Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» » »Tehokas lineaarinen jännitesäädin
Tehokas lineaarinen jännitesäädin

Erilaisten elektronisten laitteiden ja tee-se-itse-piirien virransyöttöön tarvitaan sellainen virtalähde, jonka lähtöjännitettä voidaan säädellä laajalla alueella. Sen avulla voit tarkkailla kuinka piiri käyttäytyy tietyssä syöttöjännitteessä. Samanaikaisesti sen pitäisi pystyä tuottamaan suuri virta tehokkaan kuorman toimittamiseksi ja minimaalinen aaltoilu lähdössä. Lineaarinen jännitesäädin sopii täydellisesti tällaisen virtalähteen - LM338-sirun - virrankulutukseen jopa 5 A asti, sillä on suoja ylikuumenemiselta ja oikosululta lähdössä. Järjestelmä sen sisällyttämiseksi on melko yksinkertainen, se esitetään alla.

ohjelma


Tehokas lineaarinen jännitesäädin

LM338-sirulla on kolme lähtöä - tulo (sisään), lähtö (ulos) ja ohjaus (adj). Käytämme sisäänmenoon tietyn arvon vakiojännitettä ja poistamme lähdöstä vakautetun jännitteen, jonka arvo asetetaan muuttuvalla vastuksella P2. Lähtöjännite on säädettävissä välillä 1,25 volttia tulojännitteeseen, miinus 1,5 volttia. Yksinkertaisesti sanottuna, jos esimerkiksi tulo on 24 volttia, lähtöjännite vaihtelee 1,25 - 22,5 voltin välillä. Tuloon ei tarvitse kytkeä yli 30 volttia, mikropiiri voi mennä suojaan. Mitä suurempi kapasitanssi on tulossa, sitä parempi, koska ne tasoittavat aaltoilua. Mikropiirin lähdön kapasitanssin tulisi olla pieni, muuten ne säilyttävät varauksen pitkään ja lähdön jännite säädetään väärin. Lisäksi jokainen elektrolyyttikondensaattori on siirrettävä kalvolla tai keramiikalla, jolla on pieni kapasiteetti (kaaviossa se on C2 ja C4). Kun käytetään suurta virtapiiriä, siru on asennettava jäähdyttimeen, koska se hajottaa koko jännitehäviön itsestään. Jos virtaukset ovat pieniä - jopa 100 mA, patteria ei tarvita.
[22.03 kt] (lataukset: 372)

Tehokas lineaarinen jännitesäädin

Vakaajan kokoonpano


Koko piiri on koottu pienelle piirilevylle, jonka koko on 35 x 20 mm ja joka voidaan tehdä LUT-menetelmällä. Painettu piirilevy on täysin valmis tulostamiseen, sinun ei tarvitse sitä peilata. Alla on joitain valokuvia prosessista.
Tehokas lineaarinen jännitesäädin

Tehokas lineaarinen jännitesäädin

Tehokas lineaarinen jännitesäädin

On toivottavaa revitellä raitoja, tämä vähentää niiden vastustuskykyä ja suojaa hapettumiselta. Kun piirilevy on valmis, alamme juottaa osia. Lastu juotetaan suoraan levylle takaosan reunan sivulle. Tämän järjestelyn avulla voit kiinnittää koko levyn mikrosirulla jäähdyttimeen. Kahdesta johdosta levyltä tulostetaan muuttuva vastus. Voit käyttää mitä tahansa muuttuvaa vastusta, jolla on lineaarinen ominaispiirre. Samanaikaisesti sen keskimääräinen lähtö on kytketty mihin tahansa ääripäähän, kaksi vastaanotettua kosketinta menee taululle, kuten kuvasta voidaan nähdä. Tulo- ja lähtöjohtojen kytkemiseksi on sopivinta käyttää liitäntälaitetta. Asennuksen jälkeen on tarpeen tarkistaa oikea asennus.
Tehokas lineaarinen jännitesäädin

Tehokas lineaarinen jännitesäädin

Käynnistäminen ja testaus


Kun levy on koottu, voit jatkaa kokeisiin. Yhdistämme ulostuloon pienitehoisen kuorman, esimerkiksi ledillä, jossa on vastus ja voltimetri jännitteen ohjaamiseksi. Käytämme jännitettä tuloon ja tarkkailemme voltimetriä. Jännitteen tulisi muuttua, kun nuppi pyörii minimistä maksimiin.LED muuttaa kirkkautta. Jos jännitettä säädetään, piiri on koottu oikein, voit laittaa sirun jäähdyttimeen ja testata tehokkaammalla kuormalla. Tällainen säädettävä vakaaja on ihanteellinen käytettäväksi laboratorion virtalähteenä. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää mikrosirun valintaan, koska se on usein väärennetty. Väärennetyt mikrosirut ovat halpoja, mutta ne palavat helposti 1 - 1,5 ampeerin virralla. Alkuperäiset ovat kalliimpia, mutta rehellisesti sanottuna ne tarjoavat ilmoitetun virran 5 ampeeriin saakka. Onnistunut kokoonpano.
Tehokas lineaarinen jännitesäädin

Katso video


Video näyttää selkeästi stabilointiaineen toiminnan. Kun muuttuva vastus pyörii, jännite muuttuu tasaisesti minimistä maksimiin ja päinvastoin, LED muuttaa samalla kirkkautta.
Kommentit (4)
 1. Vieras Eugene
  #1 Vieras Eugene vieraita 1. syyskuuta 2018 18:04
  1
  Se on vakiojärjestelmä. Se toimii kuitenkin, on otettava huomioon, että pienillä lähtöjännitteillä se on erittäin taloudellinen. Ja sen häviöteho ei saisi ylittää 25 wattia ohjelehden mukaan (metallikotelossa TO-3 - 50 wattia) - tämä on patterin kanssa. Toisin sanoen 5A: n virralla se ylikuumenee, vaikka stabilisaattori putoaa noin 7-8 volttia.
  Tällaisissa tapauksissa on suositeltavaa käyttää muuntajaa hanoilla ja kytkeä stabilointiaineen syöttöjännite, jotta jännitehäviö IC: hen ei ylitä 5–6 volttia.
 2. Vadim Chernyavsky
  #2 Vadim Chernyavsky vieraita 1. syyskuuta 2018 23:50
  1
  Käytin kerran stabilisaattoria - LM7805 24 voltilla. Ei mitään hyvää. Hän lämmitti itsensä kuin silitysrauta. Nousi 40-50 astetta patteriin. Ja se räjähti lopulta.
 3. Vieras Vasily
  #3 Vieras Vasily vieraita 2. syyskuuta 2018 22:48
  1
  Ostin 2 kappaletta ja molemmat eivät toimi ...
 4. Vieras Dmitry
  #4 Vieras Dmitry vieraita 3. syyskuuta 2018 07:13
  0
  Tärkein asia, jonka haluat tietää stabilisaattorista, on aaltoilun suuruus, mutta ei sana niistä.

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit