33
  1
  Ksilen nije tako jednostavan - TU ksilen u staklenoj boci otapa pjenu brzo i bez grudvica, pokazalo se da je to uobičajeni zaštitni film. Kupili smo 2 do 10 litara GOST-a, ali ne topi se ispravno - pjena se pretvara u kvržicu žvakaće gume i teško je razmazati.
  Dakle, postoje značajke
 6. Gost Sergej
  #7 Gost Sergej gosti 18. kolovoza 2018. 18.03
  4
  Prije su otapala 646 i 647 bila od dvije komponente (ne sjećam se koje su od njih ostale), razlika je u omjeru. Nije da su nitro boje rastvorene - čak i mnoge plastike klase termoplastike (poput kućnog ljepila). Sada se pod tim markama prodaje smjesa svih vrsta smeća, potpuno neaktivno otapalo. Još je uvijek moguće razrijediti nitro-boju, ali ne postoji način da se osušeni otopi. Pokušao sam ga dodati epoksidu - eksfolira nakon nekoliko minuta. Uz neprestano miješanje, još je koristio epoksi. Od aktivnih "zlih" otapala ostaje samo aceton.
 7. Feliks
  #8 Feliks gosti 19. kolovoza 2018. 10:38
  5
  Ne samo glup, već i vrlo opasan eksperiment. Tada se netko pobrinuo za toksičnost ksilena. Dakle, ksilen u usporedbi sa stirenom je samo mlijeko.
 8. Igor56
  #9 Igor56 gosti 20. kolovoza 2018. 06:33
  1
  Popravljam krov od škriljevca (problematična područja) kako će to raditi?
 9. Pavle
  #10 Pavle gosti 20. kolovoza 2018. 23:18
  2
  Rastvorio sam polistiren s P4A otapalom, savršeno se otapa i pretvorio u lak, a zatim povukao lijepu krpu na dasku i ulio lak.Otvrdio se. Bio je hladan, ali nažalost jednom kad sam stavio vrući čajnik na stol i na njemu se javio refleksni otisak s dna ---- ne održava temperaturu !!!!!! !!!!!
 10. stručnjak
  #11 stručnjak gosti 21. kolovoza 2018 02:27
  2
  Pena u acetonu, + plastifikator Dibutyl ftalat - OVDJE je izvrsno ljepilo i lak!
  a polistiren u benzinu je napalm! jedan od recepata.
 11. Gost Roman
  #12 Gost Roman gosti 21. kolovoza 2018. 16:37
  19
  Olakšala sam i jeftinije. Usisavao je betonski pod. Prekriven je uobičajenim temeljnim premazom iz trgovine. Nakon sušenja, temeljni premaz obojao je pod matiranom fasadnom bojom za vanjsku upotrebu. 24 četvorna metra trebalo je malo više od 5 kg boje. Kao rezultat toga, četvrta godina, pod se osjeća više nego izvrsno. Nema prašine na podu, lako se pomiče, lako se čisti, ne bubri.
  1. Gost Jurij
   #13 Gost Jurij gosti 3. rujna 2018. 17:23
   1
   Najbolje otapalo za polistiren je benzin + aceton u omjeru 50/50
  2. Pavel Alexandrovich
   #14 Pavel Alexandrovich gosti 2. travnja 2019. 13:25.
   1
   Za pražnjenje betonskog poda dovoljno je da ga impregnirate dizelskim gorivom. U sovjetsko vrijeme mi smo u vojsci tretirali seks u učionicama kao takav.

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja