Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» »Odabir radnog kondenzatora za trofazni elektromotor
Odabir radnog kondenzatora za trofazni elektromotor

Da bismo odgovorili na pitanje kako odabrati kondenzator za indukcijske motore i kako se kondenzatori međusobno razlikuju, sastavit ćemo postolje od konvencionalnog trofaznog motora snage 250 vata. Kao opterećenje koristimo standardni generator iz automobila VAZ.
Odabir radnog kondenzatora za trofazni elektromotor

Kroz strojeve povezujemo tri različita kondenzatora. Uključivanje i isključivanje strojeva će vam omogućiti da provjerite mogućnosti kondenzatora.
Odabir radnog kondenzatora za trofazni elektromotor

Odaberemo kondenzator


Za eksperiment biramo tri kondenzatora kapaciteta 10, 20 i 50 mikrofaradi. Naš je zadatak pokušati pokrenuti elektromotor iz svakog kondenzatora zauzvrat.

10 uF kondenzator


Kada je spojen na 220 V mrežu i uključuje prvi 10 mikrofaradni kondenzator, elektromotor se uključuje samo nakon rukovanja. Automatsko pokretanje se ne događa.
Odabir radnog kondenzatora za trofazni elektromotor

Zaključak: za elektromotor od 250 W kondenzator od 10 mikrofaradi nije dovoljan.

20 uF kondenzator


Kada pokušate pokrenuti elektromotor iz kondenzatora kapaciteta 20 mikrofarada, motor se automatski uključuje.
Odabir radnog kondenzatora za trofazni elektromotor

Zaključak: s kapacitetom od 20 mikrofaradi, elektromotor je pokrenuo bez problema.
Odabir radnog kondenzatora za trofazni elektromotor

50 uF kondenzator


Odabir radnog kondenzatora za trofazni elektromotor

Tijekom nastavka eksperimenta s 50 mikrofaradnim kondenzatorom, električni motor pokreće se automatski, no radi s visokom razinom buke i samo trese.
Zaključak: kapacitet posljednjeg testiranog kondenzatora je velik za instalirani elektromotor.
Kad birate kondenzator za trofazni elektromotor male snage, dajte prednost uređaju čija nazivna snaga (kao u našem eksperimentu) odgovara snagama motora. Kondenzator malog kapaciteta ne pokreće elektromotor; ako je kondenzator prevelik, to uzrokuje zagrijavanje motora i stvara veliku buku tijekom rada. Eksperimentalno preporučeni kondenzator kapaciteta 20 MkF, koji je odmah pokrenuo motor i nije uzrokovao njegovo pregrijavanje.

zaključak


Za pokretanje trofaznog elektromotora u mreži od 220 V, radni kondenzator bira se na temelju snage motora. S povećanjem snage za svakih 100 vata, kapacitet bi se trebao povećati za 7-10 mikrofaradi. Na primjer, za motor snage 0,5 kW možete odabrati kondenzator s kapacitetom u rasponu od 35-50 MKF.
Također morate uzeti u obzir takav parametar kao nazivni napon uređaja (to jest napon koji kondenzator može izdržati). U radu se preporučuje korištenje kondenzatora sa parametrima 100% višim od stvarnog napona primijenjenog na uređaj. Za ovaj primjer iznosi 450 V.

Pogledajte detaljni video


Vrati se
Komentari (9)
 1. Gost Andrey
  #1 Gost Andrey gosti 31. srpnja 2018. 08:44
  1
  Mogu li priložiti dijagram ožičenja?
 2. Nikolaj Nikolajevič
  #2 Nikolaj Nikolajevič gosti 31. srpnja 2018. 18:30
  4
  Nije profesionalno! Pravilnim odabirom kondenzatora trofaznog asinhronog elektromotora potrebno je postići jednake napone i struje u fazama pod opterećenjem. Približni izbor izračunava se na sljedeći način: S radnom, 4800 puta veću faznu struju (na tipskoj pločici elektromotora) i podijelite sa 220. S početnom jednakom, S radnom jednom pomnožite sa 2 --- 2,5
 3. Gost Anatolij
  #3 Gost Anatolij gosti 31. srpnja 2018. 20:28 sati
  4
  Uzmite 8 Mkf na svakih 100 W i nećete pogriješiti. To se zna davno. Ali ako je pokretanje teško, tada se MCF povećava za 30-40%, nakon pokretanja se isključuje.
 4. Gost Victor
  #4 Gost Victor gosti 31. srpnja 2018. 21:08 sati
  3
  Potrebno je napraviti izračun, koji ovisi o spoju namota (zvijezda ili trokut), snazi, učinkovitosti, idealno izračunati i staviti dva kondenzatora - pokretanje i rad. A vaše je istraživanje, u najboljem slučaju, prikladno samo za stroj za oštrenje male brzine.
 5. Gost Aleksandar
  #5 Gost Aleksandar gosti 31. srpnja 2018. 21:35.
  1
  Stari električari uvijek su skupljali 100 vata - 7 mikrofaradi
 6. Gost Eugene
  #6 Gost Eugene gosti 31. srpnja 2018. 11:10 sati
  1
  90 mikrofarada po 1 kW startne snage, a zatim isključite 2/3 za rad .... Tako ostaje 30 mikrofaradnih kondenzatora po 1 kilovatsu. Konekcija je bolja u "trokutu" - veća učinkovitost ... Svi trofazni rad od 02 radi 40 godina , do 5 kW prema takvom proračunu Kondera. Bolje je pokrenuti "okretne" motore od 3000 t / okr. induktivnim "pomakom, a kapacitivni ostaviti da radi. Aktivni fazni pomak ne daje visoku učinkovitost i povećava potrošnju energije. Nešto poput ovoga ...
 7. Gost Michael
  #7 Gost Michael gosti 1. kolovoza 2018. 09:56
  2
  Zašto se baviti takvim glupostima kada postoje formule za izračun početnog i radnog kondenzatora? Ako je, naravno, motor bio iz vremena Ledene bitke, a s njega su istrgnute sve natpisne ploče, onda da.
 8. Manuel
  #8 Manuel gosti 9. kolovoza 2018. 19:08
  1
  Upotrijebio sam otpor nikroma umjesto Kondera. Od kondenzatora elektrolitički se mogu koristiti serijskim spajanjem. Minus do minus i plus zaključci kao konačni. Ali ukupni kapacitet bit će upola manji. Na primjer, 2 e-pošte. Konder od 100 mkf. Ukupni kapacitet za serijsku vezu bit će 50 mikrofarada.
 9. Sergej Natalevič
  #9 Sergej Natalevič posjetitelji 16. ožujka 2019. 19:05
  0
  Nudim 2 sheme za spajanje trofaznog elektromotora na jednofaznu mrežu:

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja