Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» » »Yksinkertainen vilkkuvalo kahdelle LEDille
Lähes jokainen aloittelija amatööriradiokeräimen monivibraattoritransistoreita. Tämä järjestelmä ei vaadi suurta määrää komponentteja, ja sen toimintaperiaate on melko ymmärrettävä aloittelijoille. Valmiin tuotteen työ on kuitenkin yksinkertaisuudestaan ​​huolimatta varsin mielenkiintoinen ja kiehtova. Varsinkin jos piiriin sisältyy kaksi moniväristä LEDiä.
Yksinkertainen vilkkuvalo kahdelle LEDille

Samanlaisia ​​hätävaloja käytetään monilla ihmisen toiminnan alueilla. Silmiinpistävin esimerkki piirin käytöstä on elektroniset vilkkuvat majakat, joissa käytetään virallisia laitteita (ambulanssi, poliisi). Alla kuvattuun malliin perustuvia symmetrisiä multivibraattoreita löytyy muista radiolaitteista, esimerkiksi äänisireeneistä ja hälytyksistä. Niitä käytetään yksinkertaisimmissa lasten leluissa.

Laite ja toimintaperiaate


Harjoituksen mukainen monivibraattoripiiri, jonka vaiheittainen kokoonpano kuvataan jäljempänä, koostuu kahdesta transistorista, kondensaattoreista ja LEDistä. Lisäksi malliin lisätään virranrajoittavia vastuksia käytetyn virtalähteen jännitteestä riippuen.
Vilkkuri toimii kahdella transistorilla seuraavan periaatteen mukaisesti. Ensimmäisessä vaiheessa yksi transistoreista on avoimessa tilassa, koska virta syötetään pohjaansa monivibraattorin symmetrisestä varasta. Tästä syystä yksi LED-valo syttyy ja vastakkainen kondensaattori latautuu. Tämä saattaa loppuun syklin ensimmäisen vaiheen.
Lisäksi, kun kondensaattori on ladattu täyteen, sen läpi ei virtaa virtaa. Seurauksena on, että transistori sulkeutuu ja ensimmäinen LED sammuu. Sen sijaan toinen vilkkuu. Tämä tapahtuu, koska kondensaattori luopuu varastoidusta energiasta. Tässä tapauksessa toinen transistori aukeaa ja LED-valo syttyy. Samanaikaisesti päinvastainen kondensaattori on ladattu.
Seuraavaksi sykli toistetaan yllä olevan algoritmin mukaisesti.
Yksinkertainen vilkkuvalo kahdelle LEDille

Tarvittavat materiaalit ja radiokomponentit


Kokoaaksesi klassisen 12 V: n LED-monivibraattorin omilla käsilläsi, tarvitset seuraavat radiokomponentit:
  • KT361-transistorit - 2 kappaletta (KT315, mutta sinun on vaihdettava virtalähteen, kondensaattorien ja LEDien napaisuus);
  • elektrolyyttikondensaattorit, joiden kapasiteetti on 47-50 mikrofaaria ja nimellisarvo 16 V - 2 kappaletta;
  • 3 V: n ledit - 2 kappaletta (mieluiten monivärisiä);
  • 300 ohmin vastukset - 2 kappaletta;
  • 27 kOhm vastus - 2 kappaletta;
  • johdot osien kytkemiseen.

Yksinkertainen vilkkuvalo kahdelle LEDille

Voit erottaa KT361-transistorit legendaarisesta KT315: stä vain katsomalla niiden merkintöjä. Niille, joita tarvitaan monivibraattorin koottamiseen yllä olevan kaavion mukaisesti, kirjain sijaitsee kotelon keskellä. KT315: lla - nurkassa. Voit korvata nämä yksityiskohdat nykyaikaisemmilla vastineilla, joille riittää Internetin erityisresurssien käyttäminen. Voit varmasti käyttää KT315: tä, mutta tällöin virran, kondensaattorien ja ledien napaisuus on vaihdettava.
Jos ei ole käsillä osoitettuja arvoja sisältäviä vastuksia, voit ottaa muutaman kappaleen, joiden vastus on vähemmän. Yhdistämällä ne peräkkäin (kuten valokuvissa) saamme vaadittavat parametrit. Huomaa, että virtalähteellä, jolla on eri jännite (9 V tai 4,5 V), tarvitaan osia, joiden nimellisarvo on alhaisempi.
Kondensaattoreita voidaan ottaa eri kapasiteetilla. Tämä vaikuttaa suoraan ledien vilkkutaajuuteen. Mitä suurempi kapasiteetti, sitä matalampi kytkentätaajuus. Kondensaattorien arvon on välttämättä oltava suurempi kuin käytetyn virtalähteen jännite.
Luonnollisesti symmetrisen monivibraattoripiirin onnistuneeseen kokoamiseen tarvitset myös minimaalisen sarjan juottamiseen.

Vaiheittainen monivibraattorikokoonpano


Aluksi on suositeltavaa kerätä kaikki tarvittavat radiokomponentit ja laittaa ne pöydälle kuvan osoittamalla tavalla. Jos juottaminen tapahtuu levylle, tämä vaihe voidaan ohittaa. Kun kokoat monivibraattorin seinälle kiinnitettäessä, toimien järjestys on seuraava.
Yksinkertainen vilkkuvalo kahdelle LEDille

Yksinkertainen vilkkuvalo kahdelle LEDille

Yksinkertainen vilkkuvalo kahdelle LEDille

Yksinkertainen vilkkuvalo kahdelle LEDille

Ensin, LEDit on kytketty toisiinsa, ja päävastus 27 kΩ lisätään piiriin. Tämä ottaa huomioon valonlähteiden napaisuuden. Klassisissa LED-valoissa negatiivinen johtopäätös näkyy tarkastelemalla elementtiä visuaalisesti - sen sisällä on paljon laajempi kuin positiivinen. Heidän keskenään juotetaan juuri "miinus" jalat. Vastukset on asennettu LEDien väliin kuvan osoittamalla tavalla.
Lisäksi 300 ohmin vastus on juotettu LEDien positiivisiin napoihin. Niitä tarvitaan virran rajoittamiseksi ja elementtien pelastamiseksi palamisesta.
Seuraava on elektrolyyttikondensaattorien vuoro. On syytä muistaa, että heillä on myös positiivisia ja kielteisiä johtopäätöksiä. "Miinus" näkyy yleensä rungossa - se on merkitty vaalealla raidalla ja vastaavilla symboleilla. Kokoonpanon tässä vaiheessa tarvitaan positiivisia johtopäätöksiä - ne on juotettu 300 ohmin resistanssiin, kuten kuvassa.
Tämän piirin monimutkaisimmat osat (aloittelijoille) ovat transistorit. Asennuksen yksinkertaistamiseksi ja sekoittamisen vuoksi on suositeltavaa asettaa elementit välittömästi kuvan osoittamalla tavalla. Monivibraattorin vasemman olkapään transistori piirretään kirjaimilla ylöspäin ja oikealla alaspäin.
Yksinkertainen vilkkuvalo kahdelle LEDille

Yksinkertainen vilkkuvalo kahdelle LEDille

Yksinkertainen vilkkuvalo kahdelle LEDille

Tällä järjestelyllä toisiaan kohti suunnatut alajalat säteilevät. Ne on kytkettävä toisiinsa. Samalla sivustolla tarjoillaan plusmerkki.
Seuraavaksi sinun on kytkettävä transistorien kollektorit kondensaattorien positiivisiin napoihin. Mukavuuksien vuoksi on suositeltavaa taivuttaa osien keskijalat vastaavasti (KT361: ssä on kerääjät).
Viimeinen vaihe on kytkeä transistorien kanta kondensaattorien negatiivisiin napoihin monivibraattorin vastakkaisista haaroista. Vastuu, joka oli aiemmin asennettu piiriin (27 kOhm), syötetään myös näiden solmujen juotoskohteisiin. Molempien transistorien alustat tällä paikannuksella ovat päällä, mikä myös helpottaa työtä niiden kanssa.
Yksinkertainen vilkkuvalo kahdelle LEDille

Yksinkertainen vilkkuvalo kahdelle LEDille

Nyt jää vain kytkeä johdot virtalähteestä. Positiivinen tappi juotetaan transistorien emitterien liitosjohtoon ja negatiivinen tappi on kytketty LEDien väliin. Kun kytket virransyötön, monivibraattorin pitäisi heti alkaa toimia ilman lisäasetuksia.
Yksinkertainen vilkkuvalo kahdelle LEDille

Jos sammutetussa tilassa olevat LEDit eivät sammu kokonaan, piirin alkuun voidaan lisätä pieni virtaa rajoittava vastus. Jos virtalähde on säädettävissä, se riittää pienentämään jännitettä hiukan ja kaikki toimii.
Kommentit (0)

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit