Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» »Najjednostavniji uređaj protiv krađe
Jednostavan, ali učinkovit uređaj za protuprovalni rad. Takav uređaj može se izraditi prilično brzo i jednostavno. Neće biti potrebni složeni i skupi dijelovi, ali uprkos tome, uređaj može biti vrlo koristan u zaštiti vašeg voljenog "konja". Trenutno su uređaji protiv krađe krenuli putem komplikacija, a čak je i svemirska tehnologija već prisutna u njihovoj proizvodnji, ali unatoč tome sigurnost automobila još je uvijek relevantna. Kradljivci automobila također razvijaju i primjenjuju iste moderne tehnologije.
Možda će ovaj jednostavni uređaj biti alat koji će zbuniti otmičara, koji se nada da svugdje postoji "cool" protuprovalna krađa.
Shema djeluje na sljedeći način: uključuje protuprovalnu zaštitu. Napadač otvara vrata, uključuje paljenje, uključuje motor i drago mu je što je uspio. Ali odjednom se motor zaustavi. Ponovo ga pokreće, ali nakon 5 - 15 sekundi (ovisno o tome kako ste prilagodili uređaj protiv krađe), motor se ponovno zaustavlja i postoji osjećaj da postoje problemi sa sustavom goriva. Ali on neće pronaći kvar, jer vremenski relej blokira sustav paljenja motora s kašnjenjem vremena blokiranja, a ne gorivo.
Predloženi uređaj protiv krađe, ustvari, predstavlja relej s uključenim vremenom kašnjenja.

Evo njegovog dijagrama


Najjednostavniji uređaj protiv krađe

Dijelovi se koriste za ovaj uređaj.
Najjednostavniji uređaj protiv krađe

 • Čip D1 - K176LA7 ili njegov uvezeni analogni CD4011.
 • Tranzistor VT1 - KT315 s bilo kojim slovom ili uvozom 2SC634, 2SC633, BFP722, 2N2712, BFP720, BFP721, BFP719.
 • Tranzistor VT2 - KT815 ili BD 135, BD 139, BD 137.
 • Kondenzator C1 - 33 MkF 25 volti.
 • Kondenzator C2 - 10 - 20 MkF 25 volti. Ovaj kondenzator je vremensko podešavanje, to znači da vrijeme kašnjenja do uključivanja releja ovisi o njegovom kapacitetu. Kod kondenzatora od 10 MkF vrijeme je oko 7 sekundi, a 20 MkF oko 15 sekundi, ali to ovisi i o otporniku R1, koji je također sastavni dio vremena glavnog kruga - R1 - C2, a vrijeme također ovisi o njegovom otporu.
 • R1 je oko 300 Kom, ali sam postavio potenciometar na 680 Kom kako bih mogao pokazati promjenu kašnjenja prije uključivanja releja Rel1, ovisno o vrijednosti njegovog otpora. Kad završite uređaj, kad odlučite koje vremensko kašnjenje vam odgovara, potenciometar se može zamijeniti stalnim otporom koji je jednak otporu potenciometra.
 • R2 - 100 Ohma.
 • S1 - bilo koji prekidač, sklopka koja vam se sviđa. Bit će sigurno skriven u putničkom prostoru.
 • Preklopna sklopka spojena je na terminal 1, a preklopna sklopka je povezana s žicom koja prima struju nakon uključivanja prekidača za paljenje.
 • Stezaljka 2 se priključuje na žicu prekidača paljenja. Kada je uređaj uključen, kontakt releja protiv krađe zatvara žicu prekidača za uzemljenje i time isključuje motor.
 • Priključak 3 spojen je na zemlju.
 • Bolje je uređaj napraviti na ploči, to je lakše i brže.

Sastavljanje uređaja


Najjednostavniji uređaj protiv krađe

Najjednostavniji uređaj protiv krađe

Najjednostavniji uređaj protiv krađe

Najjednostavniji uređaj protiv krađe

Najjednostavniji uređaj protiv krađe

Najjednostavniji uređaj protiv krađe

Najjednostavniji uređaj protiv krađe

Spajamo žice na preklopni prekidač i potenciometar i spajamo ih u krug.
Najjednostavniji uređaj protiv krađe

Najjednostavniji uređaj protiv krađe

Najjednostavniji uređaj protiv krađe

Gotov uređaj povezujemo s 12-voltnom baterijom.
Najjednostavniji uređaj protiv krađe

Uređaj protiv krađe djeluje.
Najjednostavniji uređaj protiv krađe

Ploča uređaja mora biti postavljena u kućište i napunjena brtvilom kako bi se izbjegla mehanička oštećenja i kratki spojevi.
Pogledajte videozapis koji pokazuje ovisnost vremenskog kašnjenja prije uključivanja releja na otpor potenciometra.

Pogledajte video


Vrati se
Komentari (7)
 1. Aleksej Konnov
  #1 Aleksej Konnov gosti 3. veljače 2018. 11:57 sati
  0
  Ideja nije najgora, ali ovu shemu bih nazvao "zbogom katalizator". Slične šale bacaju imobilizator na hondu. Uhvatite par puta i zbogom kat. kao što gorivo ne gori do kraja.
  1. Gost Victor
   #2 Gost Victor gosti 1. svibnja 2018. 09:11
   1
   Alexei, moraš priznati da će se situacija koju je opisala dogoditi samo u slučaju neovlaštenog pokretanja motora, tj. Kada pokušavate ukrasti. Sada mi recite, koliko puta ste tijekom čitavog rada vašeg automobila to pokušali saznati?
 2. Alexey
  #3 Alexey gosti 5. veljače 2018. 19:28
  0
  A kako će se ponašati elektronička centrala modernih automobila u kojoj se ovaj uređaj prisilno postavlja na zemlju? Autor ne želi kupiti novi prekidač, pokušao bih. A za još novije automobile ovo je možda ECU.
 3. Heini
  #4 Heini gosti 6. veljače 2018. 15:30
  1
  Najjednostavniji uređaj protiv krađe! nije odobreno rasnim zakonima protiv ljudskih prava - ovo je izoštrena trostrana datoteka instalirana ispod vozačevog sjedala !!! Visina (dubina) prodora se postavlja drvenom ručkom! Početkom 90-ih niti jedan otmičar nije prekršio !!! Glavna stvar je pronaći močvaru razrjeđivač!
  1. Gost Victor
   #5 Gost Victor gosti 1. svibnja 2018. 09:15
   1
   Cool! Ali što ako se u žurbi, vlasnik odmah pokvari?
 4. Ivan Denisov
  #6 Ivan Denisov gosti 7. travnja 2018. 18:34
  1
  Bok Je li moguće potpisati pin brojeve čipa?
 5. Leonid Danilovič.
  #7 Leonid Danilovič. gosti 8. lipnja 2018. 21:20
  2
  Olaksao sam, lemio tranzistor u prekidaču, zapečatio 3 žice E, B, K i instalirao konektor u kabinu blizu prekidača za paljenje, u spojnom dijelu konektora bio je tranzistor. Izvadite ključ i recipročni dio priključka i nećete pokrenuti automobil.

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja