Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
Infrapunasulku

Kuten tiedät, näkyvän valonspektrin lisäksi on myös infrapunasäteilyä, jota ihmisen silmä ei havaitse. Sitä käytetään usein kaukosäätimissä erilaisten komentojen lähettämiseen. Mielenkiintoinen tosiasia on, että infrapunavalon "näkemiseksi" riittää, kun osoitat digitaalikameran linssin kaukosäätimen infrapunalähettimeen ja painaa sen näppäimiä. Samanaikaisesti kameran näytössä näkyy valaiseva piste - tämä toimii infrapuna-LED-merkkinä.
Elektroniikan IR-säteet mahdollistavat tällaisen mielenkiintoisen laitteen, nimeltään infrapunasulku, luomisen. Se koostuu kahdesta osasta - lähettimestä ja vastaanottimesta. Lähetin on säännöllinen IR-LED, joka vastaanottaa pulssipakkauksen. Vastaanotin kaappaa ja tunnistaa jatkuvasti näitä pulssipaketteja. Kun vastaanottimen ja lähettimen välillä on ilmainen näkyvä yhteys, ts. valo vapaasti "lentää" vastaanottimeen, lähtöön asetetaan looginen nolla. Mutta heti kun vieraat esineet ilmestyvät peittoalueelle, yhteys katkeaa heti ja vastaanotin ilmoittaa tästä. Sellaista estettä on mahdollista käyttää ensinnäkin turvahälytyksissä, koska IR-säteilyä ei voida nähdä paljain silmin.
Tämän nimenomaisen piirin etuna on, että siinä oleva infrapuna-LED ei hehkuta jatkuvasti, vaan sykkää. Ensinnäkin, se pidentää itse ledin käyttöikää ja vähentää virrankulutusta, ja toiseksi, se on hyvä tapa suojata vääriltä hälytyksiltä, ​​joten virtapiiriä voidaan käyttää turvallisesti jopa kadulla, kun suora auringonvalo tulee vastaanottimeen.

Lähettimen piiri


Infrapunasulku

Lähetinpiiri perustuu NE556-integroituun ajastimeen, joka tuottaa pulsseja säteilevälle LED1: lle, kun vastus R2 asettaa säteilytehon. Kaikkien muiden piirin elementtien on ehdottomasti noudatettava määritettyä nimellisarvoa generaattorin halutun taajuuden saavuttamiseksi. D1 - mikä tahansa pienitehoinen diodi, esimerkiksi 1N4148, 1N4007, KD521.

Vastaanotinpiiri


Infrapunasulku

Piirin avainkytkentä on erityinen IR-signaalivastaanotin, nimeltään TSOP (Temic Semiconductors Opto Electronics Photo Modules). Löydät sen mistä tahansa televisiosta, jossa on kaukosäädin. Tässä sopii mikä tahansa vastaanotin, joka on suunniteltu taajuudelle 36 kHz, esimerkiksi TSOP1736. Tämä vastaanotin ohjaa VT1-kenttätehostetransistorin porttia. koska vastaanottimen lähtösignaali on noin 5 volttia, sitten transistoria on käytettävä loogisen ohjauksen kanssa, esimerkiksi IRL520 tai muu IRL-sarja. Ääritapauksissa voit laittaa tavallisen kentän, esimerkiksi IRF540, IRF740, IRF630, mutta se ei avaudu kokonaan. LED1 ilmaisee piirin lähtötilan. Kun näkyvä yhteys vastaanottimen ja lähettimen välillä ei ole katkennut, lähtöjännite on nolla, LED1 ei pala. Heti kun vieraat esineet ilmestyvät peittoalueelle, LED1 syttyy ja OUT-lähdön jännite tulee yhtä suureksi kuin syöttöjännite. Kaavion D1 on 5 voltin zener-diodi, esimerkiksi 1N4733 voidaan käyttää.
Infrapunasulku

IR-estekokoonpano


Jokainen piiri on koottu omaan piirilevyyn, TSOP-vastaanotin ja IR-LED lähetetään johdotuksessa. Levyt on valmistettu LUT-menetelmällä, pari kuvaa prosessista on esitetty alla:
Infrapunasulku

Infrapunasulku

Kuten kaikissa elektronisissa laitteissa, ensimmäiset pienet osat juotetaan levylle - vastukset, diodit. Sitten kondensaattorit, ja niiden jälkeen kaikki muu. On suositeltavaa asentaa mikropiiri pistorasiaan ja mukavuuden vuoksi kytke virtajohdot liittimien kautta. Juottamisen jälkeen pese vuodesta jäämät levyltä, rengasta radat oikosulkua varten.
Infrapunasulku

Infrapunasulku

Infrapunasulku

Asennus ja testaus


Asennuksen jälkeen voit syöttää virtaa levyille. Molempien piirien syöttöjännite on 9-12 volttia. Käynnistämisen jälkeen varmista, että jännite vastaanottimen piirin zener-diodin katodilla on noin 5 volttia. Jos se on korkeampi, sinun on tarkistettava zener-diodin ja vastuksen R2 hyötysuhde, muuten TSOP-vastaanotin voi palaa. Kun olet lähettänyt lähettimen, voit katsoa LED-valoa kameran linssin läpi, sen pitäisi palaa hieman. On suositeltavaa sijoittaa LED 3–4 cm: n putkeen, jotta valo ei siru sivuille, vaan suuntautuisi tiukasti yhteen suuntaan.
Infrapunasulku

Nyt voit ohjata vastaanottimen LED-valolla vastaanottimeen ja nähdä, mitä tapahtuu. Kun niiden välillä on näkyvä yhteys, sininen LED ei pala, tämä näkyy valokuvassa.
Infrapunasulku

Pane nyt vaneripala infrapunasäteilyvirran tielle, yhteys vastaanottimen ja lähettimen välillä häviää ja sininen LED-valo syttyy heti.
Infrapunasulku

Voit kokeilla erilaisia ​​materiaaleja. Paperi ja läpinäkyvä muovi välittävät infrapunasäteilyä, joten IR-este ei reagoi niihin. Mutta metalli, puu, ihmisen käsi tai muut tiheät materiaalit ovat este säteille, kuten videosta nähdään.

Katso video


Kommentit (1)
  1. Kirill
    #1 Kirill vieraita 16. syyskuuta 2018 05:35
    0
    Kuinka koota käänteinen piiri? Joten kun se oli, kun vastaanottimessa on näkyvä yhteys, LED palaa, kun sitä ei ole, silloin LED on "hiljainen" ??

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit