Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» » »Yksinkertainen luokan D vahvistin
Kuten tiedät, äänen tehovahvistimet on jaettu eri luokkiin. Luokassa A toimivat vahvistimet voivat tarjota musiikille kunnollisen äänenlaadun korkean lepotilan virran vuoksi, mutta niiden hyötysuhde on erittäin matala, ne kuluttavat paljon virtaa ja vaativat hyvää jäähdytystä.
Yksinkertainen luokan D vahvistin

B-luokan vahvistimet ovat päinvastoin erittäin taloudellisia, mutta ne tuovat signaaliin melko paljon epälineaarisia vahvistimia. Yleisin luokka on ”AB”, kuten nimensä mukaan viittaa, on risti “A” ja “B”. Se ei kuluta niin paljon ja antaa sinun toistaa äänisignaalin melko hyvällä laadulla. Tällaiset vahvistimet, kuitenkin silloin, kun teho lasketaan jo kymmeninä watteina, tarvitsevat kuitenkin jäähdyttimen jäähdyttimeen. Siksi D-luokan vahvistimet ovat viime vuosina saaneet suuren suosion. Niiden hyötysuhde on korkea (80-90%) ja ne kestävät ilman patteria jopa parin kymmenen watin teholla, samalla kun ne takaavat melko kunnollisen äänenlaadun. Yksi tällainen järjestelmä esitetään alla.

Vahvistinpiiri


Yksinkertainen luokan D vahvistin

Sen perusta on MP7720-siru, joka on viime aikoina melko yleinen, ja sen lähtöteho on jopa 20 wattia. Syöttöjännite on laajalla alueella - 7 - 24 volttia. Mitä suurempi jännite, sitä suurempi lähtöteho on. Kaavion D2 on 6,2 voltin zener-diodi, esimerkiksi 1N4735A. D1 - Schottky-diodi vähintään 30 voltin jännitteelle ja 1 ampeerin virralle. Sopii esimerkiksi 1N5819. L1 - induktori 10 μH, mikä tahansa induktorityyppi on sopiva. C9 on erotuskondensaattori, se on kytketty sarjaan kaiuttimen kanssa ja katkaisee lähtösignaalin vakiokomponentin. Siksi myös väärin asennettuna vahvistimen ulostulossa ei ole jatkuvaa jännitettä, joten et voi olla huolissasi kaiuttimesta. Sirun PIN-koodi 4 vastaa sen tilasta - onko se päällä vai pois. Jos tämän navan jännite on lähellä nollaa, vahvistin ei toimi. Siksi kaaviossa on Zener-diodi D3 jännitteelle 4,7 volttia, esimerkiksi 1N4732A voidaan käyttää. Kaikkien elektrolyyttikondensaattorien nimellisjännite on vähintään 1,5 kertaa syöttöjännite. Piirissä ei ole enää ominaisuuksia, se riittää kokoamaan se oikein, ja se alkaa heti toimia.
Yksinkertainen luokan D vahvistin

[36,52 kt] (lataukset: 245)

Luokan D vahvistinkokoonpano


Kuten tavallista, piirilevy valmistetaan pääasiassa, sen mitat ovat 45x30 mm. Tämän vahvistimen piti olla taloudellisin ja miniatyyri, joten kaikki elementit sijaitsevat riittävän tiukasti toisiinsa tilan säästämiseksi, ja SMD-version mikropiiri on juotettu telojen reunasta. Piirilevy suoritetaan LUT-menetelmällä, alla on joitain valokuvia prosessista.
Yksinkertainen luokan D vahvistin

Yksinkertainen luokan D vahvistin

Ratoja ojentaessasi sinun on oltava erittäin varovainen, ettet oikosulje niitä vahingossa ylimääräisellä juoteella. Tinauksen jälkeen juotaamme ensin mikropiiri ja sitten muut yksityiskohdat levyn toiselle puolelle. Kaikkien levyn johtimien liittämistä varten on paikka riviliittimelle. Kun juottaminen on valmis, on syytä tarkistaa, onko viereisillä raiteilla oikosulku, ennen kuin poistat jäljellä olevan vuodon levyltä. Erityistä huomiota tulee kiinnittää sirun alla olevaan alueeseen, sen alapuolella ei saa olla nestemäistä vuotoa, mikä voi vahingoittaa vahvistimen oikeaa toimintaa.
Yksinkertainen luokan D vahvistin

Yksinkertainen luokan D vahvistin

Ensimmäinen sisällyttäminen ja testaus


Ennen ensimmäistä käyttöönottoa on virtajohdon rakoon asetettava ampeerimittari. Kun olet tehnyt virtaa, katso sitten ampeerimittarilukemat - syöttämättä signaalia tuloon, mikrosirun ei tulisi kuluttaa yli 10 mA. Jos lepotilassa oleva virta on normaali, voit kytkeä kaiuttimen, ohjata signaalia esimerkiksi soittimen, tietokoneen tai puhelimen tuloon ja testata vahvistinta kuormitettuna.Jopa suurella äänenvoimakkuudella mikropiiri ei saisi kuumentua huomattavasti. Ensi silmäyksellä tämä vaikuttaa hämmästyttävältä - niin pieni mikropiiri tarjoaa hiljaisesti kymmenen watin lähtötehon ilman, että se kuumenee kokonaan. Asia on se, että se muuttaa säännöllisen analogisen audiosignaalin pulssijunaksi, joka sitten vahvistetaan. Tässä tapauksessa transistorit eivät toimi lineaarisesti, vaan avainmoodissa, mikä antaa sinun tehdä ilman jäähdytinta. Vahvistin on mono, mikä tarkoittaa, että stereosignaalin toistamiseksi sinun on kerättävä toinen. Tällainen pieni levy voidaan integroida mihin tahansa, se on yksinkertaisesti välttämätöntä rakennettaessa erilaisia ​​kannettavia kaiuttimia, jotka käyttävät akkuvirtaa. Onnistunut kokoonpano.
Yksinkertainen luokan D vahvistin

Katso video


Kommentit (4)
 1. Anwar
  #1 Anwar vieraita 22. elokuuta 2018 18:57
  1
  joo ääni tietenkin ....... ihme yudo, mutta pääasia on äänekäs
 2. Anvar Aminov_2
  #2 Anvar Aminov_2 vieraita 22. elokuuta 2018 18:58
  0
  joo ääni tietenkin ....... ihme yudo, mutta pääasia on äänekäs
 3. Kravtsov Alexander Vasilievich
  #3 Kravtsov Alexander Vasilievich vieraita 22. elokuuta 2018 22:28
  0
  Erittäin hyödyllistä tietoa.
 4. Kravtsov Alexander Vasilievich
  #4 Kravtsov Alexander Vasilievich vieraita 22. elokuuta 2018 22:30
  0
  Voinko tilata keskustelun aiheen?

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit