Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Maslačak liker
Gusta alkoholna pića iz ljetnih maslačaka nezaboravan su probavni znak koji možete iznenaditi goste stavljanjem boca s jarkim napitkom na stol. Primjetno je prisutan "cvijet" okusa: što je hladnija alkoholna pića, to je bogatija "trava maslačka". Ovo divno alkoholno piće treba samo dvodnevnu infuziju. To je njegova "konkurentna prednost" u odnosu na druge alkoholne piće, koje su prisiljene tjednima odležavati u tamnim, hladnim prostorijama. Liker od maslačka može se poslužiti uz sladoled.
Maslačak liker

proizvodi


  • maslačak - staklenka od 1 litre,
  • šećer - 700 g
  • vodka - 250 ml
  • voda - 100 ml (neobavezno),
  • limunska kiselina - 1/3 tsp

Maslačak liker

Slijed pripreme likera od maslačka


1. Okus cvjetnih likera ovisi o vremenu sakupljanja biljaka. Odužite maslačak, zagrijano od podneva. Cvijeće sakupljeno vlažnog i oblačnog dana čini se da je „travnato“, cvjetni miris koji je svojstven samo njima ne izražava se u potpunosti.
2. Treba postojati dovoljno maslačaka kako bi cvjetne glave ispunile litru staklenke. Odmjerivši potreban broj cvjetova, počinju "rezati" pupoljke. Zelene baze pupova brzo se režu škarama, žute latice se stavljaju u zdjelu.
Maslačak liker

3. latice se isperu, polože na papirnati ručnik.
Maslačak liker

4. U litru staklenke stavite 2 žlice šećera, izravnajte granulirani šećer.
Maslačak liker

5. 2 žlice latica maslačka prelijte preko šećera.
Maslačak liker

6. Izmjenjujte slojeve šećera i cvjeta. Kad je staklenka napola puna, ulijeva se limunska kiselina.
Maslačak liker

7. Nastavite s naizmjeničnim slojevima, stavljajući u staklenku sav odmjereni šećer i sve cvjetne latice.
Maslačak liker

8. Velikom drvenom žlicom ili valjkom malo gnječite latice. Staklenka se veže gazom i stavlja na sunčan prozor. Vrijeme infuzije je dva dana.
Maslačak liker

9. Ako je vrijeme vruće, sav se šećer otopi u soku maslačka. Filtrirajte tekućinu, bacite latice. Pravi sirup od maslačka pomiješan je s votkom. Ako je vrijeme bilo cool, sav se šećer neće otopiti za 2 dana, pa nije preporučljivo dulje inzistirati na laticama. U tom se slučaju cijeli sadržaj limenke prebacuje u tavu, zagrijava se na laganoj vatri 4-5 minuta dok se šećer potpuno ne otopi.
Maslačak liker

10. Ohlađenu tekućinu filtriramo kroz sito ili gazu, iscijedimo latice. Ispostavit će se slatko-kiseli sirup tamno žute boje.
Maslačak liker

11. Ohlađeni sirup pomiješan je s votkom, boja tekućine postaje svijetložuta.
Maslačak liker

12. Hladna kuhana ili izvorska voda dodaje se samo ako namjeravate smanjiti stupanj pića. Spremni liker od maslačka izlivate se u bocu s dobro prianjajućim poklopcem, posuđe se stavlja u hladnjak.
Maslačak liker

13. Liker od maslačka poslužen hladan. Piće će imati koristi od petominutnog posjeta zamrzivaču.
Maslačak liker
Vrati se
Komentari (0)

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja