Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Jednostavan LED dimmer
Najjednostavnija shema za podešavanje svjetline LED dioda predstavljena u ovom članku može se uspješno primijeniti u podešavanju automobila i samo povećati udobnost u automobilu noću, na primjer, za osvjetljavanje ploče s instrumentima, pretinca za rukavice i tako dalje. Za sastavljanje ovog proizvoda ne trebate tehnička znanja, budite pažljivi i precizni.
Napon od 12 volti smatra se potpuno sigurnim za ljude. Ako koristite LED traku u svom radu, onda možemo pretpostaviti da nećete pretrpjeti ni požar, jer se traka praktički ne zagrijava i ne može se zagrijati od pregrijavanja. Ali u radu je potrebna točnost, kako ne bi došlo do kratkog spoja u montiranom uređaju i kao posljedica požara, što znači spasiti vašu imovinu.
Tranzistor T1, ovisno o marki, može prilagoditi svjetlinu LED dioda ukupnom snagom do 100 vata, pod uvjetom da je ugrađen na radijator za hlađenje odgovarajućeg područja.
Rad tranzistora T1 može se usporediti s radom obične slavine za vodu, a potenciometra R1 - s njegovom ručicom. Što više odvrnete - to više vode teče. Tako je ovdje. Što više isključite potenciometar, tok više struje. Zavrtite - manje protoka i manje dioda koje emitiraju svjetlost.

Krug regulatora


Jednostavan LED dimmer

Za ovu shemu ne trebaju nam brojni detalji.
Tranzistor T1. KT819 možete primijeniti s bilo kojim slovom. KT729. 2N5490. 2N6129. 2N6288. 2SD1761. BD293. BD663. BD705. BD709. BD953. Ove tranzistore treba odabrati ovisno o snazi ​​LED dioda koje namjeravate regulirati. Ovisno o snazi ​​tranzistora, pronalazi se i njegova cijena.
Potenciometar R1 može biti bilo koje vrste otpora od tri do dvadeset kilograma. Potenciometar s otporom od tri kilograma samo će malo smanjiti svjetlinu LED-ova. Deset kilograma - smanjit će se na gotovo nulu. Dvadeset - prilagodit će se od sredine ljestvice. Odaberite ono što vam najviše odgovara.
Ako koristite LED traku, tada se ne morate zamarati proračunom otpora prigušivanja (na dijagramima R2 i R3) prema formulama, jer su ti otpori već montirani u traku tijekom proizvodnje, a sve što je potrebno jest spojiti ga na napon od 12 volti. Samo trebate kupiti vrpcu za napon od 12 volti. Ako spojite vrpcu, isključite otpor R2 i R3.
Također proizvode LED sklopove dizajnirane za napajanje od 12 volti i LED žarulje za automobile. Protupožarni otpornici ili pokretački sklopovi ugrađeni su u sve ove uređaje tijekom proizvodnje i izravno su povezani s mrežom vozila na vozilu. Ako poduzimate samo prve korake u elektronici, onda je bolje koristiti upravo takve uređaje.
Dakle, odlučili smo se za komponente sklopa, vrijeme je da počnemo s sastavljanjem.
Jednostavan LED dimmer

Vijkom pričvršćujemo tranzistor na radijator za hlađenje izolacijskom brtvom koja provodi toplinu (tako da nema električnog kontakta radijatora s putničkom mrežom automobila kako ne bi došlo do kratkog spoja).
Jednostavan LED dimmer

Izrežite žicu na komade željene duljine.
Jednostavan LED dimmer

Čistimo od izolacije i kositra limenke.
Jednostavan LED dimmer

Očistimo kontakte LED trake.
Jednostavan LED dimmer

Zalijepite žice na vrpcu.
Jednostavan LED dimmer

Zaštita izloženih kontakata pištoljem za ljepilo.
Jednostavan LED dimmer

Zalijepite žice na tranzistor i izolirajte ih od skupne šupljine.
Jednostavan LED dimmer

Spajamo žice na potenciometar i izoliramo ih toplinski skupljivom kembirom.
Jednostavan LED dimmer

Sastavljamo sklop pomoću kontaktnog bloka.
Spajamo na bateriju i testiramo je u različitim načinima.
Jednostavan LED dimmerJednostavan LED dimmerJednostavan LED dimmerJednostavan LED dimmerJednostavan LED dimmer
Sve dobro funkcionira.

Pogledajte video regulatora


Vrati se
Komentari (5)
 1. Evgenij-Aleksejevič Kaptelov
  #1 Evgenij-Aleksejevič Kaptelov gosti 29. siječnja 2018. 21:20
  3
  Pogreška u probijanju metalnog kućišta tranzistora. Emiter tranzistora nikad nije spojen na kućište. Samo je kolektor spojen na kućište. Pa, ipak, u tranzistorima male snage poput MP25 --- 42B, baza je povezana s kućištem.
 2. Mormorolog
  #2 Mormorolog gosti 30. siječnja 2018. 21:24
  2
  PWM regulator košta tri kope. A ako je netko umjesto PWM-a bez gubitaka i grijanja ili reostata počeo proučavati sljedbenik emitora (aka sklopni krug bipolarnog tranzistora (BT) s zajedničkim kolektorom (OK)), tada se pravi izlaz potenciometra treba spustiti na "-". Ne učim te kako se uviti u baletnu padade!
  1. Pavlovič
   #3 Pavlovič gosti 19. veljače 2019. 20:55
   0
   zašto ?????
  2. izazivati
   #4 izazivati gosti 15. ožujka 2019. 13:43
   0
   U ovom krugu vaši savjeti neće pomoći, ovdje možete potenciometar i tranzistor izbaciti u potpunosti, diode još uvijek neće raditi, jer su pogrešno spojene, polaritet je obrnut))) Pa, općenito je sve ispravno, pravi izlaz na zemlju, dodajte otpornik koji ograničava struju u bazu tako da tranzistor ne uspije i odmah podesite izlazni napon na njih kako biste se riješili R2, R3
 3. Gost Artem
  #5 Gost Artem gosti 26. lipnja 2019. 22:23
  0
  Sastavio sam se prema ovoj shemi na tranzistoru 2SD526-Y i promjenjivom otporniku od 33 kΩ, sve radi, svjetlina se podešava. Tranzistor je ugrađen na mali radijator, opterećenje je 2835 LED traka duljine oko 0,5 m, ništa se ne zagrijava. Hvala autoru na shemi!

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja