Tee se itse
Mestarikurssit, ohjeet, hyödyllisiä vinkkejä, reseptejä.
» » »Paristoilla toimiva multimetri 1,5 volttia
Kinkkujen ja ammattilaisten keskuudessa digitaaliset yleismittarit ovat monitoiminnallisuudestaan ​​erittäin suosittuja. Heidän voimaansa käytettiin pääsääntöisesti yhdeksän voltin Krona-akkua, jolla on huomattava omavaraisuus, pieni kapasiteetti ja korkeampi hinta verrattuna muihin elementteihin.
Ehdotettu laite digitaalisen yleismittarin toimittamiseksi yhdestä AA-elementistä, jonka jännite on 1,5 volttia, sallii välttää ilmoitetut toimintahäiriöt ja yksinkertaistaa laitteen toimintaa.

Paristoilla toimiva yleismittari

ulkomuoto


Internetissä on monia erilaisia ​​järjestelmiä jännitteen muuntamiseksi 1,5 - 9 voltin välillä. Jokaisella on hyvät ja huonot puolensa. Tämä laite on valmistettu Radio-lehdessä julkaistun A. Chaplygin -piirin perusteella (11.2001, s. 42)..
Ero muuntimen tämän suoritusmuodon välillä on akun ja jännitemuuntimen sijainti yleismittarin kotelossa sen sijaan, että luodaan kompakti teholähde, joka on asennettu Krona-akun sijasta. Tämän avulla voit vaihtaa AA-elementin milloin tahansa purkamatta laitetta, ja tarvittaessa irrottaa muuntimen (Jack 3.5 -liitin) sisällyttämällä sen lokeroon sijoitetun Krona-varaakun automaattisesti. Lisäksi jännitemuuntimen valmistuksessa ei ole tarvetta pienentää tuotetta. On nopeampaa ja helpompaa kääntää muuntaja suuremman halkaisijan renkaalle, parempi lämmönpoisto, löysämpi piirilevy. Tämä solmujen järjestely kotelon kannessa ei häiritse yleismittaria.
Tämä muunnin voidaan valmistaa mihin tahansa sopivaan koteloon ja sitä voidaan käyttää monissa erilaisissa laitteissa, jotka vaativat virtaa Krona-yhdeksän voltin akusta. Nämä ovat yleismittarit, kellot, elektroniset vaa'at ja lelut, lääkinnälliset laitteet.

Jännitemuuntimen generaattoripiiri


Ehdotetaan asteittaista tasajännite-invertteriä, jolla on hyvä lähtödata minimaalisten syöttöelementtien kanssa. Kaavio on esitetty kuvassa.
ohjelma

Transistorissa VT1 ja VT2 kootaan push-pull-pulssigeneraattori. Positiivinen takaisinkytkentävirta kulkee muuntajan T1 sekundaarikäämien ja + 9 V: n piirin ja yhteisen johtimen välillä kytketyn kuorman läpi. Transistorien suhteellisen virtaohjauksen vuoksi niiden kytkentähäviöt vähenevät merkittävästi ja muuntimen hyötysuhde nousee 80 ... 85%: iin.
Korkean taajuuden jännitteen tasasuuntaajan sijasta käytetään itse generaattorin transistorien kanta-emitterisiirtymiä. Tässä tapauksessa perusvirran suuruudesta tulee verrannollinen kuorman virran suuruuteen, mikä tekee muuntimesta erittäin taloudellisen.
Toinen piirin ominaisuus on värähtelyjen epäonnistuminen kuormituksen puuttuessa, mikä voi automaattisesti ratkaista virranhallinnan ongelman. Akun virrankulutusta ei kuorman puuttuessa käytännössä käytetä. Muunnin kytkeytyy päälle itse, kun joudutaan syöttämään jotain siitä, ja sammuu, kun kuorma on irrotettu.
Mutta koska useimmissa nykyaikaisissa yleismittarissa automaattisen virrankatkaisun toiminto otetaan käyttöön, yleismittaripiirin hienostumisen estämiseksi on helpompi asentaa muuntimen virtakytkin.

Jännitemuuntajien valmistus


Pulssigeneraattorin perusta on muuntaja T1.
Muuntajan T1 magneettinen ydin on rengas K20x4x4 tai K10x4x4.5, 2000NM ferriittiä. Voit ottaa renkaan vanhasta emolevystä.

Ferriittirengas


Muuntajan käämitysjärjestys.
1. Ensin on valmistettava ferriittirengas.
• Jotta lanka ei leviäisi eristysnauhan läpi ja vaurioittaisi sen eristystä, on suositeltavaa himmentää ferriittirenkaan terävät reunat hienojakoisella hiekkapaperilla tai viilalla.
• Kääri eristysnauha rengasydämelle langan eristyksen vaurioitumisen estämiseksi. Renkaan eristämiseksi voit käyttää lakkaa, sähköteippiä, muuntajapaperia, jäljityspaperia, mylar- tai PTFE-teippiä.

Paristoilla toimiva multimetri 1,5 volttia


2. Muuntajakäämien käämitys muuntosuhteella 1/7: ensiökäämi on 2x4 kierrosta, toisiokäämi on 2x28 kierrosta eristetystä PEV-johdosta -0,25.
Jokainen käämipari on kierretty samanaikaisesti kahteen lankaan. Taita puoli mitatun pituisen langan puolelle ja taitetulla langalla alamme kääriä tiukasti haluttua kierrosta renkaassa.

Käämimuuntaja


Käytä MGTF-johtoa tai muuta eristettyä lankaa, jonka halkaisija on 0,2–0,35 mm, jotta langan eristys vaurioituisi käytön aikana. Tämä lisää muuntajan mittoja hiukan, johtaa käämin toisen kerroksen muodostumiseen, mutta takaa jännitesäätimen jatkuvan toiminnan.
• Ensin transistorien kantapiirin sekundaarikäämit lll ja lV (2x28 kierrosta) kelataan (katso muunninpiiri).
• Sitten renkaan vapaalla kohdalla, myös kahdessa johtimessa, transistorin kollektoripiirin ensiökäämit l ja ll (2x4 kierrosta) kelataan.
• Seurauksena on, että kun käämin alun silmukka on katkaistu, jokaisessa käämityksessä on 4 lankaa - kaksi käämin kummallakin puolella. Otamme käämin puolen lopun langan (l) ja käämin toisen puolen alun langan ja yhdistämme ne toisiinsa. Etenemme samalla tavalla toisen käämin (lll ja lV) kanssa. Sinun pitäisi saada jotain seuraavaa: (punainen johdin on alakelan keskellä (+), musta johdin on yläkelan keskellä (yhteinen lanka)).

Muuntajakokoonpano


• Käämityskierrossa kääntö voidaan kiinnittää liimalla “BF”, “88” tai värillisellä sähköteipillä, joka osoittaa käämin alkamisen ja lopun eri väreillä, mikä myöhemmin auttaa muuntajakäämien oikeassa asennuksessa.
• Käämitettäessä kaikkia käämejä, on käämin yhtä suuntaa tarkkaan noudatettava, ja käämien alku ja loppu on huomioitava. Kunkin käämin alku on merkitty kaaviossa pisteellä ulostulossa. Jos käämien vaiheistamista ei noudateta, generaattori ei käynnisty, koska tällöin syntyy vaadittavat edellytykset. Samaan tarkoitukseen on lisävarusteena mahdollista käyttää kahta moniväristä johtoa verkkokaapelista.

Jännitemuuntimen kokoonpano


Työskennellä pienitehoisissa muuntajissa, kuten tapauksessamme, transistorit A562, KT208, KT209, KT501, MP20, MP21 ovat sopivia. Saatat joutua valitsemaan muuntajan toisiokäämin kierrosten lukumäärän. Tämä johtuu erilaisista jännitteen pudotuksista p-n-liitosten yli erityyppisille transistoreille.
Transistorit on valittava keskittymällä perusvirran (sen ei tulisi olla pienempi kuin kuormavirta) ja taajuusmuuttajan-tukijännitteen sallittuihin arvoihin. Toisin sanoen suurimman sallitun kantaemitterijännitteen on ylitettävä muuntimen vaadittava lähtöjännite.
Häiriöiden vähentämiseksi ja lähtöjännitteen vakauttamiseksi muunninta täydennetään kahden elektrolyyttikondensaattorin yksiköllä (jännitteen jännityksen tasaamiseksi) ja kiinteällä stabilisaattorilla 7809 (stabilointijännitteen ollessa 9 volttia) järjestelmän mukaisesti:
ohjelma

Kokoonpanametaan muunnin kaavion mukaan ja juottamme kaikki saapuvat elementit radiotuotteissa myytävästä yleispöytälevystä leikattuun tekstoliittilevyyn seinäasennusmenetelmällä. Levyn mitat valitaan valittujen transistorien koon, syntyvän muuntajan ja muuntimen asennuspaikan mukaan. Muuntimen tulo-, lähtö- ja yhteinen väylä tuodaan esiin joustavalla moniytimellä. Lähtöjohdot, joiden jännite on + 9 V, päättyvät Jack 3.5 -liittimellä yhdistämiseen yleismittariin. Tulojohdot on kytketty kasettiin, johon on asennettu 1,5 voltin akku.


Muunnin 1,5 V - 9 V

Paristoilla toimiva yleismittari

Paristoilla toimiva yleismittari


AA-paristo (1,5 V) on asennettu kannettavan vastaanottimen kaksoiskasettiin.
Paristoilla toimiva yleismittari

Yksi paikka on akun käytössä, toinen paikka käytetään virtakytkimen asentamiseen ja koko patruunan kiinnittämiseen siirtymätekstoliitin kautta multimeterin tapauksessa.
Anturin sijoittaminen yleismittariin


Muuntimen asetus.
Tarkastamme muuntimen oikean kokoonpanon, kytkemme akun ja tarkistamme laitteen kanssa jännitteen olemassaolon ja suuruuden muuntimen ulostulossa (+ 9 V).
Jos tuottoa ei tapahdu eikä lähtöjännitettä ole, tarkista, että kaikki kelat on kytketty oikein. Muuntimen piirissä olevat pisteet merkitsevät kunkin käämin alkua. Yritä vaihtaa yhden käämin päät (tulo tai lähtö).
Muunnin pystyy toimimaan myös tulojännitteen laskiessa 0,8 - 1,0 voltiin ja saamaan 9 voltin jännitteen yhdestä galvaanisesta kennosta, jonka jännite on 1,5 V.

Yleismittarin viimeistely


Liittääksesi muuntimen yleismittariin, sinun on löydettävä vapaata tilaa laitteen sisällä ja asennettava siihen Jack 3.5 -liitin tai vastaava olemassa oleva liitin. M890D-yleismittaristani löytyi vapaata tilaa Krona-akkuosan vasemmalla puolella olevasta kulmasta.
Yleismittarin tapauksessa käytetään sähkökäyttöisen parranajokotelon koteloa.

Liittimen sijoitus


Valmistaja Smirnov I.K.
Kommentit (7)
 1. Eugene
  #1 Eugene vieraita 5. helmikuuta 2017, kello 15:28.
  0
  Missä on tasasuuntaaja? Muutos tynkä palvelemaan chtolia?
  1. Vladimir
   #2 Vladimir vieraita 20. syyskuuta 2017 23:24
   2
   Siirtymäsiirtymät suoristuvat.
  2. Vieras Nikolay
   #3 Vieras Nikolay vieraita 4. kesäkuuta 2019 12:38
   0
   "Salaisuus" on, että tasasuuntaaminen tapahtuu muuntimen emitteripohjaisissa transistoreissa. Siksi transistorityypeille on tiettyjä vaatimuksia.
 2. Grigorich
  #4 Grigorich vieraita 17. joulukuuta 2017 06:48
  1
  Jännitteenvakainta ei tarvita testaajalle. Tässä tapauksessa kytkin on myös suljettu pois, koska kuormituksen puuttuessa piiri itse ei kuluta mitään.
 3. Sergey Ylellinen
  #5 Sergey Ylellinen vieraita 3. toukokuuta 2018 16:50
  2
  Hei, Samodelkiny .Jos voit kysyä pari kysymystä? Se ei tunnu olevan monimutkainen piiri.Mutta kuinka paljon se voi antaa virran kuormalle ja kuinka taloudellisesti, ehkä se ei ole sen arvoista, lampaannahka, jos yksi elementti syödään kerrallaan?
  1. Vieras Nikolay
   #6 Vieras Nikolay vieraita 25. elokuuta 2018 klo 10:55
   0
   Tarvitaan Schottky-diodi 1N5819 tai jotain suurtaajuutta, kapasitanssi 0,1 rinnalla elektrolyytin 47.0-100.0 mikrofaradien kanssa
 4. Vieras Nikolay
  #7 Vieras Nikolay vieraita 4. kesäkuuta 2019 00:29
  0
  Olen työskennellyt viisi tai kuusi vuotta kahdessa testaajassa samanlaisen muuntimen kanssa, mutta ilman stabilointiainetta. Häntä ei tarvita, koska m / testeripiirissä on sisäänrakennettu tarkkuusvakaaja koko mittausosan syöttämistä varten paitsi näyttöyksikölle, jossa stabilointia ei tarvita. Conder C1: n tulisi olla korkealaatuista (minulla on tantaali), ja samanaikaisesti sen kanssa on toivottavaa lisätä keraamisia 0,5 - 2 mikroradiaa. Muunnin on tehty minulle 11,4 voltilla (tuoreesta akusta), koska testauspiirin virransyöttöjännitteen yläraja = 14 volttia, mikä antaa sinun "tyhjentää" akun energian täydellisemmin. Teoksen kesto osoittautui mielestäni jopa enemmän kuin “Krona”. Otin renkaan energiansäästöltä. Muunninpiiri ei kuluta energiaa ilman kuormitusta (ilman stabilointiainetta). Testattaessa asettelua on parempi antaa pieni kuorma, kuten vastus 1k: n paineessa. Kuka välittää google Chaplygin -muunnosta. Hänet julkaistiin Radio-lehdessä (11.2001, s. 42).

Lue myös

Pesukoneiden virhekoodit