Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Načini spajanja u razvodnoj kutiji
Načini spajanja žica u razvodnoj kutiji

Razlozi za promjenu starih žica kućnih električnih sustava su masovni. To se posebno odnosi na obnovu starog stambenog fonda. Aluminijsko ožičenje u dvije jezgre osjetljivo je na koroziju i raspršenje. Karakterističan razlog za ovo stanje je vrlo loša izolacija mnogih sovjetskih kablova. Kemijski je aluminij aktivniji od bakra (glavni materijal čistih kablova). Ali to je u svom najčišćem obliku. Aluminij u zraku presvučen je jakim oksidnim filmom i teoretski bi trebao biti trajniji. Ali kada se izolacijski omotač proširi ili voda u njega uđe u vrijeme kada žica nije pod naponom, žice se uništavaju. Drugi faktor je opasnost od požara. U nekim starim kućama izolacija je izrađena od obične tkanine. Koja desetljećima, naravno, propada. Moderne kaiševe od polimernih kabela također su puno bolje od sovjetskih tkanina koje se nose desetljećima.

Običan uvijanje dviju žica


Načini spajanja žica u razvodnoj kutiji

Obilje novih načina vezanja ne ukida u potpunosti uobičajeno uvijanje. U uvjetima ekstremnog popravka to je gotovo jedini ispravan izlaz. Najjednostavnija perm od dvije žice, uz približnu procjenu jakosti struje (ne stavljajte tanku žicu na jaku struju), radi gotovo uvijek. Ali zabranjeno je spajati bakar s aluminijom. Imaju relativno bliske pokazatelje otpora, ali bakra je još manje - i to stvara odličan termoelement. Temperatura taljenja aluminija nešto je viša od šest stotina stupnjeva, tako da je ovo uvijanje prioritetno požarno.
Pros: svatko može učiniti. Bilo bi žica i ruku.
kontra: uvijanje nije hermetično. S vremenom kontakt slabi, otpor raste zbog slabog kontakta, struktura se počinje zagrijavati ... i tada je sve kao u slučaju uvijanja bakra s aluminijom. Zato je ova metoda zabranjena pravilima PUE-a.

Zavoj lemljenja


Načini spajanja žica u razvodnoj kutiji

Pokušaj rješavanja problema krhkog kontakta u uvjetima običnog uvijanja. Zapravo se vrši mehaničko uvijanje, a zatim trebate lemiti točku kontakta. Trebate standardno lemljenje, lem i fluks. lem - i obične kositrene olovne i nove varijacije. Tradicionalna kolofonija i nove sintetičke smole također mogu biti fluks. Metoda djeluje vrlo dugo i zato je korisna za dokapitalizaciju duži niz godina.
kontra: sve čari „limene kuge“ ili oksidiranog olova (ovisno o tome što je bilo više u lemilu). Lemljenje pomaže, naravno, ali bolje, pouzdanije metode izolacije. Kutije s razrijeđenim ožičenjima najčešće su iskačene na strop, zbog čega su problemi s lemljenjem u težini s nagnutom glavom. Problem kombiniranja bakra i aluminija također se uopće ne rješava.

Zavarivanje žica


Načini spajanja žica u razvodnoj kutiji

Nova i popularna metoda, koju instalateri sve više preferiraju. Kompaktni pretvarač uzimaju se elektrode, nakon čega se krajevi formiranog uvijanja hvataju. Brzo, praktično, bez gužve s lemljenjem, monolitno.
Pros: Pouzdanost. S pravilno homogenim šavom, vodljivost je jednostavno izvrsna.
kontra: Skoro ne. Zajamčeno će zahtijevati kvalifikaciju zavarivača, bez obzira smatra li se minusom pojedinačno. Općenito, zahtjevi za kvalifikaciju za zavarivanje su mnogo više nego za jednostavan rad s električarom.

Terminalni blokovi


Načini spajanja žica u razvodnoj kutiji

Terminali su prilično povoljan i estetski tip veze. Jednostavno sklapanje sklopa ne zahtijeva mnogo truda i vremena.
Pros: Jednostavno, brzo, bez previše stresa. Možete spojiti žice različitih metala.
kontra: Za spajanje zapletene žice prvo će se trebati pritisnuti u poseban vrh.Ne spajajte više od dvije žice. Periodično je potrebno provjeriti čvor veze.

Vago veza


Načini spajanja žica u razvodnoj kutiji

Vago - Ovo je ravna plastična kutija s konceptom sve u jednom. Očistimo žicu, kao kad je uvijamo, umetnemo je u kopču - gotov. Pogodno za kombinaciju bilo kojeg broja žica, postoji puno sorti za različitu jakost struje i broj kontakata. Idealno za brzu ugradnju električara.
Pros: savršeno brtvljenje. Konačno, možete spojiti bakar s aluminijom, samo slijedite oznake na priključcima. Također možete kontaktirati jezgre različitih promjera, što je plus u postavljanju "raznolike" flote žica.
kontra: Vago je skupo. Vrlo je skupo. Vago kutije ne mijenjaju ništa, osim istih kutija, "na koljenu" to se ne može prikupiti a priori. Stoga se ova metoda povezivanja koristi ili s vrlo dobrim proračunom za električara, ili kada trebate spojiti žice koje vode do skupe električne opreme.

Vijčana veza


Načini spajanja žica u razvodnoj kutiji

Potpuno u skladu s izvornim nazivom. Vijak, matica i tri podloška pružaju čvrstu vezu između dvije različite žice. Odabir vijka od odgovarajućeg materijala čini spoj trajnim i električnim razlikama. Glavni problem u ovom slučaju su dimenzije. Puno se stvari koristi kao razvodna kutija. Od kutija za trgovinu do trenutnih limenki Nescafe ili zubnog praha. Ali njihovo je osnovno svojstvo jedno - spojnica s vijcima ne ide tamo. Ili stane, ali tada će se prilijepiti za susjedno ožičenje i skratiti. Stoga je takvo rješenje u kući u kojoj morate sakriti razvodnu kutiju, bolje je uopće ne koristiti.

ispitni tlak


Načini spajanja žica u razvodnoj kutiji

Izvodi ga poseban uređaj. Druga vrsta gotovo idealnih, ali vrlo dugotrajnih opcija za povezivanje žica. Međutim, to je više nego nadoknađeno najvećim izolacijskim sposobnostima. Prekrivanje je relativno jeftino, glavni dio plaćanja je rad stručnjaka.
Gornje metode povezivanja ožičenja odabrane su u potpunosti u skladu sa strategijom popravka ili izgradnje. U idealnom slučaju, naravno, bolje je sve dovesti u prešanje ili Wago, ali u stvari se obično ispostavi da takav novac nije založen za električnu periferu. U hitnim okolnostima možete koristiti bilo koju vrstu veze, pridržavajući se sigurnosnih mjera opreza i postavite visokokvalitetne elektroenergetske mreže. Sva „privremena rješenja“ treba što prije prepraviti za kapitalne odluke. To će značajno poboljšati sigurnost od požara u objektu, ali i poboljšati kvalitetu prijenosa električne energije uz smanjene gubitke struje, što može rezultirati značajnim uštedama materijala.
Vrati se
Komentari (8)
 1. Gost Andrey
  #1 Gost Andrey gosti 12. kolovoza 2018. 20:22
  2
  PPE ???
 2. Vasja
  #2 Vasja gosti 26. kolovoza 2018. 22:06.
  3
  Način zavarivanja - NOVO ???? ŠTA ???

  Moj je otac prije 20 godina zavarivao žice u novim zgradama.
 3. Gost Aleksandar
  #3 Gost Aleksandar gosti 4. prosinca 2018. 12:41
  0
  Sve su veze dobre.
 4. viaru73
  #4 viaru73 posjetitelji 9. prosinca 2018. 16:43
  2
  Wago me osobno iznevjerio. Mislila sam da je to pouzdana veza. Opterećenje nije prelazilo dopuštenih 25A. I veza se rastopila. Pa, prije okvira je bio pristup.Terminalni blokovi za višekratnu upotrebu u priključcima odgovarajuće povoljno.
 5. Gost Sergej
  #5 Gost Sergej gosti 10. prosinca 2018. 19:57
  0
  Wagi i SIZ Kaki
 6. Sanya
  #6 Sanya gosti 9. siječnja 2019. 10:17
  3
  Najpouzdaniji način je zavarivanje, a ne nova metoda! Vago je pogodan samo za rasvjetu, a to nije uvijek slučaj, ali zbog snage će uvijek postojati problem izgaranja terminalnih blokova. Dobro uvijanje obrezivanjem krajeva bočnim rezačima, iako je PUE zabranjeno, lemljenje i zatezanje su također dobro rješenje. Ali kako kažu, ja sam vlasnik kuće i možete raditi što god želite kod kuće, sami ste odgovorni, ali prema stranim standardima to morate učiniti!
  1. Anton
   #7 Anton gosti 2. ožujka 2019. 10:01
   0
   a svjesni ste da sve trgovine Leroy Merlin sjede isključivo na kolicima do 6 kvadrata i nema problema s izgaranjem itd.
 7. Eugene
  #8 Eugene gosti 26. ožujka 2019. 22:10
  0
  Wago terminalni blokovi se tope uglavnom zbog velikog opterećenja ili obrnuto zbog niskog mrežnog napona!

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja