Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» »Elektronički oporavak baterije
Prema statistikama, većina baterija ne radi zbog sulfatiranja ploča. Iz kojih razloga se pojavljuje ovaj fenomen, neću posebno ulaziti u njega, ali u malom dijelu to je zbog nepravilnog rada baterije. I još mnogo toga - s dugim vijekom trajanja baterije.
Postoji više načina za povratnu sulfaciju, proces koji se naziva desulfacija. Reći ću vam kako sastaviti elektronički uređaj koji može desulfatirati ploče s baterijama električnim impulsima.

Prednosti elektroničke metode obnavljanja baterije


Da biste vratili bateriju, ne morate ih rastavljati, što je tako važno kod vraćanja nerazdvojnih ili gel baterija. Ne treba ga čak ni uklanjati iz automobila kada je riječ o akumulatoru automobila.
Ova metoda oporavka je učinkovita u 80 posto slučajeva - a to je vrlo dobar postotak.
Metoda s vremenom nije skupa i oduzet će vam ne više od 24 sata.

Električni krug


Oporavak elektroničke baterije

Shema nije zamršena. S lijeve strane je ispravljački most s glatkim kondenzatorima. Slijedi stabilizator na mikro krugu, koji napaja glavni oscilator sastavljen na tajmeru 555. Tajmer zauzvrat kontrolira snažni tranzistor s efektom polja koji bateriju prebacuje na izvor napajanja.
Cijeli krug spojen je na ispravljački transformator, s izlazom sekundarnog namota izmjenične struje od 15-20 volti. Napon se ispravlja u istosmjernu struju do 20-25 V. To će biti glavni napon koji će se napajati na bateriju. Glavni oscilator stvara vrlo kratke impulse visoke frekvencije, negdje oko 10-35 kHz. Pomoću tranzistorskog prekidača ti impulsi stižu do baterije.

Princip rada


Uređaj daje akumulatoru kratke impulse velike amplitude. Vrhunac, koji može doseći 10-25 A. Pod utjecajem tih impulsa visoke frekvencije i velike amplitude pobude se ionski elektroni, koji zauzvrat uništavaju olovni sulfat, a baterija obnavlja svoj kapacitet.
Oporavak elektroničke baterije

Ova metoda oporavka vrlo je učinkovita i pomaže u oživljavanju, činilo se, gotovo "mrtvih" baterija.

Sastavljanje uređaja za odsumporavanje


Možete sastaviti krug na ploči. Tranzistor neće biti suvišno instalirati na mali radijator.
Oporavak elektroničke baterije

Oporavak elektroničke baterije

Proces oporavka baterije


U svakom slučaju, prije nego što počnete vraćati bateriju, bilo bi lijepo provjeriti prisutnost elektrolita u bankama. I po potrebi dodajte destiliranu vodu.
Pa, tada se spajamo na bateriju kao na uobičajeni punjač i povremeno nadgledamo proces punjenja, mjereći napon na bateriji.
Oporavak elektroničke baterije

Oporavak elektroničke baterije

Cijeli postupak vam može trajati od 1 do 24 sata, sve ovisi o kapacitetu baterije. Naravno, za automobilske baterije bit će ih više. Također je moguće da baterija velikog kapaciteta može zahtijevati snažniji mrežni transformator s većim naponom.
Promjenjivi otpornik kontrolira frekvenciju pulsa. Zakretanjem koje, eksperimentalno, postižu najbolje rezultate oporavka.
Svo vrijeme sam uspio vratiti više od jedne baterije. Uređaj je prikladan i za baterije od 12 volti i za 6 volti.
Oporavak elektroničke baterije

Pogledajte video


Vrati se
Komentari (7)
 1. Vjačeslav
  #1 Vjačeslav gosti 29. siječnja 2018. 17:46
  0
  Mogu li naučiti više?
 2. Eugene Ganko
  #2 Eugene Ganko gosti 31. siječnja 2018. 13:55.
  0
  Hvala!
 3. Vladimir Gryadovkin
  #3 Vladimir Gryadovkin gosti 4. veljače 2018. 12:16
  2
  Ako se aktivna masa srušila, nemojte je podizati na mjesto niti jednim elektroničkim uređajem! Ne vjerujte u bajke!
 4. SanSanych
  #4 SanSanych gosti 22. veljače 2018. 10:25
  0
  Iskusni ... kako je?
 5. Gost Sergej
  #5 Gost Sergej gosti 24. veljače 2018. 20:31.
  2
  Sudeći prema članku, autor dobro poznaje elektroniku, ali slabo poznaje kemiju i nije baš blizu glavne teme videa. Glavni razlog za neuspjeh baterije na kraju njenog servisiranja nije povezan s sulfacijom, već s uništavanjem rešetke pozitivnih ploča. U tom slučaju će se spasiti samo rastavljanje i zamjena pozitivnih ploča. No, čak i ako je uzrok kvara baterije sulfatiranje ploča, nije činjenica da uklanjanjem sulfacije aktivne mase bateriju ćete vratiti u život. Činjenica je da čak i sa srednjim sulfatiranjem ploča odvajanje dovodi do stvaranja kristala olovnog sulfata, koji rastu razdvajanjem. A kad se sulfatira ukloni, ovi kristali olovnog sulfata reduciraju se do metalnog olova i tvore mostove mostove između pozitivnih i negativnih ploča koje zajedno spajaju ploče. Kao rezultat toga, baterija s neispravnim baterijama rezultira vrlo velikim samopražnjenjem. U takvim se bankama dnevno može dogoditi gotovo potpuno pražnjenje neispravnih limenki ...
 6. Vasja
  #6 Vasja gosti 8. rujna 2018. 16:37
  0
  Učinio po sličnom principu. Baterija je glupo pala na dno. iako snaga transformatora nije bila velika 63 vata, prema 62Ah. Ova metoda otapanja općenito nije prikladna za Akum.
 7. Gost Vladimir
  #7 Gost Vladimir gosti 11. lipnja 2019. godine 17:55.
  0
  Navedena frekvencija od 10-20 kHz, a valni oblik 153 Hz.
  Za mjerenje trenutnog impulsa, možete spojiti otpornik s malim otporom (0,1-0,05) ohm na krug naboja, na njega spojiti sonde osciloskopa i izračunati amplitudu pulsa u skladu s Ohmovim zakonom.

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja