Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» »Halpahihnahiomakone
Halpahihnahionta

HalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahionta


Olen valmistanut veitsiä useita vuosia, ja käytän liiketoiminnassani aina 2,5 x 60 cm ja 10 x 90 cm vyöhiomakoneita. Halusin pitkään ostaa toisen, teipin leveyden 5 cm, koska se yksinkertaistaisi työtäni. Koska tällainen hankinta olisi lasku, päätin tehdä sen itse.

Ongelmia tulevaisuuden koneen suunnittelussa:
Kolme rajoitusta oli ylitettävä. Ensinnäkin paikassa ei ollut 10 cm leveää nauhaa, sen voi tilata vain Internetistä. Minulle tämä vaihtoehto ei vaikuttanut kovin hyväksyttävältä, koska ei ole suurempaa pettymystä kuin huomaaminen, että nauha on kulunut ja se on vaihdettava, ja joudut odottamaan viikon tai kaksi, kunnes uusi tulee. Toiseksi videoissa oli ongelma. Etsin, mutta en löytänyt sopivia nauhoja 10 cm: lle. Kolmanneksi moottori. Hiomahiomakoneelle tarvitaan melko tehokas sähkömoottori, enkä halunnut käyttää liikaa tähän projektiin. Paras vaihtoehto minulle oli käyttää käytettyä moottoria.

Ratkaisut suunnitteluongelmiin:
Ensimmäinen nauhan ongelma löysi yksinkertaisen ratkaisun. Koska hihna 20 x 90 cm oli saatavana myytäväksi rakennusliikkeissä kohtuulliseen hintaan, voisin tehdä siitä kaksi 10 cm: tä, mikä asetti rajoitukset koneeni kokoon, mutta hintatehokkuuden vuoksi tämä vaihtoehto oli paras. Toinen ongelma ratkaistiin sorvalla. Katsoin tätä varten videon Internetissä ja tajusin, että voin itse tehdä tarvittavia videoita. Moottorilla tehtävä oli monimutkaisempi. Autotallissa oli useita sähkömoottoreita, mutta jouduin jostain syystä luopumaan niistä. Lopuksi valitsin vanhan laattaleikkurin, johon oli asennettu 6 ampeerin sähkömoottori. Tuolloin tajusin, että tämä voima ei ehkä riitä. Mutta koska työ oli kokeen vaiheessa, päätin ensin hankkia koneelle toimivan version, ja moottori voidaan korvata myöhemmin. Itse asiassa moottori soveltuu pieneen määrään työtä. Mutta jos aiot tuottaa sitä hiomalla intensiivisemmin, suosittelen vähintään 12 ampeeria.

Loppujen lopuksi oli mielenkiintoista kokeilla. Ja ajattelin, että olisi hyödyllistä jakaa veitsenvalmistuskone kuluttamatta paljon rahaa.

Työkalut ja materiaalit


HalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahionta


Instruments:
 • Kulmahiomakone leikkauslevyineen.
 • Poraa ja poraa.
 • Jakoavaimet 11, 12 ja 19.
 • Sorvi.
 • Vise.


materiaalit:
 • Sähkömoottori (vähintään 6 A tai suositeltava 12 A: n lämpötilassa).
 • Erilaiset laakerit.
 • Erikokoiset mutterit, pultit, aluslaatat, lukkolevyt.
 • Metallinurkkaus.
 • Hiomavyö 20 cm.
 • 10 cm hihnapyörät.
 • Voimakas kevät.
 • Teräsnauha 4 x 20 cm.
 • Tanko 2,5 x 10 x 10 cm puusta tai MDF: stä.


Koneen sähkömoottori


HalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahionta

Minulla oli mahdollisuus valita useita moottoreita, mutta laattaleikkurilla seisovalla sähkömoottorilla oli sopivampi kotelo. Koneella työskentely oli jossain määrin kuin kokeilu, koska en ollut varma moottorin riittävyydestä. Siksi asettuin modulaariseen ratkaisuun, jossa vyömekanismin runko on yksi elementti, joka voidaan poistaa ja järjestää uudelleen tehokkaammalta pohjalta. Moottorin pyörimisnopeus oli melko hieno kanssani, mutta se pelkää, että 6 A antaa heikon tehon.Pienen testin jälkeen huomasin, että tämä moottori soveltui yksinkertaiseen käyttöön, mutta intensiivisemmälle työlle on valittava jotain tehokkaampaa. Kun suunnittelet konetta, ota huomioon tämä hetki.

Kuten mainitsin, sähkömoottorin kotelo oli erittäin sopiva, koska se antoi mahdollisuuden luoda pystysuora kone, jota olisi helppo siirtää.

Ensin se on vapautettava poistamalla työpöytä, saha, suoja, vesipannu ja jättämällä vain sähkömoottori. Toinen tämän moottorin käytön etu oli sahan kiinnittämiseen tarkoitettu kierre ja mutteri, joka mahdollisti hihnapyörän asentamisen avainta käyttämättä (mikä avain on, selitän myöhemmin).

Koska minulla oli liian leveä hihnapyörä, päätin käyttää suuria kiristyslevyjä, jotka yleensä kiinnittävät sahan kääntämällä toista puolta taaksepäin niin, että niiden välissä on kiilamainen ura. Huomasin, että niiden välinen tila on liian kapea, ja laajentaakseni asetin lukkolevyn niiden väliin. Tämän menetelmän etuna on, että painepesureilla on litteä reuna, joka on kiinnitetty litteällä reunalla sydämen samanaikaista pyörimistä varten.

hihna


Käytetyn käyttöhihna oli 7 x 500 mm. Voit käyttää tavallista 12 mm, mutta ohut on joustavampi ja kuormittaa moottoria vähemmän. Hänen ei tarvitse kääntää hiomalaikkaa.

Vyöhiomalaite


Halpahihnahionta


Laite on yksinkertainen. Sähkömoottori käyttää hihnaa, joka pyörii hihnapyörää käyttävää ”pää” hihnapyörää 10 x 5 cm. Toinen 8 x 5 cm hihnapyörä sijaitsee 40 cm pääosan yläpuolella ja 15 cm sen takana ja on asennettu laakeriin. Kolmas 8 x 5 cm hihnapyörä pyörii vivulla ja toimii kiristysrullana pitäen tiukasti hiomahihnaa. Toisella puolella vipu on jousikuormitettu runkoon.

Aseman tyypin määritelmä


Pääasia oli pyörittää päähihnapyörää suoraan sähkömoottorilla tai ylimääräisen hihnapyörän ja käyttöhihnan avulla. Ensinnäkin valitsin hihnakäytön, koska halusin saada mahdollisuuden korvata moottori tehokkaammalla, mutta oli toinen syy. Kun suoritat raskasmetallien käsittelyä, on olemassa riski joutua joitain ongelmiin. Vyöhihna ajaa tällaisissa tapauksissa, kun taas suora käyttö aiheuttaa suuria ongelmia. Hihnalla laite on turvallisempi.

Runkojen valmistus ja asennus


HalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahionta

On tärkeätä mainita, että metallinurkan käytöllä kehyksellä voi olla sekä etuja että haittoja. Ilmeinen etu on, että se on mukava koota suunnittelijana lapsuudessa. Mutta suurin haittapuoli on, että se on vahva vain kahteen suuntaan, mutta heikko kiertyessä. Joten, sinun on otettava huomioon tämä heikkous ja laskettava, mikä vääntömomentti voidaan siirtää hihnapyöristä kehykseen, ja kompensoitava se ylimääräisillä hyppyjohdimilla.

leikkaus:
Voit leikata nurkka leikkurilla, mutta leikkauslevyllä varustettu kulmahiomakone tekee työn nopeammin. Kun kaikki elementit on leikattu pois, suosittelen jauhemaan kaikki niiden terävät reunat, jotta ne eivät leikkaudu kokoonpanon aikana. Reiät voidaan porata käyttämällä tavanomaista poraa ja leikkuunestettä.

Pääelokuva


HalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahionta

Päätela on projektin tärkein osa, koska se vastaanottaa vääntömomentin moottorilta ja siirtää sen nauhaan. Käytin vanhaa holkkia asentaakseen sen, mutta suosittelen sen sijaan laakerin käyttöä. Holkit selviytyvät tehtävästään, mutta ne kuumenevat jatkuvasti ja vaativat säännöllistä voitelua. Lisäksi ne voivat hajottaa likaisen rasvan, mikä on ärsyttävää käytön aikana.

akseli:
Akselin sivuilla on kierteet, joilla on eri suunta siten, että kiinnityspultit eivät löysää kiertymisen aikana.Jos leikkaat toisen puolen langalla, kuten tein, jätä se, joka menee vastapäivään, muuten joudut tekemään lukkopultin (kuvaan miten se tehdään myöhemmin) ja sovitustapin. Päähihna kuluu leikkuureunalla.

talja:
Jatkaen uudelleenkäytön aihetta löysin vanhan hihnapyörän toisesta projektista. Valitettavasti olen valmistellut sen kierretappiin, jossa hänen piti pitää kiinni, mutta itse asiassa tämä ei ole ongelma. Tein suorakulmaisen leikkauksen tähän hihnapyörään. Sitten leikkain kulmahiomakoneella uran akselin päässä. Kun olen asettanut avaimen akselin uran ja hihnapyörän suorakulmaisen leikkauksen muodostamaan reikään, kiinnitin ne tiukasti toisiinsa nähden.

Telajen valmistus hiomakoneelle


HalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahionta

Tein rullia useista 2,5 cm paksuista lehtipuusta, mutta voit käyttää MDF: tä, vaneria tai muuta materiaalia. Kerroksia asettaessasi sinun on varmistettava, että kuidut ovat kohtisuorassa, tämä antaa teloille lisälujuutta ja kerrokset eivät halkeile.

On tarpeen tehdä kolme rullaa: päätela, ylempi ja kiristystela. Päätela on valmistettu kahdesta 13 x 13 cm: n palasta, joiden paksuus on 2,5 cm. Ylä- ja kiristysrullat ovat kahdesta puusta, joiden koko on 10 x 10 cm.

prosessi:
Aloita liimaamalla 13 cm: n ja 10 cm: n puukappaleet pareittain, kiristämällä ne puristimilla. Kun liima on kuivunut, leikkaa kulmat harsosahalla ja löydä sitten kunkin osan keskusta. Kiinnitä ne sorvaan ja käsittele niitä, kunnes niiden koko on 5 x 10 cm ja 5 x 8 cm.

Ylä- ja joustinrullat:
Seuraavaksi on tarpeen asentaa laakerit 5 x 8 cm: n teloihin. Valitse sydän- tai sulkapora ja poraa keskelle syvennys laakerin leveyteen. Laakerin sisärenkaan tulisi pyöriä vapaasti, joten sinun on porattava reikä, joka kulkee rullalle laakerin sisärenkaan läpi. Tämä antaa pultin mennä läpi minimireiän avulla.

Pääelokuva:
Tämä osa tehdään hiukan eri tavalla. Siinä ei ole laakereita, mutta jos akseli jättää rullan alle 5 cm, tela on hiottava leveyteen. Mittaa akselin halkaisija ja poraa sama reikä telan keskelle. Yritä asentaa akseli, sen tulisi olla tiukasti kiinni, muuten rulla tärisee.

Pultirulla


Seuraavaksi sinun kannattaa kiinnittää telojen kaksi puoliskoa pulteilla, älä luota vain liimaan. Muista, että pultinpäät on syvennettävä puuhun, koska rulla pyörii kehyksen välittömässä läheisyydessä.

Kiristysvipu


HalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahionta

Vipu on valmistettu metallinauhasta, jonka mitat ovat 10 x 30 x 200 mm ja pyöristetyt reunat. Siihen on tarpeen porata melko suuria reikiä, joten suosittelen porauskonetta ja paljon rasvaa tähän. Tarvitset vain 4 reikää. Ensimmäinen on kääntöpisteessä. Se ei ole lankun keskellä, mutta 8 cm päässä sen reunasta. Toinen reikä on reunalla, joka on lähinnä kääntöpistettä. Se toimii jousen kiinnittämiseksi. Kaksi ylimääräistä reikää on porattava vastakkaisesta päästä, noin 5 cm: n etäisyydellä toisistaan. Niiden tulisi olla läpimitaltaan hieman leveämpiä, koska niitä käytetään viritykseen, josta puhun myöhemmin.

Kun kaikki reiät on tehty, voit kiinnittää hartian pystysuoraan kulmaan ylärullan ja pohjan välillä. Pää, johon jousi kiinnitetään, on suunnattu päätelaa kohti. Sen pitäisi pyöriä vapaasti, joten suosittelen kahden kiinnitysmutterin käyttöä, älä kiertämällä pääosaa kokonaan, vaan käyttämällä toista lukkomutterina.

Telojen asentaminen


HalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahionta

Ylätela on kiinnitetty staattisesti ja sen on oltava selvästi samassa tasossa kiristysrullan ja päätelan kanssa. Voit tehdä kaiken silmällä, mutta suosittelen, että tarkistat kaiken hyvin tasolla. Rullan kohdistamiseksi voit lisätä aluslevyn tai, ellei tarpeeksi, pultin. Ne asetetaan rungon ja telan väliin.

Kiristysrullaa ei tarvitse asentaa kokonaan. On myös tarpeen tehdä stabilointilaite.

Nauhan vakauttaminen


HalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahionta

Rullien kuluminen tai niiden epätasainen pinta voi johtaa siihen, että käytön aikana hiomateippi tulee vähitellen irti niistä. Vakaajalaite on kiristystelan laite, joka antaa sen olla kulmassa varmistaakseen, että hankaava teippi pysyy keskellä. Sen laite on paljon yksinkertaisempi kuin miltä se näyttää, ja se koostuu kiinnityspultista, pienestä kiristysrullan vapaasta vapaudesta ja säätöpultista.

Porausruuvien reikät:
Tätä tarkoitusta varten tein levyyn kiilamaisen leikkauksen muodossa laitteen, joka auttaa pitämään pultin paikoillaan porauksen yhteydessä. Voit tehdä tämän manuaalisesti, mutta en suosittele sitä.

Kiinnityspultti


Kiinnityspultti on yksinkertainen pultti, johon on porattu reikä ja joka asennetaan tankoon leveän reiän kautta, joka on lähempänä vivun pyörimiskohtaa. Koska se sijaitsee vivun ja telan välissä, sen pää on teroitettava siten, että rulla ei tartu siihen. Pultti on kiinnitettävä kuvan osoittamalla tavalla.

Pultti, johon tela on asennettu


Se on löysättävä hieman, jotta kiristystelalla on pieni liikkumavara. Mutta estääksesi sen pyörittämisen, sinun on tehtävä kastelloitu mutteri. Tätä varten sinun on vain tehtävä viiltoja tavallisen mutterin reunoille niin, että se näyttää kruunulta. Pultissa on kaksi porattua reikää: yksi säätöpulttia varten, ja se kohdistetaan kiinnityspultin reikään, ja toinen rullamutterin kiinnittämiseksi nokkatapilla.

Säätöpultti:
Kun kiristysrulla on paikoillaan, voit asentaa säätöpultin, joka kulkee kiinnityspultin reikien ja pultin läpi, jolla kiristysrulla pyörii. Järjestelmä toimii, kun kiristät säätöpulttia pakottaen kiristystelan pyörimisakselin kääntämään pyörimiskulmaa ulospäin, pakottaen siten nauhan taipumaan lähempänä mekanismia. Vivun toisessa päässä oleva jousi säätää kireyttä vastakkaiseen suuntaan. Suosittelen kiinnittämään säätöpultti lukkomutterilla, koska tärinä voi löysätä sen.

Huomaa: Voit lisätä jousen kiristysrullan takaosaan, mutta en ole löytänyt syytä, miksi tämä kannattaa tehdä. Pieni etu on, että tällä tavoin rullalla on vähemmän pelaamista. Mutta lisään, että en tehnyt tätä, eikä minulla ollut mitään ongelmia.

Koneen DIY valmistuminen


HalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahionta

Kun kaikki on valmis, sinun on tarkistettava kaikki pultit uudelleen ja varmistettava, että vakautusmekanismi on asennettu oikein. Sitten sinun on käynnistettävä laite ensimmäistä kertaa, mikä voi olla pelottavaa. Se on kuin autolla ajaminen, jossa ohjauspyörä ja voimansiirto eivät toimi. Suosittelen moottorin kytkemistä päälle ja pois päältä hyvin lyhyeksi ajaksi, jotta kone ei pyöri täydellä teholla.

Itse asiassa minulle vaikein osa oli kevään asettaminen. Jos se vetää liikaa, nauha ei pysty kääntymään ... Liian heikosti - ja sitä on mahdotonta pitää kiinni, se lentää, mikä itsessään on vaarallista.

Valmis!
HalpahihnahiontaHalpahihnahiontaHalpahihnahionta

Siinä kaikki. Sinun pitäisi hankkia kunnollinen keskihihnas hiomahiomakone, joka haluttaessa voidaan muuntaa tehokkaammaksi.

Toivottavasti nautit tästä työpajasta. Kiitos huomiosta.
Kommentit (0)

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit