Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» »Dekorativni jetkanje metala
Kao što znate, metal je prilično teško obraditi kod kuće bez posebnih vještina i alata, pogotovo ako se radi o tako čvrstom metalu kao što je čelik. Unatoč tome, možete se obratiti za pomoć kemiji: postoji takav kemijski proces - elektroliza. Teče na elektrodama kad električna struja prolazi kroz otopine elektrolita. tj ako kao elektrodu uzmemo metalnu gredicu, koristimo običnu slanu vodu kao elektrolit, onda kad struja prođe kroz nju, metal će početi krvariti, drugim riječima, atomi s metalne površine počet će "odletjeti". Dakle, neke posebne vještine i alati nisu uvijek potrebni za obradu metala, jer električna energija može učiniti sve za nas.
Dekorativni jetkanje metala

U ovom ćemo članku razmotriti kako uklesati natpis ili crtež na metalnoj ploči. Za to vam je potrebno:
 • Plastična ili staklena posuda.
 • Soli.
 • Metalna ploča.
 • Napajanje 5 - 12 volti.
 • Spajanje žica.

Elektrokemijsko graviranje na metalu


Korak 1. Iz metalne ploče izrezali smo pravokutni komad, na kojem će se utisnuti natpis. Metalnu ploču debljine 1-2 mm možete nabaviti u bilo kojoj trgovini hardvera, kupio sam najjeftiniji čelični oku.
Dekorativni jetkanje metala

Izrezati ga iz komada:
Dekorativni jetkanje metala

Korak 2. Temeljito brusite površinu obratka, prvo velikim brusnim papirom, a zatim finim. Podloga treba biti sjajna, prekrivena mnogim malim ogrebotinama. Također morate ići brusnim papirom duž rubova i rubova tanjura. Nakon brušenja metal se mora odmastiti alkoholom, otapalom ili jednostavno temeljito isprati vrućom vodom i sapunom. Nakon toga je nemoguće dodirivati ​​površine masnim rukama.
Dekorativni jetkanje metala

Korak 3. Pomoću laserskog pisača isprintajte uzorak koji će biti ovekovečen na metalu i prebačen na metal pomoću tehnologije laserskog peglanja, koja je više puta opisana na Internetu. Trebate ispisati u zrcalnoj slici. Ako nemate laserski pisač pri ruci, možete jednako dobro crtati sliku lakom za nokte ili neizbrisivim markerom. Osjenčano područje ostat će netaknuto, a goli metal će proći elektrolizu, tj. samo shvati.
Dekorativni jetkanje metala

Dekorativni jetkanje metala

Dekorativni jetkanje metala

Dekorativni jetkanje metala

Korak 4. Sada kada je radni komad potpuno spreman za kiselost, trebate uzeti nemetalni spremnik, u njega uliti vodu i uliti sol. Brzina jetkanja snažno ovisi o koncentraciji soli, što je više soli - brži je postupak. Ako je brzina jetkanja previsoka, postoji opasnost od oštećenja zaštitnog sloja laka ili tonera na pisaču, a crtež neće biti kvalitetan. Optimalan omjer je žlica soli po čaši vode.
U spremniku trebate popraviti anodu, tj. sama metalna gredica i katoda su jednostavni komad metala. Što je veće njegovo područje, veća je i količina jetkanja. Sustav jetkanja jasno je prikazan na slici ispod:
Dekorativni jetkanje metala

Osim toga, izvor napajanja (anoda) povezan je s obratkom, a minus (katoda) u otopinu. U ovom slučaju, poželjno je uspostaviti nekoliko negativnih kontakata na svim stranama obratka, tada će se jetkanje ravnomjerno odvijati na svim stranama.
Dekorativni jetkanje metala

Nekoliko riječi o izvoru napajanja. Koristim napajanje računala, točnije 12-voltni vod. Što je napon veći, to je veća i brzina jetkanja.Možete koristiti uobičajeni punjač za mobitel, na njegovom izlazu 5 volti, ovaj napon će biti sasvim dovoljan. Ne biste trebali povećati napon za više od 12 volti, inače će postupak ići previše aktivno, zaštitni sloj laka će nestati, a otopina će se pregrijati.
Nakon ispravnog spajanja svih žica, uključite napajanje. Mjehurići će odmah krenuti od negativnog kontakta (katode), što znači da se proces odvija. Ako su mjehurići počeli ići od obratka, tada trebate promijeniti polaritet snage.
Dekorativni jetkanje metala

Nakon nekoliko minuta jetkanja na površini otopine stvara se pjena gadno žuto-zelene boje.
Dekorativni jetkanje metala

Nakon 30-40 minuta, radni komad se može ukloniti iz otopine prvo isključivanjem napajanja. Bit će prekriven crnim premazom, to je normalno.
Dekorativni jetkanje metala

Korak 5. Sada ostaje samo očistiti metal od plaka, obrisati tonik ili lak i po želji ponovo brusiti površinu. Crni premaz lako se uklanja pod mlazom obične vode, laka ili tonera i ispere se acetonom ili sredstvom za uklanjanje laka za nokte. Sada se jasno vidi da su slova na metalu postala utisnuta, sama metalna površina postala je potamnjena nakon jetkanja.
Dekorativni jetkanje metala

Dekorativni jetkanje metala
Vrati se
Komentari (1)
 1. kemičar
  #1 kemičar gosti 23. studenog 2018. 17:30
  0
  Ne zaboravite na zaštitu ruku kad izvadimo komad iz čaše. više nema soli

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja