Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» » »Luotettavin rele suuntavaloille
Luotettavin rele suuntavaloille

Kuten tiedät, kaikki nykyaikaiset autot on varustettu suuntavalaisimilla, jotka ovat korin vasemmalla tai oikealla puolella vilkkuvaa valoa tai LEDiä. Joskus kokopäiväinen sähkömekaaninen rele epäonnistuu, ja tehokkaan autoreleen hankkiminen ei aina ole niin helppoa. Puolijohdelaitteet tulevat pelastamaan - loppujen lopuksi tällaisen releen rakentaminen on vain pari transistoria.

Relepiiri


Luotettavin rele suuntavaloille

Piiri on epäsymmetrinen monivibraattori, se on kytketty katkaisijaan sarjaan lampun ja virtalähteen kanssa. Kun jännite kytketään, valo alkaa vilkkua heti. Kaaviossa VT2 on kenttäefektitransistori, juuri sen läpi lampun koko virta virtaa. On edullista käyttää transistoria, jolla on alhaisin mahdollinen vastus avoimessa siirtymässä. Tähän sopivat IRFZ44N, IRF740, IRF630. Jos lampun sijasta käytetään pientä virran merkkivaloa, voit käyttää bipolaarista transistoria, esimerkiksi TIP122. Transistorin VT1 keskijänniterakenne p-n-p, sopiva BD140, KT814. Diodi D1 voidaan asettaa 1N4007 tai 1N4148. Vilkkuva taajuus riippuu suoraan kondensaattoreiden kapasitanssista ja vastuksien resistanssista. Taajuuden lisäämiseksi on tarpeen vähentää kondensaattorin C2 kapasitanssia ja pienentää taajuutta, päinvastoin, lisätä sen kapasiteettia. Voit myös kokeilla piirin muiden elementtien nimellisarvoja ja seurata, kuinka pulssien työsykli muuttuu.
[97,21 kt] (lataukset: 381)

Luotettavin rele suuntavaloille

Piirikokoonpano


Koko piiri on koottu pienikokoiselle piirilevylle, jonka koko on 35 x 20 mm, se voidaan tehdä LUT-menetelmällä. Syövytyksen jälkeiset polut on ohennettava, niin kupari ei hapettu.
Luotettavin rele suuntavaloille

Ensinnäkin, vastukset ja diodi juotetaan levyyn. Niiden jälkeen kaikki muu on pari transistoreita, elektrolyyttikondensaattoreita ja riviliitin. On tärkeää, että sekoitat transistorien johdotusta ja kondensaattoreiden napaisuutta, muuten piiri ei toimi. Kun kaikki osat on juotettu levylle, on välttämätöntä pestä pois vuonjäämät, tarkasta asennus.
Luotettavin rele suuntavaloille

Luotettavin rele suuntavaloille

Suuntavalojen releiden asettaminen ja testaaminen


Testiä varten useita tehokkaita LED-diodeja voidaan kytkeä kuormana. Yhdistämme kuormituksen miinus suoraan virtalähteen miinus ja aloitamme plus taululla. Jos varmennukseen käytetään lamppua, se voidaan kytkeä mihin tahansa napaisuuteen. Käytämme jännitettä, ja valo alkaa vilkkua heti. Vilkkutaajuutta voidaan muuttaa laajalla alueella, minkä vuoksi tähän piiriin löytyy monia muita sovelluksia sen lisäksi, että käytetään suuntavaloja releinä. Esimerkiksi sen avulla voit tehdä polkupyörän takavalovalon, sinun on vain lisättävä välähdysten tiheyttä vähentämällä kondensaattorin kapasitanssia. Piiri voi kytkeä suuren tehon - useisiin satoin watteihin, jos käytät vastaavalle virralle suunniteltua kenttätehotransistoria. Jos virrankulutus on yli 100 wattia, on suositeltavaa asentaa transistori pieneen jäähdyttimeen, muuten se voi kuumentua pitkäaikaisen käytön aikana. Tällaisessa piirissä, toisin kuin perinteisessä sähkömekaanisessa releessä, ei ole liikkuvia osia, joten se on paljon kestävämpi, jos sitä käytetään oikean laadun osan kanssa. Tarvittaessa sulake kytketään piiriin myös sarjaan kuorman kanssa, joka on merkitty kaaviossa FU1: ksi. Onnistunut kokoonpano.
Luotettavin rele suuntavaloille

Luotettavin rele suuntavaloille

Katso video


Video osoittaa tämän piirin toiminnan, kuormana käytetään useita vastuksilla varustettuja LED-valoja.
Kommentit (7)
 1. Vieras Vladimir
  #1 Vieras Vladimir vieraita 29. elokuuta 2018 16:53
  0
  tätä mallia ei voida käyttää suuntavaloina - vilkkuu liian nopeasti
  signaalin keskeytysaika GOST
 2. Vieras Vlad
  #2 Vieras Vlad vieraita 29. elokuuta 2018 18:23
  0
  enemmän kiinnostunut jäähdyttimen puhallinreleestä pehmeällä käynnistyksellä yksinkertaisemman piirin saamiseksi
 3. Aleksandr
  #3 Aleksandr vieraita 30. elokuuta 2018 10:03
  3
  Kääntörele ohjaa vasen / oikea käännöksiä (ts. Tarvitaan ainakin 2 sellaista järjestelyä), se myös muuttaa vilkkutaajuutta, kun yksi lamppuista palaa (tämä on kuljettajan nimenomainen diagnoosi). No, älä unohda, millaiseen hätäjoukkoon (vilkkuu kaikki valot) se myös vastaa. Tässä tapauksessa käännökset toimivat, kun virta on päällä ja hätäjoukko aina.
  Vobshchem oikea käännösrele ei ole vain "tehokas autorele".
  1. Vieras Nikolay
   #4 Vieras Nikolay vieraita 2. kesäkuuta 2019 klo 11:41
   0
   Kahta relettä ei tarvita. Relettä (yksi!) Ei ole asetettu vasemmalle / oikealle. lamput erikseen ja laita avoimeen piiriin yhteisessä johdossa + 12 volttia, joka sitten menee kulmakytkimeen ja hätäjoukkoon, joka varmistaa niiden syklisen toiminnan.
   eli piiri on + 12v. menee ensin kääntöreleelle ja jo siitä hätäjoukolle ja käämökytkimelle, jotka yhdistävät tarvittavat lamput toimintareleeseen.
 4. Vieras Alexander
  #5 Vieras Alexander vieraita 5. lokakuuta 2018 08:46
  0
  Se ei toimi autossa, koska virtarelettä käytetään vuorotellen.
 5. Vieras Vlad
  #6 Vieras Vlad vieraita 12. tammikuuta 2019 09:07
  0
  Tämän napaisuuden kenttätehostetransistori tässä piirissä toimii yleensä vain ledien kanssa! Voimakkaiden lamppujen kanssa se tulee olemaan erittäin kuuma, koska lähteen tulisi olla miinuksessa ja lamppu sisältyy tyhjennyspiiriin. Tai portin aukkojännitteen tulisi olla 3-4 volttia korkeampi kuin syöttöjännite. Opi materiaali ...
 6. Vieras Oleg
  #7 Vieras Oleg vieraita 17. toukokuuta 2019 16:21
  0
  Tänään juotin tämän pienen kaavion - se toimi heti!))) VT1: n sijaan juotin MPSA92: n ja kenttämies IRFP260NPBF: n. Kondensaattorit ja vastukset piirin mukaan. Ennen sitä oli piiri, jossa vilkkuu LED, mutta jo jonkin aikaa se alkoi epäonnistua. Etsin Internetistä luotettavampia piirejä ja löysin tämän. Kiitos!

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit