Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» » »Painetun piirilevyn etsaus ammoniumpersulfaattiliuokseen
Internetissä on kuvattu melkoisesti monia tapoja, kuinka etsaus piirilevyyn ferrikloridin tai vetyperoksidin liuoksessa sitruunahapon kanssa. Samanaikaisesti toinen syövytysmenetelmä unohdetaan ansaitsematta - ammoniumpersulfaatin liuoksessa. Siinä yhdistyvät suuri etsausnopeus, ainesosien alhaiset kustannukset, prosessin mukavuus. Ammoniumpersulfaattia voi ostaa radion varaosakaupoista; se maksaa suunnilleen yhtä paljon kuin ferrikloridi.
PCB-etsaus ammoniumpersulfaattiliuokseen

Se on valkoinen jauhe, jolla on lievä kemiallinen haju.
PCB-etsaus ammoniumpersulfaattiliuokseen

Joten kuinka etsaat levyn ammoniumpersulfaattiliuokseen?


Vaihe 1. Valmistelemme levy, jolla on tarpeen tyhjentää kupari. Jäljet ​​voidaan piirtää pysyvällä merkinnällä, kynsilakalla tai kääntää tietokoneesta käyttämällä fotoresistin LUT: ta. Käytän lasersilitystekniikkaa.
PCB-etsaus ammoniumpersulfaattiliuokseen

Vaihe 2. Vaivaa etsausliuos. Kemikaalipurkin ohjeissa ilmoitetaan osuudet "250 g persulfaattia / 500 ml vettä", mutta sellaisilla suhteilla etsausnopeus on erittäin pieni ja kulutus valtava. Empiirisesti havaitsin, että etsausnopeus on suurin, jos sekoitat yhden osan persulfaattia 8-10 osaan vettä (1: 8-10). Jauheen kulutus on tässä tapauksessa hyvin pieni. Ei myöskään ole haittaa lisätä vähän suolaa liuokseen, tämä vaikuttaa positiivisesti etsausnopeuteen. Sinun on otettava ammoniumpersulfaatti muovi- tai puulusikalla, ei metallia. Säiliön on oltava myös muovia.
PCB-etsaus ammoniumpersulfaattiliuokseen

Etsauslevyjen ominaisuus ammoniumpersulfaatissa on, että liuoksen lämpötilan on oltava yli 40 astetta, muuten reaktio ei etene lainkaan. Siksi vesi on otettava riittävän lämpimäksi, jotta sillä ei ole aikaa jäähtyä ennen kuin levy on syövytetty. Sitä ei myöskään tarvitse liioitella veden lämpötilassa, polut voivat poiketa. Voit myös kuumentaa levyn etsausprosessin aikana, esimerkiksi vesihauteessa tai kotitekoisella sähköuunilla, kuten minäkin.
PCB-etsaus ammoniumpersulfaattiliuokseen

Vaihe 3. Upota levy lämpimään valmistettuun liuokseen. Etsausprosessi alkaa heti. Ei haittaa ajoittain heiluttaa levyä liuoksessa sekoittaen sitä. Ammoniumpersulfaatin etuna on, että sen liuos, toisin kuin ferrikloridi, pysyy läpinäkyvänä. Voit seurata prosessin etenemistä poistamatta levyä. Lisäksi, kun syövytetään persulfaattiin, melkein mitään kaasukuplia ei vapaudu, kuten vetyperoksidiliuoksessa, polut eivät irtoa ja levy ei kellu pintaan.
PCB-etsaus ammoniumpersulfaattiliuokseen

PCB-etsaus ammoniumpersulfaattiliuokseen

PCB-etsaus ammoniumpersulfaattiliuokseen

PCB-etsaus ammoniumpersulfaattiliuokseen

20 minuutin kuluttua levy oli kokonaan syövytetty, nyt se on vain väriaineen poisto, reikien poraus, tina. Siksi tämä syövytysmenetelmä on hyvä vaihtoehto suositulle ferrikloridille ja vetyperoksidille.
PCB-etsaus ammoniumpersulfaattiliuokseen

PCB-etsaus ammoniumpersulfaattiliuokseen

etuja:
 • Korkea etsausnopeus.
 • Ratkaisun läpinäkyvyys.
 • Kuplien puuttuminen.

haittoja:
 • Tarve lämmittää liuosta.
 • Ammoniumpersulfaatti on melko harvinainen tuote kaupoissa.
Kommentit (3)
 1. alexey
  #1 alexey vieraita 2. huhtikuuta 2018 13:27
  0
  Voit ostaa
 2. Anatoli Mukhin
  #2 Anatoli Mukhin vieraita 2. huhtikuuta 2018 16:19
  2
  Suolahappo ja tabletti hydroperiittiä, älä huijaa päätäsi.
 3. Vieras Michael
  #3 Vieras Michael vieraita 9. maaliskuuta 2019 11:20
  0
  Yritin myrkyttää tällä tavalla. Kunnioitus artikkelin kirjoittajan kanssa. Tietenkin, henkilökohtaisesti mielestäni tuli suolaa lisäämisen jälkeen nopeampi suolakurkku. 10x10-levy etsataan 11 minuutissa. Ennen sitä kasvatin sen sellaisena kuin se on kirjoitettu purkkiin. Kappaleet tulivat mesh, nyt se osoittautui niin kuin pitäisi. Ja suolahaposta, ehkä se on parempi, mutta ei kaikkialla ja kaikilla ei ole mahdollisuutta ostaa happoa. Ja kirjoitin perkloraatin siruun ja upotin toimitukseen Eurosetin kautta. Joten tämä on mielestäni paras koostumus ferrikloridin jälkeen.

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit