Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» » »Aloittelija kinkkuradion virtalähde
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Monet meistä ovat keränneet erilaisia ​​virtalähteitä kannettavilta tietokoneilta, tulostimilta tai näytöiltä, ​​joiden jännite on +12, +19, +22. Nämä ovat erinomaisia ​​virtalähteitä, joilla on suoja sekä oikosululta että ylikuumenemiselta. Kun taas kotona, amatööriradioharjoituksessa, tarvitaan jatkuvasti säädettävää, stabiloitua lähdettä. Jos olemassa olevien virtalähteiden virtapiiriin ei ole suositeltavaa tehdä muutoksia, pelastaa sellainen yksikkö hyvin yksinkertaisen etuliitteen.

Tarvitsee


Jotta voimme rakentaa amatööri-digisovittimen, jolla on jatkuvasti säädettävä lähtöjännite, tarvitsemme:
 • - ;
 • - asennusrasia;
 • - kaksi pesää, joiden sisähalkaisija on 5,2 mm;
 • - potentiometri 10 kOhm;
 • - kaksi pysyvää vastusta, 22 kOhm kukin;
 • - paneeli .

Artikkeli koostuu useista valmiista osista, joista kukin kuvaa yksityiskohtaisesti käytettyjen komponenttien vaiheet, ominaisuudet ja sudenkuopat.

DC-DC-buck-muunnin lm2596-sirulla


Lm2596-mikropiiri, johon moduuli on toteutettu, on hyvä siinä mielessä, että siinä on ylikuumenemissuoja ja oikosulkusuojaus, mutta siinä on useita ominaisuuksia.
Katso tyypillistä versiota sen sisällyttämisestä, tässä tapauksessa toimituksellisen lähdön kiinteä jännite +5 volttia, mutta olennaisesti sillä ei ole merkitystä:
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Vakaan jännitetason ylläpitäminen varmistetaan kytkemällä mikropiirin neljännen (Feed Back) jalan takaisinkytkentä suoraan kytkettyyn stabiloidun jännitteen lähtöön.
Tarkasteltavana olevassa moduulissa käytetään muuttuvan lähtöjännitteen piirin versiota, mutta lähtöjännitteen säätöperiaate on sama:
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Moduulin lähdölle on kytketty resistiivinen jakaja R1-R2 kytkettynä ylempään trimmerivastukseen R1, joka johtaa vastukseen, jonka mikrosirun lähtöjännitettä voidaan muuttaa. Tässä moduulissa R1 = 10 kOhm R2 = 0,3 kOhm. Huono asia on, että säätö ei ole sujuvaa ja se suoritetaan vain viritysvastuksen viimeisillä 5-6 kierroksella.
Lähtöjännitteen tasaisen säädön toteuttamiseksi kinkun harrastajat sulkevat vastuksen R2 pois ja trimmausvastus R1 vaihdetaan vaihtuvaan. Järjestelmä menee seuraavasti:
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Ja juuri täällä syntyy vakava ongelma. Tosiasia on, että muuttuvan vastuksen käytön aikana ennemmin tai myöhemmin keskimmäisen lähdön kosketus (sen kosketus resistiiviseen hevosenkengään) katkeaa ja mikrosirun lähtö 4 (Feed Back) ilmestyy (vaikkakin millisekunnin ajaksi) ilmaan. Tämä johtaa sirun välittömään virheeseen.
Tilanne on myös huono, kun johtimia käytetään muuttuvan vastuksen kytkemiseen - vastus osoittautuu etäiseksi - tämä voi myös vaikuttaa kosketuksen menettämiseen. Siksi tavallisen resistiivisen jakajan R1 ja R2 tulisi olla puristamaton, ja sen sijaan juottaa kaksi vakiota suoraan levylle - tämä ratkaisee ongelman, joka aiheutuu kontaktin menettämisestä muuttuvan vastuksen kanssa. Itse muuttuva vastus tulisi juottaa juotettuihin napoihin.
Kaaviossa R1 = 22 kOhm ja R2 = 22 kOhm ja R3 = 10 kOhm.
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Oikealla kaaviolla. R2 oli sen merkintää vastaava vastus, mutta R1 hämmästyttää minua, vaikkakin siinä on itse asiassa merkitty 10 kOhm, sen nimellisvastus oli 2 kOhm.
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Poista R2 ja aseta tippa juotetta paikoilleen. Poista vastus R1 ja käännä levy ylösalaisin:
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Juotos kaksi uutta R1- ja R2-vastusta kuvan ohjaamana. Kuten näette, muuttuvavastuksen R3 tulevat johtimet kytketään jakajan kolmeen pisteeseen.
Siinäpä, laita moduuli sivuun.
Seuraava rivi on paneelin ampeerivoltimetri.

Voltammeter DSN-VC288


DSN-VC288 ei sovellu laboratorion virtalähteen kokoamiseen, koska sillä mitattava minimivirta on 10 mA.
Mutta ampervoltimittari on hieno amatööri-suunnittelussa, ja siksi aion käyttää sitä.
Näkymä takaa on seuraava:
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Kiinnitä huomiota liittimien ja käytettävissä olevien säätöelementtien sijaintiin ja erityisesti virran mittausliittimen korkeuteen:
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Koska tämän kotitekoisen tuotteen valitsemani tapaus ei ole riittävä korkeus, minun piti purrata DSN-VC288-virtaliittimen metallinastat ja juottaa kiinnitetyt paksut johtimet suoraan tappeihin. Ennen juottamista tee silmukka johtojen päihin ja juottamalla jokaiselle jokaiseen tappiin juote - luotettavuuden vuoksi:
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

ohjelma


Kaavio DSN-VC288: n ja lm2596: n kytkemisestä


Aloittelija kinkkuradion virtalähde

DSN-VC288: n vasen puoli:
 • - musta ohut lanka ei liity mihinkään, eristä sen pää;
 • - keltainen ohut liitäntä lm2596-moduulin positiiviseen ulostuloon - LOAD “PLUS”;
 • - punainen ohut liitäntä lm2596-moduulin positiiviseen tuloon.

DSN-VC288: n oikea puoli:
 • - musta paksu kytkeä lm2596-moduulin negatiiviseen tuotokseen;
 • - punainen paksu on LOAD “MINUS”.

Lohkon lopullinen kokoonpano


Käytin asennusrasiaa, jonka mitat olivat 85 x 58 x 33 mm:
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Merkitsemisen jälkeen lyijykynällä ja dremel-levyllä leikkasin DSN-VC288 -ikkunan laitteen sisälle sopivaksi. Samalla sain ensin diagonaalit ja sahan sitten yksittäiset sektorit merkityn suorakaiteen kehältä. Meidän on työskenneltävä tasaisen tiedoston kanssa, säätämällä asteittain DSN-VC288: n sisäpuolen alla olevaa ikkunaa:
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Näissä valokuvissa kansi ei ole läpinäkyvä. Päätin käyttää myöhemmin läpinäkyvää, mutta sillä ei ole väliä, paitsi läpinäkyvyyttä, ne ovat täysin identtisiä.
Piirrä myös muuttuvan vastuksen kierteitetyn kauluksen reikä:
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Huomaa, että laatikon pohjapuolen kiinnityskorvat on katkaistu. Ja itse sirulle on järkevää kiinnittää pieni jäähdytin. Sormeni oli valmiina, mutta ei ole vaikeaa leikata samanlainen lämpöpatterista, esimerkiksi vanha näytönohjain. Sain samanlaisen kannettavan sirun asentamiseen PCH: lle, ei mitään monimutkaista =)
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Korvien kiinnitys häiritsisi näiden 5,2 mm: n pistorasioiden asennusta:
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Lopulta sinun pitäisi saada täsmälleen tämä:
Samaan aikaan vasemmalla on tuloliitäntä, oikealla on lähtö:
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

tarkastus


Käynnistä digisovitin ja katso näyttöä. Vaihtelevan vastuksen voltin akselin sijainnista riippuen laite saattaa näyttää erilaista, mutta virran tulisi olla nolla. Jos näin ei ole, laite on kalibroitava. Olen kuitenkin lukenut monta kertaa, että tehdas on jo tehnyt tämän, eikä mitään tarvitse tehdä meiltä, ​​mutta silti.
Mutta ensin, kiinnitä huomiota DSN-VC288 -levyn vasempaan yläkulmaan. Kaksi metalloitua reikää on suunniteltu asettamaan laite nollaan.
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Joten jos laite lataa ilman kuormaa tietyn virran, niin:
 • - sammuta konsoli;
 • - sulje nämä kaksi kosketinta tiukasti pinsetteillä;
 • - kytke etuliite päälle;
 • - poista pinsetit;
 • - Irrota digisovitin virtalähteestä ja kytke se uudelleen.

Kuormitustesti


Minulla ei ole voimakasta vastusta, mutta siellä oli pala nikroomikierteestä:
Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Kylmässä tilassa vastus oli noin 15 ohmia, kuumassa noin 17 ohmia.
Videossa voit katsella tuloksena olevan digisovittimen testejä juuri sellaiselle kuormalle, vertasin virtaa esimerkkilaitteeseen. Virtalähde otettiin 12 voltilla kauan poistuneesta kannettavasta tietokoneesta. Videossa on myös säädettävä jännitealue konsolin ulostulossa.

tulos


 • - etuliite ei pelkää oikosulkua;
 • - Älä pelkää ylikuumenemista;
 • - Älä pelkää avoimen piirin säätövastusta, kun se katkeaa, jännite laskee automaattisesti turvalliselle tasolle alle puolitoista volttia;
 • - etuliite on yhtä helppo kestää, jos tulo ja lähtö ovat sekoitettuna kytkettäessä - näin tapahtui;
 • - kaikkiin ulkoisiin virtalähteisiin, jotka ovat enintään 7 volttia ja enintään 30 volttia, on sovellus.

Aloittelija kinkkuradion virtalähde

Katso video


Kommentit (1)
 1. RuslanME
  #1 RuslanME Vierailijat 10. syyskuuta 2018 21:08
  1
  Ja haluan heti lisätä, että on parempi poistaa kahva potentiometrin akselilta, jotta ei ole houkutusta kiertää sitä. Joten poltin pari tutkittua moduulia, jotka on suunniteltu enintään 5 voltin jännitteelle =)

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit