Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» »Pregled sorti diskova za brusilice
Pregled sorti diskova za brusilice

Ispravan izbor diska za brusilicu (kutna brusilica) ključni je uvjet za postizanje željenog rezultata pri obavljanju određenih zadataka. U ovom se slučaju ne treba usredotočiti samo na veličinu kruga, uključujući debljinu, slijetanje ili maksimalni promjer, već i na svrhu, sukladnost s GOST-om i drugim parametrima. Uostalom, svaka je vrsta mlaznica učinkovita isključivo u rješavanju određenih problema.

Namjena i vrste diskova


Diskovi za brusilicu - potrošni alat u obliku kruga (zdjele) s posebnim rezanjem, čišćenjem, brušenjem ili drugim rubom i rupom za slijetanje za pričvršćivanje na kutnu osovinu brusilice. S obzirom na izvedbu i svrhu, postoji nekoliko sorti:

smicanje


Karakterizira ih mala debljina 1–3,2 mm s vanjskim promjerom od 115–320 mm i specifičnim reznim rubom. Često se ističu na pozadini drugih analoga s određenom označnom bojom, uzimajući u obzir materijal za koji je rezanje namijenjeno:
 • Za metal:
  Čelični krugovi za različite metale i njihove legure s abrazivnim površinama kristalne glinice ili sintetičkog korunda (electrocorundum). Glavna nijansa oznake je plava. Izrežite profile, cijevi, fitinge itd.
  Pregled sorti diskova za brusilice

 • Za kamen:
  Abrazivni rezni dio od silicijevog karbida može biti više vrsta:
  • kruta - za dolomit, vapnenac i ostale meke stijene;
  • segmentirani ili turbo - za bazalte, labradorite i druge tvrde kamenje, kao i pločice.

  Boja označavanja je obično zelena.
  Pregled sorti diskova za brusilice

 • Za drvo:
  Listovi kružne pile s presjekom do 2 mm nalik na kružne pile promjera do 320 mm. S obzirom na oblik zuba, proizvode se sljedeće vrste:
  • varijabilno nagnuta - univerzalna;
  • izravni - za četinjače i druge meke pasmine;
  • trapezoidni - za drvo srednje i velike gustoće.

  Najsigurnije je koristiti univerzalne pile s reznim rubom u obliku lanaca od motornih pila. Kad se rezni element zaglavi, krug se i dalje okreće, što omogućava brzo isključivanje brusilice uz minimalan rizik od ozljeda.
  Pregled sorti diskova za brusilice

 • dijamant:
  Univerzalni čelični diskovi s obodom dijela za rezanje na temelju legure nikla, kositra, cinka ili kobalta, u kojem su dijamantski čipi isprepleteni. Namjena krugova otpornih na habanje određuje se uzimajući u obzir tehnologiju pričvršćenja sitnih dijamanata na obruč:
  • galvansko (tvrdo vezivanje) - za pješčenjak i druge relativno meke stijene;
  • lasersko zavarivanje ili sinterovanje (meko vezanje) - beton, granit i drugi tvrdi materijali.

  Ovisno o karakteristikama sječiva, razlikuju se sljedeće vrste dijamantskih kotača:
  • segmentirano - grubo rezanje betona, kamena i drugih materijala visoke čvrstoće na suhi ili vlažni način;
  • kruta - rezanje visoke preciznosti, uključujući vodene hlađene metale i kamen;
  • kosi zarezi (turbo) - brza i precizna obrada raznih materijala suhom metodom.

  Ovisno o vrsti umjetnih dijamanata, oni mogu biti monokristalni ili polikristalni. Prvi se koriste za obradu metala ili kamena, drugi za relativno mekane materijale.

Pregled sorti diskova za brusilice

Piling i skidanje


Radni dio je u obliku čelične šalice ili dva kombinirana diska, na rubu kojih su montirani upleteni stožci, četke ili samo metalna žica. Dizajniran za uklanjanje hrđe, korozije i raznih prevlaka - boja, lakova, polimera, osušenog cementa, itd. Neophodan je za popravak karoserije automobila, raznih strojeva i opreme. Presjek i čvrstoća žice određuju stupanj obrade.
Postoje dijamantni i abrazivni piling diskovi s radnim stranama, poput brusnih točkova. Koristi se za uklanjanje žbuke, betona, kamena i drugih završnih premaza visoke čvrstoće.
Pregled sorti diskova za brusilice

Brušenje i poliranje


Brusilica je kutna brusilica, stoga je njen "hobi" čišćenje parketa, gruba i završna obrada različitih površina, krajeva i rubova. Imajući to u vidu, postoji opsežna linija brusnih i poliranih diskova, uključujući:
 • žičane četke - hrapavo za izravnavanje ili čišćenje površine;
 • krajnje abrazivne mlaznice - posebno dizajnirane za brušenje krajeva dijelova;
 • latice - posebni diskovi u obliku abrazivnih krpa različitih veličina zrna, njezin stupanj određuje kvalitetu brušenja;
 • krugovi od filca (tkanine) - idealno za poliranje ogledalom, uključujući upotrebu posebne tekuće ili fine abrazivne paste;
 • mlaznice od vlakana su dobra opcija za obradu metalnih površina;
 • jednodijelni krugovi lanaca i rezača trebaju se koristiti isključivo brusilicama opremljene dodatnim drškama, omogućuju grubu obradu trupaca, drveta i drugih vrsta drveta.

Pregled sorti diskova za brusilice

glodanje


Mlaznice ove kategorije izrađene su od dvije vrste: krugovi i mlinovi. U prvom slučaju, struktura bočne radne površine diska nalikuje raspru. Koriste se za grubu obradu drva. Rezači se razlikuju po veličini i konfiguraciji zuba. Omogućuju vam sljedeće operacije:
 • rezanje utora;
 • izbor zdjelica i udubljenja;
 • obrada ruba i kraja;
 • rezanje sitnih komada i sl.

Pregled sorti diskova za brusilice

oštrenje


Tradicionalni diskovi identični onima za brusilice. Ključna razlika od abrazivnih analoga za rezanje u debljini i mogućnosti obrade dijelova sa bočnim dijelom. Presjek ne manji od 5 mm. Osim alata za oštrenje, mogu se koristiti za uklanjanje zavara i drugih vrsta grubog brušenja metala.
Pregled sorti diskova za brusilice

Označuje diskove za brusilicu


Uz crtični kod zemlje proizvodnje i namjene, na označivanju diskova za brusilicu navode se sljedeći podaci:
 • karakteristične, na primjer, dijamant, abraziv itd .;
 • dimenzije: vanjski promjer rezne ivice, debljina i promjer provrta u mm;
 • maksimalna kutna brzina;
 • granična brzina rotacije;
 • radni kut;
 • koje su operacije zabranjene;
 • sigurnosne upute u obliku piktograma;
 • datum proizvodnje i datum isteka.

Osim toga, možete saznati i druge podatke proizvođača. Na primjer, poštivanje određenih standarda, regulatornih dokumenata u skladu s kojima se proizvod proizvodi itd.
Vrati se
Komentari (6)
 1. Zaboravite na TBC
  #1 Zaboravite na TBC gosti 28. lipnja 2018. 23:48
  5
  Ne slažem se s kružnim diskom - takvi su diskovi vrlo opasni u radu. Pri tako velikim brzinama brusilica će odletjeti u pakao (u najgorem slučaju ili rukom ili glavom). Posebni pogoni za ove potrebe odavno su izmišljeni.
  1. Gost Jurij
   #2 Gost Jurij gosti 30. lipnja 2018. u 06:00 sati ujutro
   0
   Slažem se da je to opasno. Ali i ja već 15 godina radim kao brusilica s drvenim diskovima - do sada je sve uspjelo. Ako razumijete kako stezaljka ide, tada se mogu izbjeći opasne posljedice, a potrebna vam je oprema!
   1. Gost Igor
    #3 Gost Igor gosti 10. rujna 2018. 20:01
    0
    Koliko se sjećam, u priručniku s uputama za kutne brusilice na ruskom piše KATEGORIJSKO ZABRANJENO UGRADNJU DISKA IZ Kružne pile.
    Brusilicu ne držite u rukama u slučaju zaglavljenja, bez obzira koliko dobro poznajete ovaj postupak. A vi ćete potražiti PETI kut u sobi s leteće brusilice, ako se odjednom ona nije isključila iz napajanja.
    Za ljude poput vas, njihovi su prsti obično mnogo manji od 10. Znam jednog eksperimentatora, tako da on ima samo tri prsta na dvije ruke. Ostalo je krenulo u eksperimente.
 2. Gost Jurij
  #4 Gost Jurij gosti 1. srpnja 2018. 09:33
  4
  U pregledu se ne radi ništa, neinformativno. Ni riječi o rezanju diskova od nehrđajućeg čelika, obojenih metala. A na pilama - općenito bi ih se koristilo na "brusilicama" - prvo, i najvažnije - smrtonosno je (!) Opasno, posebno za neiskusne - ali ni riječi o tome, premda sudeći prema sadržaju članka, podaci se izračunavaju za većinu početnika, i drugo - trebalo je naznačiti uporabu pile samo nepomično kada je brusilica fiksirana. Iako se ovom brzinom rezanje drva pretvara u rusku ruletu - s diskom loše kvalitete, oplođeni zub bit će poražen poput metka ...
 3. Lech
  #5 Lech gosti 14. srpnja 2018. 00:16
  0
  a prije odvojivih bilo 0,8 nisam vidio
 4. Gost Jurij
  #6 Gost Jurij gosti 12. srpnja 2019. 20:22 sati
  0
  A gdje su transkripti sorti? Na primjer: metal, inox, alu ili kamen, beton.I koji su regulatorni dokumenti navedeni na disku?

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja