Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» » »Termistorin ja termoelementin välinen ero

termoelementin


Lämpöpari on anturi, joka koostuu kahdesta johtavasta johtimesta, jotka ovat ominaisuuksiltaan erilaisia ​​ja juotettu yhteen. Mittaus tapahtuu johtimien väliin muodostuvan lämpöelektronisen voiman (jännitteen) muodostumisen vuoksi. Kylmästä tai kuumasta lähteestä riippuen anturin virta muuttaa suuntaansa positiivisen tai negatiivisen arvon välillä. Anturi ei vaadi erityisasetuksia, sinun on vain verrattava lukemia vertailulaitteeseen.
Termistorin ja termoelementin välinen ero

Anturin mittausalue vaihtelee välillä -270 - 2500 astetta ja riippuu seosten sisällä käytetyistä johtimista. Esimerkiksi termoelementissä oleva volframi-renium-seos voi mitata lämpötiloja jopa 2500 celsiusastetta.
Anturin haittana on pieni lähtösignaali, joka vaatii elektronisen vahvistimen ja signaalimuuntimen läsnäolon. Mittauksen tarkkuus riippuu laitteen koosta, väärällä valinnalla lämpötilavirhe saavuttaa 2,5-4 celsiusastetta.
Termistorin ja termoelementin välinen ero

Lämpöparia käytetään laajalti seuraavilla aloilla:
 • tieteellisessä tutkimuksessa ja lääketieteessä;
 • teollisuudessa (metallituotteiden valmistus);
 • automatisoiduissa ohjausjärjestelmissä (CNC-koneissa).

termistori


Termistori on puolijohdelaite, joka toimii muuttuvan resistanssin periaatteella.
Termistorin ja termoelementin välinen ero

Lämpötilan muuttuessa sen sisäinen vastus muuttuu valitun anturityypin mukaan. Tätä sähköpuolijohtetta on kahta tyyppiä:
 • NTC-termistori (vastus vähenee lämpötilan noustessa);
 • PTC-termistori (vastus kasvaa lämpötilan mukana).

Anturin ominaisuuksista voidaan erottaa sen tarkkuus mitattuun lämpötilaan. Termistorin virhe on vain 0,05 celsiusastetta.
Mittausalue: -50 - +300 astetta millä tahansa mitatulla aikavälillä.
Termistorin ja termoelementin välinen ero

Anturin haitat:
 • lämpötilan noustessa käyttöikä lyhenee. Valmistaja antaa takuun jopa 1000 käyttötunnille;
 • Tarkka lukema edellyttää kalibrointia referenssimittarilla.

Yhteenvetona


Lämpötilalukemien tarkkuus on varmasti parempi termistorianturilla, mutta termoelementit ylittävät suuren mittausalueen. Materiaali, josta termistori tehdään, hajoaa ajan myötä, kun taas termoelementit elävät paljon kauemmin.
Menetelmät anturien lämpötilan määrittämiseksi ovat erilaisia. Jokaiselle tyypille tarvitset oman laitteen tai ohjaimen, jonka avulla voit hallita lukemia.
Tärkeintä valintakriteeriä voidaan pitää mittausalueena. Jos lämpötila ylittää 300 asteen kynnyksen, tulee käyttää lämpöparia. Muutoin ei ole mitään syytä maksaa liikaa, voit tulla toimeen edullisten lämpövastuksien kanssa, koska lämpöpari on suuruusluokkaa suurempi.

Katso siihen liittyvä video


Kommentit (3)
 1. Vieras Vladimir
  #1 Vieras Vladimir vieraita 21. maaliskuuta 2018 20:16
  2
  Kirjailija ei ymmärrä mitään sähköstä: ei termoelementeissä, ei termistoreissa, ei ole puolijohteita eikä voi olla. Mutta lämpötila-antureissa, jotka ovat kuvassa, ne (puolijohteet) ovat. Termoelementti - kaksi lankaa, jotka on juotettu (tai pikemminkin hitsattu) toisessa päässä. Lämpöparit ovat HC (kromelkalomeli), XA (kromelumeliini) jne. Termistorit ovat pieniä ohutlankakeloja (useimmiten kuparia). Sekä tämä että toinen on sijoitettu ruostumattomasta teräksestä valmistettuun koteloon, jonka päähän on kytkentärasia, jossa on tulpat.
  1. alexey
   #2 alexey vieraita 22. maaliskuuta 2018 19:29
   0
   Valitettavasti sellaiset kirjoittajat, jotka eivät tiedä, mistä suurin osa heistä kirjoittavat, ja ihmiset lukevat ja uskovat ...
  2. Vieras Alex
   #3 Vieras Alex vieraita 25. joulukuuta 2018 14:27
   2
   Vladimir, (Termistorit ovat ohuen langan (useimmiten kuparin) pieniä keloja) - mistä sait tämän? Loppujen lopuksi tämä ei ole täysin totta, älä johda ihmisiä harhaan. Ja puolijohdetermistorit (termistorit ja posistorit), ja niitä käytetään laajalti monissa kodinkoneissa. Lue kirjallisuus.

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit