Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» » »Kaiuttimien suojapiiri
Kaiuttimien suojapiiri

Internetissä on nyt valtava määrä erilaisia ​​äänenvahvistimia jokaiseen makuun ja väriin, mihin tahansa tarpeeseen. Kuten tiedät, jopa luotettavimmilla vahvistimilla on taipumus epäonnistua esimerkiksi väärien käyttöolosuhteiden, ylikuumenemisen tai väärän kytkennän vuoksi. Tässä tapauksessa on todennäköistä, että korkea syöttöjännite on vahvistimen ulostulossa, ja siksi se on esteettömästi kaiutinjärjestelmän kaiuttimissa. Siksi epäonnistunut vahvistin vetää siihen kytketyn kaiutinjärjestelmän “toiseen maailmaan”, mikä voi maksaa paljon enemmän kuin itse vahvistin. Siksi on erittäin suositeltavaa kytkeä vahvistin kaiuttimiin erityisen kaiutinsuojausnimisen kortin kautta.

ohjelma


Kaiuttimien suojapiiri

Yksi tällaisen suojauksen vaihtoehdoista on esitetty yllä olevassa kaaviossa. Suojaus toimii seuraavasti: vahvistimen ulostulosta tuleva signaali syötetään IN-tuloon ja kaiuttimet kytketään OUT-ulostuloon. Vahvistimen miinus on kytketty suojapiirin miinusan ja menee suoraan kaiuttimiin. Normaalitilassa, kun vahvistin toimii ja suojakortti saa virran, rele Rel 1 sulkee levyn tulon lähdölle ja signaali kulkee suoraan vahvistimesta kaiuttimiin. Mutta heti kun tuloon tulee ainakin 2–3 voltin vakiojännite, suojaus aktivoituu, rele kytketään irti, jolloin vahvistin irroitetaan kaiuttimista. Piiri ei ole kriittinen vastusarvoille ja sallii sironnan. Transistori T1 voidaan asettaa 2N5551, 2N5833, BC547, KT3102 tai mikä tahansa muu pienitehoinen npn-transistori. T2: n on oltava komposiitti suurella vahvistuksella, esimerkiksi BDX53 tai KT829G. Kaavion LED osoittaa releen tilan. Kun rele on päällä, signaali kulkee suoraan vahvistimesta kaiuttimiin. Suojauksen lisäksi vakiojännitteeltä piiri tarjoaa myös viiveen kaiutinjärjestelmän kytkemisessä. Syöttöjännitteen asettamisen jälkeen rele ei käynnisty heti, mutta 2–3 sekunnin kuluttua tämä on välttämätöntä, jotta vältetään napsautukset pylväistä, kun vahvistin kytketään päälle. Piirin syöttöjännite on 12 volttia. Mitä tahansa relettä voidaan käyttää, jos käämin syöttöjännite on 12 volttia ja maksimivirta vähintään 10 ampeerin koskettimien läpi. Johtimissa näkyy salpa S1-painike, jota tarvitaan releen pakottamiseksi sammumaan, joka tapauksessa. Jos tätä ei vaadita, voit yksinkertaisesti oikosulkea piirilevyn kappaleet.
[46,57 kt] (lataukset: 394)

Kaiuttimien suojapiiri

Laitekokoonpano


Vahvistimet on yleensä suunniteltu kahdelle kanavalle, vasemmalle ja oikealle, joten suojaus on toistettava kahdesti jokaiselle kanavalle. Mukavuussyistä levy erotellaan siten, että siinä säädetään jo kahdesta samanlaisesta piiristä kerralla. Piirilevy on valmistettu LUT-menetelmällä, sen mitat ovat 100 x 35 mm.
Kaiuttimien suojapiiri

Telan reikien poraamisen jälkeen on suositeltavaa peltää. Nyt voit alkaa juottaa osia. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää transistorin alustaan, on erittäin tärkeää olla sekoittamatta sitä ja juottamaan transistorit oikealle puolelle. Kuten tavallista, ensimmäiset pienet osat juotetaan - vastukset, diodit, kondensaattorit ja vasta sitten transistorit, riviliittimet ja viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, massiiviset releet.Kaikkien johtojen liittämiseksi voit käyttää riviliittimiä, joiden paikkoja on taululla. Kun juottaminen on valmis, juoksujäännökset on pestävä pois teistä ja asennus oikein.
Kaiuttimien suojapiiri

Kaiuttimien suojapiiri

Suojauskokeet


Nyt kun levy on täysin valmis, voit aloittaa testauksen. Tarjoamme virtaa piirille (12 volttia), kahden sekunnin kuluttua samanaikaisesti releen tulisi napsahtaa ja LEDit syttyvät. Nyt otamme jonkin verran vakiojännitteen lähdettä, esimerkiksi akun, ja liitämme sen piirin miinus -kohdan ja tulon väliin. Releen tulisi sammua heti. Poistamme akun - rele kytkeytyy uudelleen päälle. Voit kytkeä akun muuttamalla sen napaisuutta. Piiri toimii riippumatta siitä, mitä napaisuutta jännite näyttää sen tulossa. Suoritamme samat käsittelyt samalla piirillä olevan toisen piirin kanssa. Suojakynnys on noin 2 volttia. Nyt kun suojakortti on testattu, voit kytkeä sen vahvistimeen ja älä pelkää, että kalliiden kaiuttimien kaiuttimet huononevat vahvistimen vaurioiden vuoksi. Onnistunut kokoonpano.
Kaiuttimien suojapiiri

Kaiuttimien suojapiiri
Kommentit (5)
 1. Vieras Oleg
  #1 Vieras Oleg vieraita 20. elokuuta 2018 19:45
  0
  "Tässä tapauksessa on todennäköistä, että vahvistimen ulostulossa on korkea syöttöjännite."
  Itse asiassa tämän tapahtuman todennäköisyys on nolla. Yli 20 vuoden korjauskäytäntöä ei ole koskaan kohdattu.
  1. Andrew
   #2 Andrew vieraita 2. elokuuta 2019 16:52
   0
   40W tehovahvistimen valmistuksessa kymmenkunta kaiutinta palasi monista syistä, ja kaikki siitä syystä, että suojausta ei ollut. Olitpa amatööri vai ammattilainen tässä asiassa. Kaiuttimien kanssa kaikki tapahtuu hyvin nopeasti, eikä sinulla ole aikaa silmänräpäyksessä .... Mutta kaiuttimet ovat pahoillani, erittäin pahoillani.
 2. Ivan
  #3 Ivan vieraita 28. kesäkuuta 2019 klo 8:07
  0
  Kokoin tämän piirin, vaikka sijoitin sen itselleni hieman eri tavalla. Käytettäessä virtaa mitan - 12 volttia, mutta en voi käynnistää relettä. Kun rele on kytketty, jännite laskee 1 voltiin. Tulossa ei antanut mitään signaalia. Mikä voi olla asia?
  1. Ivan
   #4 Ivan vieraita 27. heinäkuuta 2019 19:14
   0
   Milloin hän teki mitään itselleen?
 3. Dmitry
  #5 Dmitry vieraita 3. elokuuta 2019 klo 15.35
  0
  Signet-asettelu voitaisiin tehdä 2.1-akustiikkaan

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit