Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Visokonaponski DC-DC pretvarač
DC-DC pretvarač visokog napona

Preklopni DC-DC pretvarači dizajnirani su tako da povećavaju i smanjuju napon. Uz njihovu pomoć možete pretvoriti 5 volti s minimalnim gubicima, na primjer, na 12 ili 24 ili obrnuto. Postoje i visokonaponski DC-DC pretvarači, oni mogu dobiti vrlo značajnu razliku potencijala od stotina volti od relativno niskog napona (5-12 volti). U ovom ćemo članku razmotriti sastavljanje upravo takvog pretvarača, čiji se izlazni napon može regulirati unutar 60-250 volti.

Sklop pretvarača


Sklop pretvarača

Temelji se na uobičajenom timeru NE555. Q1 na dijagramu je tranzistor s efektom na terenu, možete koristiti IRF630, IRF730, IRF740 ili bilo koje druge dizajnirane za rad s naponima iznad 300 volti. Q2 je bipolarni tranzistor male snage, možete sigurno postaviti BC547, BC337, KT315, 2SC828. Induktor L1 mora imati induktivitet od 100 μH, međutim, ako to nije pri ruci, možete staviti induktor u raspon od 50-150 μH, to neće utjecati na rad kruga. Lako se sami zagušiti - namotati 50-100 okreta bakrene žice na feritni prsten. Dioda D1 prema shemi FR105, umjesto nje možete staviti UF4007 ili bilo koju drugu diodu velike brzine za napon od najmanje 300 volti. Kondenzator C4 mora biti visokonaponski, najmanje 250 volti, što je više moguće. Što je njegov kapacitet veći, to je bolje. Također je poželjno paralelno s njim staviti filmski kondenzator malog kapaciteta za kvalitetno filtriranje visokofrekventnih smetnji na izlazu pretvarača. VR1 je podešavanje otpornika s kojim je reguliran izlazni napon. Minimalni napon napajanja u krugu je 5 volti, najoptimalniji je 9-12 volti.
DC-DC pretvarač visokog napona

Izrada pretvornika


Krug je sastavljen na tiskanoj pločici dimenzija 65x25 mm, a članak je priložen na slici pločice. Možete uzeti textolit veći od same slike, tako da na rubovima ima mjesta za postavljanje ploče u kućište. Nekoliko fotografija procesa proizvodnje:
DC-DC pretvarač visokog napona

DC-DC pretvarač visokog napona

DC-DC pretvarač visokog napona

Nakon jetkanja ploča se usitnjava i provjerava zatvaranje staza. jer postoji visoki napon na ploči, ne bi trebalo biti metalnih zaleta između staza, inače je moguć kvar. Prije svega, mali dijelovi su lemljeni na ploču - otpornici, dioda, kondenzatori. Zatim mikro krug (bolje ga je instalirati u utičnicu), tranzistori, podešavanje otpornika, prigušnica. Radi praktičnosti spajanja žica na ploču, preporučam ugradnju vijčanih priključnih blokova, a na ploči postoje mjesta za njih.
DC-DC pretvarač visokog napona

DC-DC pretvarač visokog napona

Preuzimanje ploče:
[17.27 Kb] (preuzimanja: 230)

Prvo pokretanje i postavljanje


Prije pokretanja svakako morate provjeriti ispravnu instalaciju, zazvati pjesme. Namjestite otpornik za podrezivanje na minimalni položaj (klizač treba biti sa strane otpornika R4). Nakon toga na ploču možete primijeniti napon uključivanjem ampermetra uzastopno s njom. U mirovanju trenutna potrošnja kruga ne smije prelaziti 50 mA. Ako se uklapa u normu, možete nježno okretati podešavanje otpornika, kontrolirajući izlazni napon. Ako je sve normalno, priključite opterećenje na izlaz visokog napona, na primjer, otpornik od 10-20 kOhm i još jednom testirajte rad kruga, koji je već pod opterećenjem.
Maksimalna struja koju takav pretvarač može proizvesti je otprilike 10-15 mA. Možete ga koristiti, na primjer, kao dio svjetiljke za napajanje anoda svjetiljki ili možete upaliti plinske ili luminescentne pokazatelje. Glavna aplikacija je minijaturni pištolj za omamljivanje, jer je napon od 250 volti na izlazu čovjeku opipljiv. Lijepa gradnja!
DC-DC pretvarač visokog napona

Djelovanje pretvarača jasno je prikazano u videu:
Vrati se
Komentari (0)

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja