Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Jednostavan PWM regulator na NE555
S analognim integriranim tajmerom SE555 / NE555 (KR1006), koji proizvodi korporacija Signetics od daleke 1971. godine, većina sovjetskih i stranih radioamatera dobro je upoznata. Teško je nabrojati u koje se svrhe ovaj jeftini, ali multifunkcionalni mikrovez, koristi gotovo pola stoljeća svog postojanja. Međutim, unatoč brzom razvoju elektroničke industrije posljednjih godina, i dalje je popularna i proizvodi se u značajnim količinama.
Jednostavna shema automobilskog PWM regulatora koju je predložio Jericho Uno nije profesionalni, potpuno ispravljeni razvoj, koji se razlikuje po sigurnosti i pouzdanosti. Ovo je samo mali jeftini eksperiment, sastavljen na pristupačnim detaljima proračuna, koji udovoljavaju minimalnim zahtjevima. Stoga njegov programer ne preuzima odgovornost za sve što se može dogoditi vašoj opremi tijekom rada simuliranog kruga.

PWM upravljački krug na NE555


Jednostavan PWM kontroler na NE555

Za izradu PWM uređaja trebat će vam:
 • električno lemljenje;
 • čip NE555;
 • 100 kΩ varijabilni otpornik
 • Otpornici 47 ohm i 1 kΩ 0,5 W;
 • 0,1 uF kondenzator;
 • dvije diode 1N4148 (KD522B).

Korak po korak sastavljanje analognog kruga


Započinjemo izgradnju kruga instaliranjem skakača na čip. Pomoću lemilice zatvaramo sljedeće kontakte brojača: 2 i 6, 4 i 8.
Jednostavan PWM kontroler na NE555

Dalje, vođeni smjerom gibanja elektrona, odmotavamo „ramena“ diodnog mosta na promjenjivom otporniku (struja struje u jednom smjeru). Ocjene diode odabrane su između dostupnih, jeftinih. Možete ih zamijeniti bilo kojim drugim - to praktično neće utjecati na rad kruga.
Jednostavan PWM kontroler na NE555

Kako ne bi došlo do kratkog spoja i izgaranja mikrocirke prilikom odvrtanja varijabilnog otpornika do ekstremnog položaja, postavili smo otporni kut od 1 kOhm na napajanju (pinovi 7-8).
Jednostavan PWM kontroler na NE555

Budući da NE555 djeluje kao generator pile, da bi se dobio krug s zadanom frekvencijom, trajanjem impulsa i stankom, ostaje odabrati otpornik i kondenzator. Neosjetljivi kondenzator od 18 kHz dat će nam 4,7 nF, ali takva mala vrijednost kapacitivnosti uzrokovat će prevrtanje ramena tijekom rada mikro kruga. Postavljamo optimum na 0,1 μF (kontakti 1-2).
Jednostavan PWM kontroler na NE555

Izbjegavajte gadno "škripanje" kruga i povucite izlaz na visoku razinu s nečim otporom, na primjer otpornikom od 47-51 Ohm.
Jednostavan PWM kontroler na NE555

Ostaje povezati snagu i opterećenje. Krug je dizajniran za ulazni napon 12V istosmjerne struje vozila u vozilu, ali za vizualnu demonstraciju startaće i iz 9V baterije. Povezujemo ga s ulazom mikro kruga, promatrajući polaritet (plus za 8 nogu, minus za 1 nogu).
Jednostavan PWM kontroler na NE555

Ostaje se nositi s teretom. Kao što se vidi iz grafikona, kada je izlazni napon smanjenim otpornikom smanjen na 6V, pila na izlazu (noge 1-3) je sačuvana, odnosno NE555 u ovom krugu je istovremeno i generator pile i komparator. Tajmer radi u stabilnom načinu rada i ima radni ciklus manji od 50%.
Jednostavan PWM kontroler na NE555

Modul izdržava jednosmjernu struju istosmjerne struje od 6 - 9 A, tako da uz minimalne gubitke na njega možete povezati i LED traku u automobilu i motor male snage, koji će rasipati dim i puhati s lica na vrućini. Nešto poput ovoga:
Jednostavan PWM kontroler na NE555

Jednostavan PWM kontroler na NE555

Ili tako:
Jednostavan PWM kontroler na NE555

Jednostavan PWM kontroler na NE555

Princip rada PWM regulatora


Rad PWM kontrolera prilično je jednostavan. Tajmer NE555 nadzire napon u kondenzatoru C. Kad se napuni dok ne dosegne svoj maksimum (puni naboj), otvoriće se unutarnji tranzistor i na izlazu se pojavi logička nula. Zatim se isprazni kapacitet, što dovodi do zatvaranja tranzistora i logičke jedinice koja dolazi na izlaz.Kada se kapacitet potpuno isprazni, sustav se prebacuje i sve se ponavlja. U trenutku punjenja struja teče duž jedne ruke, a kada se isprazni, teče drugačije. Promjenjivim otpornikom mijenjamo omjer otpora ramena, automatski spuštajući ili povećavajući izlazni napon. U krugu se primjećuje djelomična odstupanje frekvencije, ali ne pada u zvučni raspon.

Pogledajte videozapis PWM kontrolera


Vrati se
Komentari (2)
 1. anonim
  #1 anonim gosti 2. svibnja 2018. 18:06
  0
  Krug nije dovršen, nema bipolarnih tranzistora ili tranzistora s efektom polja, a bez njih se krug ne pokreće.
  1. Gost Dmitrij
   #2 Gost Dmitrij gosti 18. prosinca 2018. 01:57
   0
   Dobro sam. Diode su odustale od starog PSU-a, ne znam koji.
   Potenciometar je samo na 10 kOhm, stoga u najmanju ruku djeluje negdje za 30%.
   Povezan s mossfetom, imam dovoljno prilagodbe

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja