Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Razlika između termistora i termoelementa

termoelektrična baterija


Termoelement je senzor koji se sastoji od dva vodljiva vodiča koja se razlikuju po svojstvima i lemljuju zajedno. Do mjerenja dolazi zbog stvaranja toplinske elektromotorne sile (napona) formirane između vodiča. Ovisno o hladnom ili vrućem izvoru, struja na senzoru promijenit će smjer između pozitivne ili negativne vrijednosti. Senzor ne zahtijeva posebne postavke, samo trebate usporediti očitanja s referentnim uređajem.
Razlika između termistora i termoelementa

Opseg mjerenja senzora varira od -270 do 2500 stupnjeva i ovisi o vodičima koji se koriste unutar legura. Na primjer, legura volfram-renij u termoelementu može mjeriti temperature do 2500 Celzijevih stupnjeva.
Nedostatak senzora je mali izlazni signal, koji zahtijeva prisutnost elektronskog pojačala i pretvarača signala. Točnost mjerenja ovisi o veličini uređaja, s pogrešnim odabirom, temperaturna greška doseže 2,5-4 stupnja Celzijusa.
Razlika između termistora i termoelementa

Termoelement se široko koristi u sljedećim industrijama:
 • u znanstvenim istraživanjima i medicini;
 • u industriji (proizvodnja metalnih proizvoda);
 • u automatiziranim upravljačkim sustavima (CNC strojevi).

termorezistor


Termistor je poluvodički uređaj koji radi na principu promjenjivog otpora.
Razlika između termistora i termoelementa

Kada se temperatura promijeni, njezin se unutarnji otpor mijenja ovisno o odabranoj vrsti senzora. Postoje dvije vrste ovog električnog poluvodiča:
 • NTC termistor (otpor se smanjuje s porastom temperature);
 • PTC termistor (otpor se povećava s temperaturom).

Među karakteristikama senzora možemo izdvojiti njegovu točnost prema izmjerenoj temperaturi. Pogreška termistora iznosi samo 0,05 stupnjeva Celzija.
Raspon mjerenja: od -50o do +300 stupnjeva u bilo kojem izmjerenom intervalu.
Razlika između termistora i termoelementa

Nedostaci senzora:
 • s povećanjem temperature smanjuje se radni vijek. Proizvođač daje garanciju do 1000 sati rada;
 • Za točno očitanje potrebna je kalibracija referentnim brojilom.

sažimanje


Točnost očitanja temperature je sigurno veća kod termistorskih senzora, no termoparovi se odlikuju velikim rasponom mjerenja. Materijal od kojeg je napravljen termistor propada se s vremenom, dok termoelementi žive puno duže.
Metode za određivanje temperature senzora su različite. Za svaku vrstu potreban vam je vlastiti uređaj ili kontroler koji vam omogućuje kontrolu očitanja.
Glavni kriterij odabira može se smatrati mjernim rasponom. Ako temperatura prelazi prag od 300 stupnjeva, treba koristiti termoelement. Inače, nema smisla preplaćivati, možete se slagati s jeftinim toplinskim otporom, jer je termoelement redom skuplji.

Pogledajte povezani videozapis


Vrati se
Komentari (3)
 1. Gost Vladimir
  #1 Gost Vladimir gosti 21. ožujka 2018. 20:16.
  2
  Autor ne razumije ništa u elektricama: ne u termoelementima, ne u termisistima, nema poluvodiča i ne može biti. Ali u senzorima temperature, što je na slici, oni su (poluvodiči). Termoelement - dvije žice zavarene (ili bolje zavarene) na jednom kraju. Termoparovi su HC (kromel-kalomel), XA (krom-alumel) itd. Termistori su male zavojnice tanke žice (najčešće bakrene). I jedno i drugo su smješteni u futroli od nehrđajućeg čelika na čijem se kraju nalazi kutija s čepovima za spajanje.
  1. Alexey
   #2 Alexey gosti 22. ožujka 2018. 19:29
   0
   Nažalost, takvi autori koji ne znaju o čemu piše većina, a ljudi čitaju i vjeruju ...
  2. Gost Alex
   #3 Gost Alex gosti 25. prosinca 2018. 14:27
   2
   Vladimir, (Termistori su male zavojnice od tanke žice (najčešće bakrene)) - otkud ti to? Uostalom, to nije sasvim istina, ne zavaravajte ljude. I poluvodički termistori (termistori i pozistori) i oni se široko koriste u mnogim kućanskim aparatima. Pročitajte literaturu.

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja