Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» » "Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä (ei LUT)
Kun lasertulostinta on saatavana, kinkut käyttävät piirilevyjen valmistustekniikkaa, nimeltään LUT. Tällaista laitetta ei kuitenkaan ole saatavana jokaisessa talossa, koska jopa aikamme se on melko kallis. Valovastuvakalvoa käyttävää valmistustekniikkaa on edelleen olemassa. Työskennelläksesi sen kanssa tarvitset kuitenkin myös tulostimen, mutta jo mustesuihkun. Se on jo helpompaa, mutta elokuva itsessään on melko kallista, ja aloittelevalle radioamatöörille on aluksi parempi käyttää käytettävissä olevat varat hyvälle juotosasemalle ja muille lisävarusteille.
Onko mahdollista tehdä hyväksyttävälaatuinen painettu piirilevy kotona ilman tulostinta? Kyllä. Voit. Lisäksi, jos kaikki tehdään materiaalissa kuvatulla tavalla, vie paljon rahaa ja aikaa, ja laatu on erittäin korkea. Joka tapauksessa sähkövirta "kulkee" tällaisia ​​polkuja suurella mielihyvyydellä.

Luettelo tarvittavista työkaluista ja tarvikkeista


Kannattaa aloittaa työkalujen, kiinnikkeiden ja tarvikkeiden valmistelusta, jota et yksinkertaisesti voi tehdä ilman. Taloudellisimman menetelmän toteuttamiseksi piirilevyjen valmistamiseksi kotona tarvitset seuraavat:
 1. Piirustussuunnitteluohjelmisto.
 2. Läpinäkyvä muovikääre.
 3. Kapea nauha.
 4. Marker.
 5. Sulattu lasikuitu.
 6. Hiekkapaperilla.
 7. Alkoholia.
 8. Jätehammasharja.
 9. Työkalu reikien poraamiseen, joiden halkaisija on 0,7 - 1,2 mm.
 10. Kloorinen rauta.
 11. Muovisäiliö etsausta varten.
 12. Maaliharja.
 13. Juotosrauta.
 14. Juottaa.
 15. Nestemäinen flux.

Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Tarkastelemme lyhyesti kutakin kohtaa, koska on joitain vivahteita, jotka voidaan saavuttaa vain kokemuksella.
Nykyään on valtava määrä ohjelmia painettujen piirilevyjen kehittämiseen, mutta aloittelijalle harrastajalle Sprint-asettelu on helpoin vaihtoehto. Käyttöliittymä on helppo oppia, voit käyttää sitä ilmaiseksi, olemassa on valtava kirjasto, joka sisältää yleisiä radiokomponentteja.
Polyeteeniä tarvitaan kuvan siirtämiseen näytöltä. Parempi ottaa elokuva kovemmalta, esimerkiksi vanhoista koulukirjojen kansista. Mikä tahansa teippi sopii sen kiinnittämiseen näytölle. On parempi ottaa kapea - se on helpompi irrottaa (tämä toimenpide ei vahingoita näyttöä).
Markereista tulisi keskustella yksityiskohtaisemmin, koska tämä on kipeä aihe. Kuvion siirtämiseksi polyeteeniin periaatteessa mikä tahansa vaihtoehto sopii. Kalvoon päällystetylle lasikuitulle piirtämiseen tarvitaan kuitenkin erityinen merkki. Mutta täällä on pieni temppu, kuinka säästää rahaa eikä ostaa melko kalliita ”erikoismerkkejä” piirilevyjen piirtämiseen. Tosiasia on, että nämä tuotteet ominaisuuksiltaan eivät missään nimessä eroa tavanomaisista pysyvistä merkkeistä, joita myydään 5-6 kertaa halvemmalla missä tahansa paperikaupassa. Mutta merkinnässä on välttämättä oltava merkintä "Pysyvä". Muuten mikään ei toimi.
Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Hapetettu lasikuitu voidaan ottaa mikä tahansa. Parempi, jos se on paksumpi. Aloittelijoilla, joilla on tällaista materiaalia, on paljon helpompaa työskennellä. Sen puhdistamiseen tarvitset hiekkapaperia, jonka raekoko on noin 1000 yksikköä, samoin kuin alkoholia (sitä löytyy kaikista apteekeista). Viimeinen kulutusosuus voidaan korvata nesteellä kynsilakan sekoittamiseksi, jota on missä tahansa talossa, jossa nainen asuu.Tämä lääke haisee kuitenkin melko ilkeältä ja säästä pitkään.
Levyn poraamiseksi on parempi käyttää erityistä miniporausta tai kaiverta. Voit kuitenkin mennä halvempaan suuntaan. Riittää, kun ostaa holkki- tai nokkatuki pienille porakoneille ja mukauttaa ne tavanomaiseen kotiporaukseen.
Ferrikloridi voidaan korvata muilla kemikaaleilla, myös sellaisilla, jotka ovat todennäköisesti jo kotona. Esimerkiksi sitruunahapon liuos vetyperoksidissa on sopiva. Tietoja siitä, kuinka etsauslevyjen vaihtoehtoiset koostumukset valmistetaan etsauslevyille, löytyy webistä ilman ongelmia. Ainoa huomion arvoinen asia on tällaisen kemian säiliö - sen tulisi olla muovia, akryylia, lasia, mutta ei ollenkaan metallia.
Juotosraudasta, juotos- ja nestevirtauksista ei ole syytä puhua tarkemmin. Jos radioamatööri päätti painetun piirilevyn valmistamisesta, hän todennäköisesti tuntee nämä asiat.

Taulupiirroksen kehittäminen ja siirtäminen malliin


Kun kaikki yllä olevat työkalut, kiinnikkeet ja tarvikkeet on valmisteltu, voit ryhtyä hallituksen kehittämiseen. Jos valmistettava laite ei ole ainutlaatuinen, projektin lataus verkosta on paljon helpompaa. Jopa tavallinen JPEG-kuva toimii.
Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Jos haluat mennä monimutkaisemmalle tielle - piirrä itse taulu. Tämä vaihtoehto on usein väistämätön, esimerkiksi tilanteissa, joissa sinulla ei ole täsmälleen samoja radiokomponentteja, joita alkuperäisen levyn kokoamiseen tarvitaan. Vastaavasti korvaamalla komponentit analogeilla, niiden alla on varattava tilaa lasikuitulle, säädettävä reiät ja raiteet. Jos projekti on ainutlaatuinen, levy on kehitettävä tyhjästä. Tätä varten tarvitaan myös edellä mainittu ohjelmisto.
Kun levyn asettelu on valmis, jää vain siirtää se läpinäkyvälle mallille. Polyeteeni kiinnitetään suoraan näytölle teipillä. Seuraavaksi käännämme yksinkertaisesti olemassa olevat piirustus - kappaleet, kontaktipisteet ja niin edelleen. Näihin tarkoituksiin on parasta käyttää samaa pysyvää merkintää. Sitä ei poisteta, ei tahrata, ja se on selvästi näkyvissä.

Valmistus foliolasikuitusta


Seuraava vaihe on lasikuitun valmistus. Ensin sinun täytyy leikata se pois tulevan levyn koosta. On parempi tehdä tämä pienellä marginaalilla. Leikkaaksesi foliolasikuitua, voit käyttää yhtä monista menetelmistä.
Ensinnäkin, materiaali leikataan täydellisesti teräsahalla. Toiseksi, jos sinulla on kaiverrus, jossa on leikkauspyörät, sitä on kätevä käyttää. Kolmanneksi, lasikuitu voidaan leikata kokoon paperiveitsellä. Leikkaamisen periaate on sama kuin lasileikkurin kanssa työskennellessä - leikkausviiva levitetään useaan otteeseen, jolloin materiaali yksinkertaisesti katkaistaan.
Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Nyt on tarpeen puhdistaa kuitupitoinen lasikuitukerros suojaavasta pinnoitteesta ja oksidista. Tämän ongelman ratkaisemiseksi ei ole parempaa tapaa kuin hiekkapaperi. Rakeisuus otetaan 1000 - 1500 yksikköä. Tavoitteena on saada puhdas, kiiltävä pinta. Kuparikerrosta ei kannata irrottaa peilikiiltoksi, koska hiekkapaperin pienet naarmut lisäävät pinnan tarttuvuutta, jota tarvitaan seuraavaksi.
Yhteenvetona voidaan todeta, että kalvo on puhdistettava vain pölystä ja sormenjäljistä. Käytä alkoholia tai asetonia (kynsilakanpoistoaine). Käsittelyn jälkeen emme kosketa kuparipintaa käsillämme. Seuraavia manipulointeja varten vangitsemme lasikuitun reunojen ulkopuolelle.

Mallin ja lasikuitun yhdistelmä


Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Nyt tehtävämme on yhdistää polyeteenistä saatu kuvio valmistettuun lasikuituun. Tätä varten elokuva on asetettu oikeaan kohtaan ja sijoitettu. Jäänteet kääritään takapuolelle ja kiinnitetään samalla teipillä.
Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Reikien poraus


Ennen poraamista on suositeltavaa kiinnittää lasikuitu pintaan mallineella. Tämä mahdollistaa suuremman tarkkuuden ja eliminoi myös materiaalin äkillinen kääntyminen poran läpi.Jos sinulla on porakone tällaista työtä varten, kuvattua ongelmaa ei aiheudu ollenkaan.
Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Voit porata reikiä lasikuidusta millä tahansa nopeudella. Joku työskentelee alhaisilla nopeuksilla, joku suurilla nopeuksilla. Kokemus on osoittanut, että itse porat kestävät paljon kauemmin, jos niitä käytetään alhaisella nopeudella. Joten niitä on vaikeampi murtaa, taipua ja vahingoittaa teroitusta.
Reiät porataan suoraan polyeteenin läpi. Vertailupisteet ovat tulevaisuuden yhteyspisteet, jotka piirretään malliin. Jos projekti vaatii sitä, vaihda pora ajoissa halutulle halkaisijalle.

Raitojen piirtäminen


Seuraavaksi malli poistetaan, mutta sitä ei heitetä pois. Yritämme silti olla koskettamatta kuparipinnoitetta käsillämme. Ratojen piirtämiseksi käytämme aina pysyvää merkintää. Se on selvästi näkyvissä polulla, jonka hän lähtee. On parempi piirtää yhdellä kertaa, koska lakan kovettumisen jälkeen, joka on osa pysyvää merkkilaitetta, on erittäin vaikea tehdä korjauksia.
Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Opasna käytämme samaa polyeteenimallia. Voit myös piirtää tietokoneen eteen viitaten alkuperäiseen asetteluun, jossa on merkinnät ja muut huomautukset. Jos mahdollista, on parempi käyttää useita merkkejä, joiden kärjet ovat eripaksuisia. Tämä mahdollistaa ohuiden telojen ja laajojen monikulmioiden paremman renderoinnin.
Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Piirrätyksen jälkeen odotamme ehdottomasti jonkin aikaa lakan lopulliseen kovettumiseen. Voit jopa puhaltaa kuivana. Tulevien kappaleiden laatu riippuu tästä.
Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Ratamerkkien merkitseminen ja puhdistaminen


Nyt hauska osa on levyn syövyttäminen. Täällä on useita vivahteita, joista harvat mainitsevat, mutta ne vaikuttavat merkittävästi tuloksen laatuun. Ensinnäkin valmistamme ratkaisun ferrikloridista pakkauksessa olevien suositusten mukaisesti. Yleensä jauhe laimennetaan vedellä suhteessa 1: 3. Ja tässä on ensimmäinen vinkki. Tee liuoksesta kylläisempää. Tämä auttaa nopeuttamaan prosessia, ja piirretyt raidat eivät pudota ennen kuin kaikki tarvitsemasi pyyhitään pois.
Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Heti toinen neuvo. On suositeltavaa upottaa kylpy liuokseen kuumaan veteen. Voit lämmittää sen metallisessa kulhossa. Lämpötilan nousu, kuten tiedetään koulun opetussuunnitelmasta lähtien, nopeuttaa merkittävästi kemiallista reaktiota, joka on taulumme etsaus. Menettelyn ajan lyhentäminen on käsillä. Markerin aiheuttamat merkkireitit ovat melko epävakaita ja mitä vähemmän ne happavat nesteessä, sitä parempi. Jos huoneen lämpötilassa varausta ferrikloridissa syövytetään noin tunnin ajan, lämpimässä vedessä tämä prosessi lyhenee 10 minuuttiin.
Lopuksi, toinen vinkki. Etsausprosessissa, vaikka sitä jo kiihdytetään kuumentamalla, suositellaan jatkuvasti siirtämään levyä ja puhdistamaan reaktiotuotteet vetoa varten harjalla. Yhdistämällä kaikki yllä olevat käsittelyt on täysin mahdollista syövyttää ylimääräinen kupari vain 5–7 minuutissa, mikä on yksinkertaisesti erinomainen tulos tälle tekniikalle.
Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Menettelyn lopussa levy on pestävä perusteellisesti juoksevan veden alla. Sitten kuivaamme sen. Jääe vain pestä pois merkinnän jäljet, peittäen silti polkumme ja pisteemme. Tämä tehdään samoin alkoholin tai asetonin kanssa.
Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Piirilevyjen harvennus


Ennen kuivattamista meidän on vielä kerran kuljettava kuparikerroksen läpi hiekkapaperilla. Mutta nyt teemme tämän erittäin huolellisesti, jotta ei vaurioiteta raitoja. Helpoin ja edullisin tapa tinata on perinteinen, käyttämällä juotinta, juoksutinta ja juotosta. Voit käyttää myös ruusun tai puun seoksia. Markkinoilla on myös ns. Nestemäinen tina, joka voi huomattavasti yksinkertaistaa tehtävää.
Mutta kaikki nämä uudet tekniikat vaativat lisäkustannuksia ja jonkin verran kokemusta, joten myös klassinen jauhatusmenetelmä soveltuu ensimmäistä kertaa.Nestevirta johdetaan puhdistettuihin raitoihin. Seuraavaksi juote kerätään juotosraudan kärjelle ja jaetaan syövytyksen jälkeen jäljelle jääneelle kuparille. On tärkeää lämmittää kappaleet, muuten juote ei ehkä tartu kiinni.
Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT

Jos sinulla on vielä ruusu- tai puuseoksia, voit käyttää niitä ei tekniikan avulla. Ne yksinkertaisesti sulavat juotosraudan kanssa, jakautuvat helposti kappaleita pitkin, eivät kulje kerroiksi, mikä on vain plus aloittelijalle radioamatöörille.

johtopäätös


Kuten yllä olevasta voidaan nähdä, edullinen tekniikka piirilevyjen valmistukseen kotona on todella edullinen ja edullinen. Tulostinta, silitysrautaa tai kallista valoreseptiivista kalvoa ei tarvita. Kaikkien yllä olevien vinkkien avulla voit helposti tehdä yksinkertaisimmasta sähköisestä kappaletyösijoittamatta siihen paljon rahaa, mikä on erittäin tärkeää amatööriradion alkuvaiheessa.
Yksinkertainen tapa tehdä piirilevyjä ei ole LUT
Kommentit (10)
 1. Vasya
  #1 Vasya vieraita 7. tammikuuta 2018 14:22
  1
  helpompaa vetyperoksidia ja sitruunahappoa ferrikloridin sijasta.
 2. Vitaly A. Titarenko
  #2 Vitaly A. Titarenko vieraita 7. tammikuuta 2018 18:35
  0
  Etsaamiseen käytimme vielä yksinkertaisempaa menetelmää -
  kloorivetyhappo (HCl) + perhydroli (30% vetyperoksidia H2O2).
  Yhdistettynä määrä 70% + 30%
  Myrkytetty 15-20 minuuttia.
  JA KAIKKI!

  vilpittömästi,
  Vitaly A. Titarenko.
 3. Salimzyan
  #3 Salimzyan vieraita 12. tammikuuta 2018 20:53
  2
  Ja myös kuparisulfaattia suolalla.
  1. Vieras Valeri
   #4 Vieras Valeri vieraita 24. tammikuuta 2018 20:53
   0
   kyllä, se toimii ehdottomasti, se on varmistettu .Mutta suolahappo + hydropyriitti tai Н2О2 (vetyperoksidi) myrkyttävät nopeammin, mutta on tärkeää olla liioittelematta sitä, muuten kaikki mähkää.
   1. Vieras Vladimir
    #5 Vieras Vladimir vieraita 28. maaliskuuta 2018 18:00
    1
    Myrkytin suolalla ja peroksidilla.
 4. Nikolay Alexandrovich
  #6 Nikolay Alexandrovich vieraita 27. tammikuuta 2018 17:32
  0
  Kiitos Kätevä.
 5. Veli anon
  #7 Veli anon vieraita 27. kesäkuuta 2018 09:29
  1
  Kiitos, hyvää aikaa. Totta, siellä on pieni korjaus. Piirustus näytöltä elokuvalle ei ole vieläkään hyvä. Asteikon vääristymiä voi olla. Kyllä, ja näyttö epäonnistui. Kaavio on tarpeen tulostaa paperiarkille, ja jo paperiarkin päälle piirtää kalvo. Voit porata reikiä sekä kalvon että paperiarkin läpi. Mutta kappaleet varmennetaan elokuvan kautta.
 6. Vieras Alex
  #8 Vieras Alex vieraita 15. helmikuuta 2019 07:18
  0
  Silti on parempi syövyttää klooriraudalla, eikä siinä ole hajua, ja on turvallista, että se ei ole kallista. Kuvan siirtäminen hiilipaperin kautta on parempi kuin LUT: ta. Ei ole ollenkaan vaikeaa silittää ja kiiltävä lehti.
  1. Vasily
   #9 Vasily vieraita 18. helmikuuta 2019 11:52
   1
   Se on kirjoitettu niille, joilla ei ole tulostinta. Tämä menetelmä on ollut tiedossa 70-luvulta lähtien. silloin ei ollut tulostimia ja tietokoneita. Mutta en suosittele kartongin poraamista kategoriassa ennen telojen levitystä ja ennen etsausta. lakka täyttää reiät, ne on puhdistettava. ja jos se ei valu, ratkaisu voi päästä sinne ja syövyttää tyynyjen reunat.
  2. vieras Vasily
   #10 vieras Vasily vieraita 18. helmikuuta 2019 11:54
   0
   Tämä on tarkoitettu niille, joilla ei ole tulostinta.

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit