Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» » »Kytke kuorma päälle ja pois päältä yhdellä painikkeella
Monet kodinkoneet, olipa kyse sitten musiikkikeskuksista, televisioista, erilaisista lampuista, kytkeytyvät päälle ja pois päältä painamalla samaa painiketta. Painetaan kerran - laite käynnistyi, uudelleen painettiin - sammutettiin. Amatööriradioharjoituksissa on usein välttämätöntä noudattaa samaa periaatetta. Tällaisia ​​painikkeita käytetään usein kotitekoisten vahvistimien rakentamisessa tyylikkäissä tapauksissa. Laite, jolla on tämä päälle- ja pois päältä -periaate, näyttää jo paljon täydellisemmältä, muistuttaen tehdaslaitetta.
Yhden painikkeen lataus päälle ja pois

Laitekaavio


Kuvio päälle ja pois päältä yhdellä painikkeella on esitetty alla. Se on yksinkertainen kuin huopakenkä, ei sisällä niukkoja komponentteja ja käynnistyy heti. Joten kaavio:
Yhden painikkeen lataus päälle ja pois

Sen tärkein linkki on suosittu NE555-ajastinpiiri. Juuri hän rekisteröi näppäinpainalluksen ja asettaa ulostulon joko loogiseen arvoon 1 tai 0. Painike S1 - mikä tahansa painike voidaan sulkea lukitsematta, koska Lähes mitään virtaa ei kulje sen läpi, painikkeelle ei käytännössä ole mitään vaatimuksia. Otin ensimmäisen Neuvostoliiton 60-luvulta.
Yhden painikkeen lataus päälle ja pois

Kondensaattori C1 ja vastus R3 vaimentavat painikkeiden koskettimien poistumista, C1 on parasta käyttää ei-polaarista keraamista tai kalvoa. LED1 osoittaa kuorman tilan - LED palaa, kuorma on päällä, pois päältä, pois päältä. Transistori T1 kommimoi releen käämin, tässä voit käyttää mitä tahansa NPN-rakenteen pienitehoista transistoria, esimerkiksi BC547, KT3102, KT315, BC184, 2N4123. Relekäämin kanssa yhdensuuntainen diodi palvelee vaimentamaan kelassa esiintyviä itse induktiopulsseja. Voit käyttää mitä tahansa pienitehoista diodia, esimerkiksi KD521, 1N4148. Jos kuorma kuluttaa pienen virran, voit kytkeä sen suoraan piiriin releen kelan sijaan. Tässä tapauksessa kannattaa asettaa transistori tehokkaammaksi, esimerkiksi KT817, ja diodi voidaan sulkea pois.

tarvikkeet


Yhden painikkeen lataus päälle ja pois

Piirin rakentamiseksi tarvitset:
 • Siru NE555 - 1 kpl.
 • BC547-transistori - 1 kpl.
 • Kondensaattori 1 uF -1 kpl.
 • Vastus 10 kOhm - 2 kpl.
 • 100 kOhm vastus - 1 kpl.
 • 1 kΩ vastus - 2 kpl.
 • Nappi ilman kiinnitystä - 1 kpl.
 • KD521-diodi - 1 kpl.
 • 3v LED - 1 kpl
 • Rele - 1 kpl.

Lisäksi tarvitset juotinta, sulaa, juotosta ja kykyä koota elektronisia piirejä. Elektroniikkakomponentit maksavat melkein penniäkään ja niitä myydään missä tahansa radiovaraosien kaupassa.

Laitekokoonpano


Ensinnäkin on tehtävä piirilevy. Se suoritetaan LUT-menetelmällä, tiedosto liitetään artikkeliin. Ennen tulostamista ei tarvitse peilata. LUT-menetelmää on kuvattu toistuvasti Internetissä, sen oppiminen ei ole niin vaikeaa. Muutama kuva prosessista:
Lataa taulu:
[5,04 kt] (lataukset: 944)

Yhden painikkeen lataus päälle ja pois

Yhden painikkeen lataus päälle ja pois

Yhden painikkeen lataus päälle ja pois

Yhden painikkeen lataus päälle ja pois

Yhden painikkeen lataus päälle ja pois

Jos tulostinta ei ole käsillä, voit piirtää piirilevyn merkinnällä tai lakalla, koska se on melko pieni. Reikien poraamisen jälkeen levy on suojettava kupariratojen hapettumisen estämiseksi.
Levyn valmistuksen jälkeen voit alkaa juottaa osia siihen. Ensin juotetaan pienet komponentit - vastukset, diodit. Sen jälkeen kondensaattorit, mikropiirit ja kaikki muu. Johdot voidaan joko juottaa suoraan levyyn tai liittää levyyn liittimien avulla. Toin virta- ja OUT-kontaktit releen kytkemistä varten riviliittimien läpi ja juotin painikkeen suoraan taululle parilla johtimilla.
Yhden painikkeen lataus päälle ja pois

Siksi tämä levy voidaan rakentaa mihin tahansa laitteeseen, olipa kyse sitten vahvistimesta, kotitekoisesta valaisimesta tai muusta, joka vaatii kytkemisen päälle ja pois yhdellä painikkeella ilman kiinnitystä.Verkossa on monia muita samanlaisia ​​piirejä, jotka on rakennettu Neuvostoliiton mikropiireihin, transistoreihin, mutta tämä piiri, joka käyttää NE555-mikropiiriä, on vakiinnuttanut asemansa yksinkertaisimpana ja luotettavimpana samanaikaisesti.
Yhden painikkeen lataus päälle ja pois

Yhden painikkeen lataus päälle ja pois

Katso video


Toimintaperiaate näkyy selvästi videossa.
Kommentit (17)
 1. Vieras Fedor
  #1 Vieras Fedor vieraita 8. huhtikuuta 2018 18:48
  1
  Diodi on sijoitettu relekelan suuntaisesti, muihin tarkoituksiin. Suojautuakseen avaintransistorin rikkoutumiselta. Koska induktanssissa (relekela) jännite on virtaa edellä.
  1. Vieras Michael
   #2 Vieras Michael vieraita 8. huhtikuuta 2018 klo 8:26
   1
   Sekä kirjailija että Fedor sanovat samaa diodista, mutta eri sanoin, koska transistori murtuu itse induktion EMF: n läpi, joka on monta kertaa enemmän kuin syöttöjännite.
 2. behemoth
  #3 behemoth vieraita 8. huhtikuuta 2018 klo 10:05
  3
  mitä opetat aloittelijoille? kahdella osalla olevalla taululla on kolme hyppääjää.
 3. Alexander
  #4 Alexander vieraita 9. huhtikuuta 2018 19:48
  0
  Kaikki tämä valmiustilan ollessa 12 volttia, mikä ei ole suositeltavaa. Työhuone on tehtävä 5 volttia, älypuhelimen kaikki laturit vetävät
 4. Yuriyod1979
  #5 Yuriyod1979 vieraita 22. huhtikuuta 2018 09:41
  1
  En tarvitse 5 volttia! 12 aivan oikein! Autossa sitten!
 5. totiks
  #6 totiks vieraita 6. heinäkuuta 2018 13:28
  0
  Kiitos, etsin juuri samanlaista mallia!
 6. Denis SunTi
  #7 Denis SunTi vieraita 28. elokuuta 2018 01:43
  1
  Ja en ymmärtänyt jotain, missä on valmiissa laitteessa oleva rele? Kaaviossa on tarvittavat yksityiskohdat, mutta ei painetussa piirilevyssä ja valmiissa laitteessa. Itse asiassa käy ilmi, että painike kytkee vain LEDin päälle / pois päältä ja virtaa syötetään kuormaan riippumatta siitä, onko painike kytketty vai ei.
  1. iglitsa
   #8 iglitsa vieraita 31. tammikuuta 2019 klo 10:56
   0
   ja todella, se osoittautui hauskaksi. Etsin myös relettä =)
   valmiissa levyssä on 2 pariliitosta - tulo ja lähtö. joten on tarpeen kytkeä rele ulostuloon
 7. Vieras Sergey
  #9 Vieras Sergey vieraita 2. tammikuuta 2019 10:42
  2
  Kiitos piiristä, mutta siinä on haittapuoli, on parempi vetää mikrosirun nasta 5 maahan kondensaattorin kautta, jotta pääset eroon vääristä positiivisista.
  Käytetään pumpun ohjauspiirissä, väsyneenä jatkuvasta toiminnasta, joskus kun virta kytketään, joskus verkon häiriöiden vuoksi.
  Multisim-mallinnus osoitti, että piiri on avoinna 5-nastaisella. Kun virta kytketään äkillisesti, se jää pois päältä. Jos teholähteeseen asennetaan kapasitanssin muodossa oleva suodatin, syöttöjännite kasvaa hitaammin ja piiri saa päälle-tilan.
  Jos viides lähtö on kytketty kondensaattorin kautta, piiri kytketään päälle vain, kun painiketta painetaan.
  1. Vieras Alex
   #10 Vieras Alex vieraita 18. tammikuuta 2019 18:53
   0
   Mikä kapasitanssi on parempi laittaa kondensaattori
 8. Vieras Sergey
  #11 Vieras Sergey vieraita 27. tammikuuta 2019 08:44
  0
  Minkä kapasiteetin kondensaattorin tulisi laittaa NE555-sirun viidenteen osaan
 9. Vitaliy Nezhelsky
  #12 Vitaliy Nezhelsky Vierailijat 6. helmikuuta 2019 14:21
  1
  Tämä laite ei toimi. kaikki kootaan järjestelmän mukaisesti huollettavista osista. asennuksessa ei ole virheitä. Ei takkaa. Kun kosketat 6. ja 7. jalkaa sormella, kuuluu koriseva ääni käynnistystä varten ja et ole varma kytkettäessä rullaa. haluaa käynnistyä eikä halua - ei käynnisty. xs mikä on vialla. kommenteissa sanottiin viiden jalan vastus maahan .. mikä nimellisarvo on asetettava? 1 riittää?
 10. Vitaliy Nezhelsky
  #13 Vitaliy Nezhelsky Vierailijat 6. helmikuuta 2019 14:22
  0
  Pyydän anteeksi ... ei vastusta .. millaisen kondensaattorin minun pitäisi laittaa ???
 11. Vieras Alexander
  #14 Vieras Alexander vieraita 21. huhtikuuta 2019 12:31
  0
  Kiitos piiristä, kaikki toimii hyvin, mutta kun 5 jalkaa on maassa, sovitin asetti 0,1 mikroradiaa. mutta ilman sitä kaikki toimii myös.
 12. Albert
  #15 Albert vieraita 5. toukokuuta 2019 klo 8:31
  0
  miksi harhaan ihmisiä, järjestelmäsi ei toimi niin paljon tapettua aikaa tämän omnon kanssa, mikä ei ole.
  1. iv
   #16 iv vieraita 29. heinäkuuta 2019 12:57
   0
   transistorin alla piirilevyä ei ole piirretty oikein,
 13. Vieras Gennady
  #17 Vieras Gennady vieraita 1. elokuuta 2019 13:54
  0
  Piiri ei toimi, kun ohjataan induktiivista kuormaa (tuuletin käynnistyy vakaasti ja sammuu muutaman napsautuksen jälkeen, vaikka rele napsahtaa), kun polttimoa ohjataan, kaikki toimii vakaasti. Kerro, mikä voi olla syy.

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit