Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» » »Keittiöveitsen teroitus kotitekoisella koneella
Ystävä pyysi teroittamaan veitsen, jota käytettiin keittiössä 3 vuoden ajan moniin erilaisiin tehtäviin: jäädytetyn lihan ja siipikarjan luiden leikkaamiseen. Teräksestä 95X18 valmistettu terä ei kestänyt testiä, ja leikkuureunaan ilmestyi useita siruja ja ensimmäiset 50 mm kärjestä olivat alun perin "puutteellisia". Omistaja pelkäsi tehdä manipulaatioita yksin, vaikka hänellä on hioma-ainekivi keittiönsä rautakaupasta.
Teroitus keittiöveitsi kotitekoisella koneella

Teroitus keittiöveitsi kotitekoisella koneella

"Ostettujen" teroituskoneiden edut ja haitat


Yleisin syy epäonnistumiseen veitsen teroittamisessa on vaikeus pitää sitä sellaisessa asennossa, että lähestymiskulma pysyy vakiona. On monia laitteita ja koneita, jotka ratkaisevat tämän ongelman.
Tuotantoympäristössä valmistettujen hiontajärjestelmien tärkein etu on niiden työvalmius, mitään ei tarvitse valmistaa.
Niillä on kuitenkin myös haittoja:
 • Suurin osa laitteista voi toimia vain kiinteissä kulmissa (keittiön sähköteroittimet, laitteet, kuten Lansky).
 • Hyvin toimivat järjestelmät, kuten Apex Edge Pro (hinta noin 300 dollaria), maksavat paljon rahaa. Lisäksi myynnissä on enemmän klooneja ja väärennöksiä kuin alkuperäisiä.
 • Lähes kaikki mekaaniset teroittimet poistavat valtavan määrän metallia ja ylikuumentavat leikkuuterän. Poikkeukset, kuten Tormek (Tormek T9 maksaa vähintään 50 tuhatta ruplaa vähimmäiskokoonpanossa. Koneen laitteet on ostettava erikseen ja myös kalliita.), Ovat ADSCI-kalliita.
 • Kaikki "tehdas" -mallit eivät kiinnitä terää melko jäykästi.

Kotitekoinen teroitin


Ainakin tuhat veitset, taltta ja muut leikkuutyökalut ovat käyneet käyttämässäni kotitekoisessa laitteessa, joten sen tehokkuudessa ei ole epäilystäkään. Suunnittelu on erittäin yksinkertainen, ja kallein asia siinä on kivien hiominen. En anna kuvauksessa erityisiä kokoja, vain yleisiä ideoita.
Teroitus keittiöveitsi kotitekoisella koneella

sänky


Sänky on pala rautaa Young Bookbinder -sarjasta. Se on melko mitoitettu ja massiivinen, joten se ei poristu edes "vinoihin" alustaihin.
Teroitus keittiöveitsi kotitekoisella koneella

teline


Laajentimen jalusta osoittautui erinomaiseksi luovuttajaksi. Säännöllinen nostomekanismi, jolla säätäen kivin kulmaa terän tasoon nähden, toimii sujuvasti ja on kiinnitetty kunnolla.
Teroitus keittiöveitsi kotitekoisella koneella

Kallistuspalkki


Kalibroitu tanko, jonka halkaisija on 10 mm, on suunniteltu pitämään kiinni ja siirtämään hiomakiviä. Se on kiinnitetty nostomekanismiin saranan kautta - kartingin ohjauskärki. Seuraavat osat asetetaan tankoon: muovimutteri, jousi, kaksi kiinnikettä kiinnitysruuveilla, mutteri takana (jotta sauva ei pudota saranasta). Tämän rakenteen avulla voit työskennellä eripituisten kivien kanssa ja muuttaa niitä nopeasti: En koskaan kiinnitä lähellä olevan kiinnittimen lukitusruuvia, ja asettumista pitää jousivoima.
Terän kiinnitysmekanismi
Mekanismin elementit:
 • Kiinnike. Tuote on valmistettu duralumiinista ja toimii puristimena.
 • Puoliympyränmuotoisella pronssilla varustettu holkki kiinnitetään liikkumattomasti kiinnikkeeseen.
 • Akseli on istutettu välyksellä 0,1 - 0,15 mm, ts. Se pyörii vapaasti. Jous painaa lukitusakselia holkkia vasten.
 • Kanava on kiinnitetty akselille liikkumattomasti.
 • Kaksi paria sieniä, joissa M8-vasarapultit, liikkuvat vapaasti kanavan uria pitkin. Mutterien kiristämisen jälkeen ne kiinnitetään tiukasti asennettuun asentoon. Kanavan hyllyjen vieressä olevien leukojen pintojen välinen kulma on noin 75 astetta.

Holkki on valmistettu sorvalla, sienet ja kanava jyrsinnässä, kiinnike poralla. Loput osat ja aihiot löydettiin autotallista.
Teroitus keittiöveitsi kotitekoisella koneella

Teroitus keittiöveitsi kotitekoisella koneella

Teroitus keittiöveitsi kotitekoisella koneella

Teroitusjärjestys


Jos käytetty veitsi on teroitettu ja sitä vaaditaan ylläpitämiskulman arvon ylläpitämiseksi, työ suoritetaan seuraavassa järjestyksessä.
Kiinnitämme terän leukoihin, kun olemme aiemmin säätäneet niiden sijaintia leveydessä.
Tiivistä veitset ennen asentamista kiillotetulla terällä naamiointiteipillä, jotta naarmuja ei jää.
Piirrämme leikkuureunan vedenpitävällä merkinnällä. Asennamme hiontakappaleen, jolla on suurin jyvä. Teemme itsestämme useita tarkkoja tankojen liikkeitä. Kuluttamalla merkinnän jälkiä määritetään, onko kulma valittu oikein. Jos kivi tarttuu reunaan, sitä on lisättävä, ts. Nostettava saranaa. Kulman korjaamisen jälkeen hioma-aineen on poistettava merkinnän jäljet ​​leikkuureunan koko tasoa pitkin.
Nyt voit siirtyä suoraan teroitukseen. Suoritamme edestakaisin liikkeitä tankoa pitkin ja liikutamme veitsen reunaa pitkin, kunnes sirut, rypyt ja muut viat ovat kokonaan poissa. Teemme kevyttä painetta vain muutettaessa pois itsestämme. Palkin tulee palata tyhjäkäynnille. Viimeisissä läpimenoissa heikentää tankopainetta.
Teroitus keittiöveitsi kotitekoisella koneella

Vedämme kanavan itseämme kohti ja käännä sitä 180 °. Teroitamme, kunnes lähestymisleveys molemmilla puolilla on suunnilleen sama.
Reunojen silmämääräistä tarkastusta varten ei tarvitse taivuttaa jatkuvasti. Yksi käytetyn laitteen eduista on, että veitsi kiinnitetään kerran, sitä voidaan kiertää niin paljon kuin halutaan ja se pysähtyy aina oikeisiin asentoihin.
Kun toinen puoli on valmis, ensimmäiselle ilmestyy burr. Et voi nähdä sitä, mutta se on selvästi sormien käsissä. Sinun on varmistettava, että sorvi on muodostettu koko pituudelta, muuten silloin tulee "tyhmiä" osioita ja työ on uusittava.
Särmää on ohjattava sormenliikkeillä takapuolelta leikkuureunaan, mutta ei sitä pitkin! Muuten leikkauksia ei voida välttää.
Teroitus keittiöveitsi kotitekoisella koneella

Leikkuuterän leveys terää pitkin riippuu rinteiden geometriasta. Tämän veitsen kohdalla kärjen lähestymistapa on paksumpi kuin muun.
Poista sahanpuru ennen kuin siirryt pienempään hioma-aineeseen sienellä tai paperipyyhkeellä. Poistamme riskit edellisestä kivestä molemmin puolin. Tässä tapauksessa sorven tulisi erota: älä murene pölyn muodossa, vaan pudota ohuilla langoilla.
Viljan koosta riippuen toinen kivi voi myös “potkaista” urin. Minun tapauksessani se oli juuri niin. Siirry seuraavaan siemeniin.
Tarkistamme sanomalehden työn tuloksen: teemme leikkauksen lehdellä ja valvomme sen sileyttä. Jos vikoja jää, ne tarttuvat.
Teroitus keittiöveitsi kotitekoisella koneella

Jos haluat, voit yrittää ajella hiuksia ranteeseesi.
Teroitus keittiöveitsi kotitekoisella koneella

Paras tapa tarkistaa on leikata veitsellä, mihin se on tarkoitettu.
Teroitus keittiöveitsi kotitekoisella koneella

Hiomakivet


Käytän sarjaa timanttitankoja metallipaketissa (4 kpl). Jäähdytysneste - vesijohtovesi. Jotkut teroittimet kostuttavat timantteja saippuaemulsiolla. Joku toimii jopa "kuivana" (katso video). Kivenvalmistajan ohjeiden mukaisesti suosittelen, että suositellaan palkin kostuttamista vedellä ja huuhdotaan määräajoin metallihiilet harjalla.
Viljakoot ruunakiveissä (mikroneina):
 • 125/100 - leikkuuterän muodostaminen, teroituskulman muuttaminen;
 • 63/50 - karkea hionta;
 • 20/14 - hieno jauhatus;
 • 7/5 - kiillotus.

Aloin työskennellä ensimmäisenä kivinä ja viimeisen kolmantena. Käytän neljättä melko harvoin, vain esteettien pyynnöstä.
Timanttitankojen sijasta voit työskennellä keinotekoisilla korundikiveillä. Talousarviovaihtoehto on vieläkin suurempi: kiinnitä erikokoiset hiekkapaperinauhat alumiini- tai lasiohjeisiin. Tärkeintä on, että kaikkien sarjan kivien on oltava samanpaksuisia.

Veitsen teroitusvideo


Videossa metsästäjä teroittaa työveitsensä (Bohler M390 teräs) yllä kuvatulla kiinnittimellä. Hän käyttää vain yhtä kiviä 63/50 ja uskoo tämän riittävän. Tunnusomaiset liikkeet reunaa pitkin - tällä tavalla se poistaa poran.
Ehkä kaipasin jotain prosessin tai laitteen kuvauksessa, joka poikkesi joistakin kanoneista, älä rukoile Arkansan ja japanilaisten vesikivien puolesta. Ehdotan keskustella näistä seikoista kommentteissa.
Kommentit (2)
 1. utaresi
  #1 utaresi vieraita 17. kesäkuuta 2018 16:48
  0
  Ei viileä. Nyt, jos teroittaisit pullon sirun ja amputoisit kihara kantapää matkaolosuhteissa, leikkasit sitten vaahteran proteesin tällä sirulla ja pääset kotiin nopeammin grillausnaisilta, kyllä!
 2. kuzma
  #2 kuzma vieraita 23. kesäkuuta 2018 08:12
  0
  Olen pahoillani oravasta.

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit