Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» » »Yksinkertainen automaattinen säädin
Yksinkertainen automaattinen säädin

Tässä on yksinkertainen kaavio puhaltimen automaattiseksi kytkemiseksi päälle ja nopeuden säätämiseksi anturin lämpötilasta riippuen. Tätä yksinkertaisinta, vain kahdesta elementistä koostuvaa piiriä voidaan käyttää vahvistimissa, virtalähteissä, tietokoneissa jne.
Yksinkertainen automaattinen säädin

Automaattinen säätimen piirin toiminta


Lämpötila-anturina käytettiin siru LM35. Se näyttää kolmijalkaiselta transistorilta. Tämän anturin lähtöjännite on lineaarisesti verrannollinen lämpötilaan celsiusasteina. Eli - 10 mV / celsiusaste, esimerkiksi jos lämpötila on 45 astetta, anturin lähtöjännite on 450 mV tai 0,45 V.
Transistorin BC548 NPN-rakenteen kanta on kytketty anturin ulostuloon. Tämän transistorin ominaisuuksista tiedetään, että se alkaa avautua, kun kannan ja emitterin välinen jännite ylittää 0,4 V. Siksi tuuletin alkaa pyöriä, kun anturin lämpötila ylittää 40 astetta. Ja kun anturin lämpötila ylittää 60 astetta ja ulostuloon tulee jännite 0,6 V, transistori aukeaa kokonaan ja tuuletin pyörii täydellä teholla.
Yksinkertainen automaattinen säädin

Tässä on niin yksinkertainen työ ja niin yksinkertainen piiri.
Jos piiri toimii epävakaasti tai ajoittain, suosittelen kytkemään 0,01 μF: n kondensaattori suoraan LM35-anturin voimajalkoihin.
Tietokonejäähdyttimen sijasta voit kytkeä päälle pienitehoisen harjamoottorin, mutta sitten on otettava käyttöön sarjassa vastus, jonka resistenssi on 10-50 ohmia.
Kommentit (2)
 1. mstr.drv
  #1 mstr.drv vieraita 12. marraskuuta 2017 04:00
  1
  täydellinen hölynpöly.
  kenttäkaavio ja termistori pitävät lämpötilan + -2 celsiusastetta.
  1. Vieras Alexander
   #2 Vieras Alexander vieraita 9. maaliskuuta 2019 14:02
   0
   Päätin juottaa.

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit