Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» » »Yksinkertainen PWM-ohjain NE555: llä
Signetics Corporationin kaukaisesta vuodesta 1971 lähtien valmistaman analogisen integroidun ajastimen SE555 / NE555 (КР1006) avulla useimmat Neuvostoliiton ja ulkomaiset radioamatöörit ovat hyvin tuttuja. On vaikea luetella mihin tarkoituksiin tätä edullista, mutta monitoimista mikropiiriä ei ole käytetty lähes puoli vuosisataa sen olemassaolosta. Huolimatta elektroniikkateollisuuden nopeasta kehityksestä viime vuosina, se on kuitenkin edelleen suosittu ja sitä tuotetaan merkittävissä määrin.
Jericho Unon ehdottama auto PWM -ohjaimen yksinkertainen kaavio ei ole ammattimainen, täysin virheenkorjattu kehitys, jota erottaa turvallisuus ja luotettavuus. Tämä on vain pieni halpa kokeilu, joka on koottu kohtuuhintaisiin budjettitietoihin ja täyttää melko vähimmäisvaatimukset. Siksi sen kehittäjä ei ota vastuuta kaikesta, mitä laitteillesi voi tapahtua simuloidun piirin toiminnan aikana.

PWM-ohjainpiiri NE555: ssä


Yksinkertainen PWM-ohjain NE555: llä

PWM-laitteen luomiseen tarvitaan:
 • sähköinen juotin;
 • siru NE555;
 • 100 kΩ muuttuva vastus
 • 47 ohmia ja 1 kΩ 0,5 W vastuksia;
 • 0,1 uF kondensaattori;
 • kaksi diodia 1N4148 (KD522B).

Vaiheittainen kokoaminen analogisesta piiristä


Aloitamme piirin rakentamisen asentamalla hyppyjohtimet sirulle. Juotosraudalla suljetaan seuraavat ajastinkoskettimet toistensa välillä: 2 ja 6, 4 ja 8.
Yksinkertainen PWM-ohjain NE555: llä

Lisäksi, elektronien liikesuunnan ohjaamana, puromme diodesillan “hartiat” muuttuvalle vastukselle (virran virtaus yhteen suuntaan). Diodiarvot valitaan saatavissa olevista edullisista. Voit korvata ne muilla - tämä ei käytännössä vaikuta piirin toimintaan.
Yksinkertainen PWM-ohjain NE555: llä

Jotta vältetään oikosulku ja mikrosirun palaminen, kun kierrämme muuttuvaa vastusta ääriasentoon, asetamme virtalähteelle 1 kOhm: n sekoitusvastuksen (tapit 7-8).
Yksinkertainen PWM-ohjain NE555: llä

Koska NE555 toimii sahangeneraattorina, piirin saamiseksi, jolla on tietty taajuus, pulssin kesto ja tauko, on vielä valita vastus ja kondensaattori. Äänetön 18 kHz: n kondensaattori antaa meille 4,7 nF, mutta kapasitanssin niin pieni arvo aiheuttaa olkapäiden vääntymisen mikrosirun toiminnan aikana. Asetamme optimin 0,1 μF (koskettimet 1-2).
Yksinkertainen PWM-ohjain NE555: llä

Vältä pilaamaa piikittämistä ja vedä lähtö korkealle jollain matalalla impedanssilla, esimerkiksi 47-51 ohmin vastus.
Yksinkertainen PWM-ohjain NE555: llä

Vielä on kytkettävä virta ja kuorma. Piiri on suunniteltu ajoneuvon sisäisen 12 V DC: n tulojännitteelle, mutta visuaaliseksi esitykseksi se alkaa myös 9 V akusta. Yhdistämme sen mikrosirun tuloon tarkkailemalla napaisuutta (plus 8 jalka, miinus 1 jalka).
Yksinkertainen PWM-ohjain NE555: llä

Kuorman käsittely on vielä tehtävä. Kuten kaaviosta voidaan nähdä, kun lähtöjännite pienennettiin muuttuvalla vastuksella 6 V: iin, ulostulossa oleva saha (jalat 1-3) säilyi, ts. NE555 tässä piirissä sekä sahageneraattori että vertailulaite samanaikaisesti. Ajastin toimii vakaassa tilassa ja sen työsykli on alle 50%.
Yksinkertainen PWM-ohjain NE555: llä

Moduuli kestää 6–9 A tasavirta tasavirtaa, joten pienillä häviöillä voit kytkeä siihen sekä auton LED-nauhan että pienitehoisen moottorin, joka hajottaa savun ja puhaltaa kasvosi pois kuumuudessa. Jotain tällaista:
Yksinkertainen PWM-ohjain NE555: llä

Yksinkertainen PWM-ohjain NE555: llä

Tai niin:
Yksinkertainen PWM-ohjain NE555: llä

Yksinkertainen PWM-ohjain NE555: llä

PWM-ohjaimen toimintaperiaate


PWM-ohjaimen toiminta on melko yksinkertaista. Ajastin NE555 tarkkailee kondensaattorin C jännitettä. Kun sitä ladataan, kunnes se saavuttaa maksimiarvonsa (täysi lataus), sisäinen transistori aukeaa ja ulostuloon tulee looginen nolla. Seuraavaksi kapasitanssi purkautuu, mikä johtaa transistorin ja loogisen yksikön sulkeutumiseen lähtöön.Kun kapasiteetti on täysin tyhjä, järjestelmä kytkeytyy päälle ja kaikki toistuu. Lataushetkellä virta virtaa yhtä vartta pitkin ja purkautuessaan se virtaa eri tavalla. Muuttuvalla vastuksella muutamme hartioiden vastussuhdetta alentamalla tai lisäämällä lähtöjännitettä automaattisesti. Piirissä havaitaan osittainen taajuuden poikkeama, mutta se ei kuulu kuuluvalle alueelle.

Katso video PWM-ohjaimesta


Kommentit (2)
 1. anonym
  #1 anonym vieraita 2. toukokuuta 2018 18:06
  0
  Piiri ei ole täydellinen, ei ole bipolaaritransistoreita tai kenttäefektitransistoria, ja ilman niitä piiri ei käynnisty.
  1. Vieras Dmitry
   #2 Vieras Dmitry vieraita 18. joulukuuta 2018 01:57
   0
   Olen kunnossa. Diodit putosivat vanhasta PSU: sta, en tiedä mitkä.
   Potentiometrin lämpötila on vain 10 kOhm, joten se toimii vähintään 30%.
   Yhdistetty sammalfettiin, minulla on tarpeeksi säätöä

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit