Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» »Puutarhan luominen kastelujärjestelmällä
Hedelmätarhan luominen tyhjästä edellyttää tasapainoista lähestymistapaa puiden kasvun optimaalisten olosuhteiden ja maksimaalisen hedelmällisyyden varmistamiseksi. Puutarhan asianmukainen suunnittelu on avain suurelle sadolle ja vesivarojen järkevälle käytölle puiden kasteluun. Siksi ennen taimien istuttamista sinun tulee tutkia maaperän ominaisuuksia, maastoa ja suunnitella kastelujärjestelmä oikein.

Maan valinta ja maaperän valmistelu istutusta varten


Istuimen valmistelu on avaintekijä hedelmätarhan luomisessa. Valitse alue, joka on mieluiten tasainen tai jolla on pieni aste useassa asteessa. Liian jyrkää kaltevuutta tulisi kuitenkin välttää, koska kosteus ei pidä pitkään maaperässä ja menee nopeasti alamäkeen.
Vanhan puutarhan läsnäollessa, jonka puut ovat kuluneet varattuun aikaan, on suositeltavaa, että vanhat puut juurrutetaan kokonaan, myöhemmin maa kynnetään ja suunnitellaan nuorta istutusta. Jotta tällainen työ voidaan järjestää nopeasti, puut on ensin leikattava kannoiksi ja viljeltävä sitten. Tässä tapauksessa on suositeltavaa käyttää laitteita (kaivinkone tai puskutraktori), joiden avulla uusien satojen maaperä suunnitellaan ja tasoitetaan.
Puutarhan luominen kastelujärjestelmällä

Maaperän istutuksen valmistelu sisältää siten seuraavat seikat:
1) vanhojen istutusten viljely;
2) maan kyntö ja pinnan suunnittelu;
3) maaperän tukkeutumisen estäminen rikkakasvien avulla;
4) maan multaaminen ja lannoittaminen;
5) alueen merkitseminen kastelujärjestelmän asentamista varten.
Rikkakasvien runsaan kasvun estämiseksi on käytettävä maatalouskuitua, joka kattaa koko puutarhan alueen, tai suoraan rivien muodossa tulevien taimien kanssa. Tämä tarjoaa maaperän luotettavan suojan rikkakasvilta nuorten puiden istuttamiseen saakka. Agrikuitu voidaan levittää heti aurauksen ja maan tasoituksen jälkeen, kun rikkakasvien ruoho ei ole vielä alkanut lävistyä. Sitten ennen taimien istutusta siihen tehdään reikiä, jotta varmistetaan nuorten istutusten esteetön kasvu.
Puutarhan luominen kastelujärjestelmällä

Vaihtoehtona maatalouskuidulle voit multaa maaperän orgaanisilla aineilla. Tämä on taloudellisempi keino suojata rikkakasveilta, ja se toimii myös lisälannoitteena. Orgaaniseen multaamiseen on parasta käyttää olkia, jotka pitävät kosteuden ja estävät maaperän kuivumista ja halkeilua. Olki on suositeltavaa jakaa koko tulevan puutarhan alueelle, mutta voit levittää sen myös riviin ehdotetun puiden istutuksen kohtiin.
Puutarhan luominen kastelujärjestelmällä

Alueen merkitseminen ja istutuspaikkojen määrittäminen olisi tehtävä ottaen huomioon paikka, joka riittää aikuisen puun taimen ja kruunun tilavaan kasvuun. Sinun tulisi myös harkita kastelujärjestelmän asettamispaikkaa rivien väliin. Tasaisten välien tarkkaa noudattamista varten on suositeltavaa vetää lanka maahan ajettaviin vauvoihin. Tietyin väliajoin kaivataan reikä nuorelle taimelle, jonka koko on keskimäärin 30x30 senttimetriä ja syvyys bajonetin bajonetin pituudessa.
Puutarhan luominen kastelujärjestelmällä

Puutarhan kastelujärjestelmän asennuksen ominaisuudet


Puutarhan kastelujärjestelmän suunnittelun tulisi alkaa vesisäiliön mittojen valinnasta. Tällaisen säiliön käyttö on välttämätöntä tapauksissa, joissa lähistöllä ei ole poistoa tai merkittävää poistumista luonnollisista säiliöistä. Vesisäiliön tilavuus riippuu useista tekijöistä, ja sen määrää tulevan puutarhan koko, puiden lukumäärä ja kasteluväli. Kymmenen hehtaarin puutarha-alueelle riittää yleensä kymmenen kuutiometriä kapasiteettia, jonka roolissa metallisäiliö voi toimia.
Puutarhan luominen kastelujärjestelmällä

Kastelujärjestelmän asentamiseksi tarvitset:
  • - muoviletku, halkaisija 30 mm;
  • - säteilyteipin tippuminen kastelu;
  • - hienot ja karkeat suodattimet;
  • - minihanat tiputuskasteluun;
  • - Sarja varusteita, tiputuksia ja tiivisteitä.


Vesisäiliö on asennettu alueen korkeimpaan kohtaan tukevalle alustalle, jota voidaan pelata betonilohkoilla. Vesisäiliön pohjassa olevaan hanaan on kiinnitetty juotto muoviletku. Yleisin halkaisija on 30 mm, mikä on optimaalinen tiputuskastelun järjestämiseen.
Puutarhan luominen kastelujärjestelmällä

On myös asennettava kaksi puhdistussuodatinta, jotka puhdistavat vettä säiliöstä ja estävät päästöjen tukkeutumisen pienillä roskilla. Säiliöstä tulevan veden aikana asennetaan ensin karkea suodatin, jota seuraa hieno suodatin.
Puutarhan luominen kastelujärjestelmällä

Vesisäiliön kasteluletku ulottuu kohtisuoraan taimenriviin koko puutarhaa pitkin. Tietyin väliajoin, jotka vastaavat rivivälien etäisyyttä, letkuun leikataan pisaroiden kastelua varten minihanat, joihin päästöteipit sitten liitetään. Jokaisella puu- tai pensaarivillä on oltava ainakin yksi haara kastelua varten.
Puutarhan luominen kastelujärjestelmällä

Drip-kasteluteipillä on sisäänrakennetut päästöt tietyllä askeleella, esimerkiksi 25 senttimetrillä, mikä on ihanteellinen pensaiden, vadelmien, mansikoiden, melonien ja muiden kasteluun. Nauhat on kytketty minihanoihin, jotka on upotettu yhteiseen letkuun ja ulottuvat laskeutumisrivejä pitkin.
Puutarhan luominen kastelujärjestelmällä

Hedelmäpuiden kasteluun on parempi käyttää muoviletkua, toisin kuin pensaita. Voit tehdä reikään siihen ja aseta tiputin tiettyyn paikkaan (taimen viereen), mikä tarjoaa taloudellisen veden virtauksen.
Puutarhan luominen kastelujärjestelmällä

Päästöteipin reuna on sidottu solmuun veden pitämiseksi järjestelmässä, ja muoviletku päässä on tukossa erityisillä tulpalla. Siten tehokas kastelujärjestelmä on täysin toiminnassa. Tämä tiputuskastelu kuluttaa järkevästi vettä ja tarjoaa puutarhaan tarvittavan määrän vettä.
Puutarhan luominen kastelujärjestelmällä
Kommentit (0)

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit