Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» » »Transistorin LED-vilkku
Yksi amatööri-elektroniikan yksinkertaisimmista piireistä on LED-vilkku yhdessä transistorissa. Sen valmistus kuuluu kaikille aloittelijoille, joilla on vähimmäisjoukot asetettu ja puoli tuntia aikaa.
Transistorin LED-vilkku

Tarkasteltava piiri, vaikka se onkin yksinkertainen, antaa sen kuitenkin mahdollisuuden nähdä visuaalisesti transistorin lumivyöryn ja elektrolyyttikondensaattorin toiminnan. Valitsemalla kapasiteetin, voit myös muuttaa ledin vilkkumistaajuutta. Voit myös kokeilla tulojännitettä (pienillä alueilla), mikä vaikuttaa myös tuotteen toimintaan.

Laite ja toimintaperiaate


Vilkkuva valo koostuu seuraavista elementeistä:
 • virtalähde;
 • vastarintaa;
 • lauhdutin;
 • transistori;
 • LED.

Piiri toimii hyvin yksinkertaisen periaatteen mukaisesti. Jakson ensimmäisessä vaiheessa transistori on “suljettu”, ts. Se ei lähetä virtaa virtalähteestä. Vastaavasti LED ei syty.
Kondensaattori sijaitsee piirissä, kunnes transistori on suljettu, joten se kertyy sähköenergiaa. Näin tapahtuu, kunnes jännite päätteissään saavuttaa indikaattorin, joka on riittävä varmistamaan ns. Lumivyöryn jakautuminen.
Syklin toisessa vaiheessa kondensaattoriin varastoitu energia “murtaa” transistorin ja virta kulkee LEDin läpi. Se vilkkuu lyhyen ajan ja sammuu sitten taas, kun transistori sulkeutuu jälleen.
Lisäksi vilkkuri toimii syklisessä tilassa ja kaikki prosessit toistetaan.
Transistorin LED-vilkku

Tarvittavat materiaalit ja radiokomponentit


Asennaksesi LED-salaman omilla käsilläsi 12 V: n virtalähteellä, tarvitset seuraavat:
 • juotosrauta;
 • hartsi;
 • juote;
 • 1 kΩ vastus;
 • 470 - 1 000 uF kondensaattori 16 V: lla;
 • KT315-transistori tai sen nykyaikaisempi analogi;
 • klassinen LED;
 • yksinkertainen lanka;
 • 12 V: n virtalähde;
 • tulitikkurasia (valinnainen).

Transistorin LED-vilkku

Viimeinen komponentti toimii tapauksena, vaikka voit koota piirin ilman sitä. Vaihtoehto on käyttää piirilevyä. Alla kuvattua pinta-asennusta suositellaan aloittelijoille kinkkuille. Tämän kokoamismenetelmän avulla voit navigoida nopeasti piirissä ja tehdä kaiken oikein ensimmäisellä kerralla.

Vilkkureiden kokoamisjärjestys


LEDien vilkkuminen 12 V: lle tapahtuu seuraavassa järjestyksessä. Ensinnäkin kaikki yllä olevat komponentit, materiaalit ja työkalut valmistetaan.
Mukavuuden vuoksi on parempi kiinnittää LED ja virtajohdot heti koteloon. Seuraavaksi vastus on juotettava + -napaan.
Transistorin LED-vilkku

Transistorin LED-vilkku

Transistorin LED-vilkku

Vastuksen vapaa ”jalka on kytketty transistorin emitteriin. Jos KT315 sijoitetaan merkinnän ollessa alhaalla, niin tämä johtopäätös on hänen oikeimpanaan päätelmänsä. Seuraavaksi transistorin emitteri kytketään kondensaattorin positiiviseen napaan. Voit määrittää sen merkitsemällä koteloon - miinus osoittaa kevyt palkki.
Seuraava vaihe on kytkeä transistorin kollektori LEDin positiiviseen napaan. KT315 on jalka keskellä. LEDin "plus" voidaan määrittää visuaalisesti.Elementin sisällä on kaksi erikokoista elektrodia. Pieni on positiivinen.
Transistorin LED-vilkku

Transistorin LED-vilkku

Nyt jää vain juottaa LEDin negatiivinen napa virtalähteen vastaavaan johtimeen. Kondensaattorin miinus on kytketty samaan linjaan.
Yhden transistorin LED-vilkku on valmis. Syöttämällä hänen ruokaansa näet hänen työnsä yllä olevan periaatteen mukaisesti.
Jos halutaan vähentää tai lisätä LED-valon vilkkumistaajuutta, voit kokeilla kondensaattoreita, joilla on erilaiset kapasiteetit. Periaate on hyvin yksinkertainen - mitä suurempi elementin kapasiteetti on, sitä harvemmin LED vilkkuu.
Transistorin LED-vilkku

Transistorin LED-vilkku

Transistorin LED-vilkku

Melko usein edes oikein asennettu piiri ei toimi oikein. Jos merkkivalo vain syttyy (ei vilku) tai jos se ei sammu kokonaan, vaihda vain tulojännite. Säädettävässä virtalähteessä tämä tapahtuu yksinkertaisesti - kääntämällä kahvaa oikeaan suuntaan. Jos virtalähde on sääntelemätön, vastaava lisäresistanssi voidaan valita piirissä.
Transistorin LED-vilkku
Kommentit (3)
 1. Andrey Viktorovich Rachkov
  #1 Andrey Viktorovich Rachkov vieraita 22. maaliskuuta 2019 19:46
  1
  Se ei vilkku, mutta palaa jatkuvasti. Yritin muuttaa luokitusta jännitesäätimellä - se ei auta. LED on vain kirkkaampi tai himmeämpi. Mutta ei vilkku.
  1. Migus
   #2 Migus vieraita 11. toukokuuta 2019 19:28
   1
   Sama ongelma. Olen jo muuttanut Conderin nimellisarvoa ja vastusta - se vain palaa eikä vilku. KT-shku kutsuttiin - ei rikki ... (((
 2. Vieras Artyom
  #3 Vieras Artyom vieraita 23. kesäkuuta 2019 13:16
  0
  Siellä on virhe, tiedän tämän järjestelmän lapsuudesta lähtien ja mitä tässä ei ole rakennettu, tai tämä järjestelmä on tarkoitettu yksinomaan tietyntyyppiselle CT315: lle (näitä tyyppejä on paljon)

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit