Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Omogući i onemogući planirano učitavanje
Planirano učitavanje i isključivanje

Predlažem za sastavljanje još jedan elektronički uređaj dizajniran za automatizaciju ljudskog života. Može se opisati na sljedeći način: u određeno se vrijeme uključuje opterećenje, u određenom trenutku isključuje se, a sljedeći dan ciklus se ponavlja. tj ako postoji potreba, na primjer, da svijetlo uključite svaki dan u 10:00, a isključite u 21:00, ovaj će se uređaj savršeno nositi s takvim zadatkom. Može se koristiti, osim što uključuje svjetlo, na primjer, za zalijevanje biljaka jednom dnevno.

Dijagram uređaja


Planirano učitavanje i isključivanje

Nekoliko riječi o shemi. Sadrži dva mikro kruga, sat DS1307 i mikrokontroler Attiny13. Dva gumba "1" i "2" omogućuju vam postavljanje vremena uključivanja i isključivanja tereta.
SS8050 tranzistor u krugu upravlja relejem, umjesto njega možete staviti bilo koji NPN tranzistor male snage, na primjer, BC547, KT315. Umjesto releja, možete koristiti tranzistorsku sklopku ako se opterećenje napaja istosmjernom strujom. Između nogu 3 i 4 DS3107 čipa priključeno je 3-voltno rezervno napajanje, tj. obična baterija za gledanje. Ako je glavna struja isključena, sat kruga i dalje će ići i nećete morati ponovo postavljati vremenski interval. Međutim, krug može raditi bez rezervnog izvora napajanja. Treperi LED L1 pokazuje da krug radi. Napon napajanja je 12 volti.

izrađivanje


Ploča je izrađena metodom LUT na komadu PCB veličine 55 x 30 mm. Fotografija ploče bez lemljenih dijelova:
Planirano učitavanje i isključivanje

Čipovi zbog praktičnosti i mogućnosti ponovne upotrebe trebaju biti instalirani u utičnicu. Prije instaliranja mikrokontrolera na ploču, morate ga bljesnuti, firmver je priložen u članku. Pri korištenju novog mikrokontrolera nije potrebno mijenjati njegove tvorničke osigurače (mora se uklopiti iz unutarnjeg 9,6 MHz generatora, uključen je 8 djelitelj).
Planirano učitavanje i isključivanje

Planirano učitavanje i isključivanje

Postavljanje vremenskih intervala


Postupak postavljanja vremena uključivanja i isključivanja najbolje je ilustriran primjerom. Recimo da svjetlo trebate uključiti u 14:00, a isključiti u 16:30. Da biste to učinili, pričekajte 14:00 i kratko pritisnite tipku "1", zatim pričekajte 16:30 i pritisnite tipku "2", time se dovršava postupak postavljanja vremena. Sada će se svjetlo paliti svaki dan u 14:00, a ugasiti u 16:30. Uspješna montaža!

Datoteke firmvera i ploča


[10,9 Kb] (preuzimanja: 671)
Vrati se
Komentari (6)
 1. podrum
  #1 podrum gosti 18. ožujka 2018. 03:58
  3
  Kupite takvog programera za 300r i ne bodite mozak ljudi !!
  1. serger
   #2 serger gosti 20. ožujka 2018. 21:25
   1
   svi mogu kupiti, ali ne mogu svi
  2. Jurbass
   #3 Jurbass gosti 22. ožujka 2018. 14:12
   1
   Poštovani, pogriješili ste na stranici! Ova se stranica zove "DO IT YOURSELF", a ne internetska trgovina elektronike !!! Tko radije kupuje, kupuje, ali "ne pliva mozak ljudi" !!!
 2. Victoria Bespalova
  #4 Victoria Bespalova gosti 18. ožujka 2018. 20:12
  1
  Pa, stvarno je za one koji se žele prevariti. I to je obična utičnica za tajmer. Oni su i mehanički i elektronički. Cijena uređaja je od 290 rubalja. U trgovinama možete pronaći kineski, oni su još jeftiniji.
 3. Ivan
  #5 Ivan gosti 21. veljače 2019 07:49
  0
  Skupio sam ovaj uređaj, nisam razumio principe njegovog rada. Nakon prvog pokretanja LED svijetli. Pritisnete prvi gumb, uključi se opterećenje na minutu i isključi. nakon nekog vremena pritisnuo sam drugu, ponovio je istu stvar i sada samo trepće svjetlo. Hoće li se uključiti za jedan dan?
 4. Ivan
  #6 Ivan gosti 7. ožujka 2019. 09:33
  0
  Općenito, testirao sam sklop. Djeluje čudno, oh djeluje. Nakon treptanja uređaj uključuje minutu teret i čeka naredbu za pokretanje. ponovo pritisnite 1 kopač i na minutu se učitavanje uključuje i isključuje. To se također događa kada pritisnete kopanje 2. Uređaj broji vrijeme bljeskajući lampicom 1 put u sekundi. a drugi dan radi po rasporedu. Kad isključite napajanje, zaboravlja program, što je čudno. Moram ponovno šivati ​​i programirati. Općenito, vrlo je nezgodno. Bolje kupiti pametnu utičnicu.

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja