Κάνε τον εαυτό σου
Μάστερ μαθήματα, οδηγίες, χρήσιμες συμβουλές, συνταγές.
» » »Αλατισμένο σκουμπρί στο σπίτι
Αλατισμένο σκουμπρί στο σπίτι

Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να συμπεριλαμβάνουν στο μενού ψαροκάικα τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα και συνιστάται να επιλέγετε ψάρια με ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό λίπους. Μαζί με αυτά, πολύτιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA) της οικογένειας Ωμέγα-3 εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα, τα οποία, με επαρκή κατανάλωση, έχουν ευεργετική επίδραση στη ζωτική τους δραστηριότητα. Ένας από τους πιο προσιτούς τρόπους εμπλουτισμού της δίαιτας της PUFA είναι η τακτική κατανάλωση σκουμπριού. Υπάρχουν πολλές συνταγές για την παρασκευή του, αλλά σχεδόν όλοι τους περιλαμβάνουν θερμική επεξεργασία, στην οποία καταστρέφεται το μεγαλύτερο μέρος του υγιούς λίπους. Αλλά στο σκουμπρί είναι απολύτως συντηρημένο. Πώς να μαγειρεύω σκουμπρί, πού και πόσο να αποθηκεύσετε και με ποια μορφή να εξυπηρετήσετε;

Τα μυστικά της κατάλληλης προετοιμασίας του σκουμπριού για την αποξήρανση


Για να απολαύσετε νόστιμα σκουμπρί, πρέπει να αγοράσετε ποιοτικά κατεψυγμένα ψάρια. Για να γίνει αυτό, πηγαίνετε σε ένα αποδεδειγμένο κατάστημα ψαριών, στο οποίο η αποθήκευση των κατεψυγμένων προϊόντων είναι περισσότερο ή λιγότερο σωστά οργανωμένη - παρατηρείται το καθεστώς θερμοκρασίας, διατηρούνται οι συνθήκες της γειτονιάς των εμπορευμάτων, υπάρχουν ετικέτες με πληροφορίες για τον κατασκευαστή και την ημερομηνία παραγωγής.
Αν αυτά τα σημεία ταιριάζουν, ελέγξτε προσεκτικά το σκελετό για:
  • είτε υπάρχουν χτυπήματα, παγωμένες αναπτύξεις, κατεψυγμένα παράσιτα και βλάβες σε αυτό.
  • υπάρχουν κάποια σημάδια ότι το σκουμπρί ήταν κατεψυγμένο φρέσκο ​​- ομοιόμορφο χρώμα των ματιών και του δέρματος, πτερύγια πιέζονται σφιχτά στο σώμα, ροζ χρώμα των βράγχων, ευχάριστο άρωμα ψαριών?
  • πόσο καιρό τα ψάρια έχουν καταψυχθεί - αυτό θα ενημερώσει άμεσα την ημερομηνία παραγωγής στην ετικέτα και θα πει έμμεσα κίτρινα σημεία στην επιφάνειά της.

Απορρίψτε την αγορά εάν η ποιότητα των σφαγίων δεν αντιστοιχεί τουλάχιστον σε ένα από αυτά τα σημεία. Επίσης, δεν θα πρέπει να αγοράσετε φρέσκο ​​αλατισμένο σκουμπρί για αλάτισμα, πάρα πολύ παχύ στρώμα πάγου (πάνω από 5 mm), προηγουμένως να αποψυχθεί και να καθαριστεί από το κεφάλι και τα σπλάχνα. Όλες αυτές οι προφυλάξεις είναι σημαντικές, καθώς τα ψάρια δεν θα υποστούν θερμική επεξεργασία και η υγεία σας εξαρτάται άμεσα από την ποιότητά της.
Είναι εξίσου σημαντικό να αποψύξετε σωστά το σκουμπρί. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες μεθόδους:
  • φυσική απόψυξη σε κλειστό δοχείο στο κάτω ράφι του ψυγείου - το ψάρι αποψύχεται εντελώς μετά από 5-6 ώρες, οπότε μην το κρατάτε περισσότερο από αυτή τη φορά.
  • διατηρώντας σε ένα δροσερό διάλυμα αλατιού νερού που παρασκευάζεται με ρυθμό 2 λίτρων κρύου βρασμένου νερού και 2 κουταλιές της σούπας. l αλάτι ανά 1 kg ψαριών (απαιτείται αλάτι έτσι ώστε το προϊόν να μην χάνει ορυκτά).
  • θέρμανση στο φούρνο μικροκυμάτων με τον κατάλληλο τρόπο (αυτή η μέθοδος συνιστάται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αφού η γεύση των ψαριών επιδεινώνεται κάπως).

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποψύξετε σε ζεστό και ζεστό νερό, ή σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά στην καυτή περίοδο. Και, φυσικά, δεν μπορείτε να παγώσετε ξανά το σκουμπρί.
Για το αλάτισμα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε χονδρό αλάτι - βράχο, θάλασσα ή ιωδιούχο. Διαλύεται αργά σε χαμηλή θερμοκρασία και σταδιακά απορροφά την υγρασία από το σφάγιο. Αν χρησιμοποιείτε αλεσμένο άλας, το σκουμπρί μπορεί να είναι ξηρό και άγευστο.

Νόστιμο σκουμπρί στο σπίτι - μια συνταγή βήμα προς βήμα με φωτογραφίες


Η μέθοδος της αλάτι σκουμπρί που προτείνεται από αυτή τη συνταγή ονομάζεται ξηρό, δεδομένου ότι δεν απαιτεί την προετοιμασία μιας μαρινάδας. Για να προετοιμάσετε το σκουμπρί στο σπίτι, θα χρειαστείτε:
  • 2 μεγάλα αποψυγμένα ψάρια.
  • 3 κουταλιές της σούπας. l άλατα.
  • 1 κουταλιά της σούπας. l ζάχαρη.

Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε τα αγαπημένα σας μπαχαρικά - φύλλα δάφνης, μπιζέλια από μπαχάρι, κόλιανδρο, γαρίφαλο, φρέσκο ​​άνηθο. Πριν αλάτισμα το σκουμπρί, θα πρέπει να αλέσετε τα ξηρά μπαχαρικά σε ένα κονίαμα για να προσθέσετε την προκύπτουσα σκόνη σε ζάχαρη και αλάτι. Σε αυτή την περίπτωση, παίρνετε ένα σκουμπρί πικάντικο αλάτι. Αν εκτιμήσετε το αλατισμένο σκουμπρί για την καθαρή γεύση του, πρέπει να αποκλειστεί κάθε πρόσθετο καρύκευμα.
Αλατισμένο σκουμπρί στο σπίτι

Ρίξτε τη σωστή ποσότητα αλατιού και ζάχαρης σε ένα δοχείο κατάλληλου μεγέθους (πιθανώς ένα κανονικό μπολ σούπας).
Αλατισμένο σκουμπρί στο σπίτι

Ανακατέψτε καλά.
Αλατισμένο σκουμπρί στο σπίτι

Κόψτε τα ψάρια: κόψτε τα πτερύγια και την άκρη της ουράς με το ψαλίδι κουζίνας και κόψτε το κεφάλι με ένα μαχαίρι, μετά απλώστε την κοιλιά και τεντώστε όλα τα εσωτερικά. Αφαιρέστε το μαύρο φιλμ από το εσωτερικό και ξεπλύνετε το σφάγιο με τρεχούμενο νερό.
Αλατισμένο σκουμπρί στο σπίτι

Βάλτε τα ψάρια σε μια καθαρή σανίδα κοπής. Ρίξτε ένα στρώμα μείγμα αλατιού με ζάχαρη πάνω τους και τρίψτε το σχολαστικά με την κοιλιακή κοιλότητα και όλες τις εξωτερικές επιφάνειες.
Αλατισμένο σκουμπρί στο σπίτι

Τοποθετήστε κάθε σφάγιο σε ξεχωριστή πλαστική σακούλα. Πασπαλίστε τα με το υπόλοιπο μίγμα.
Αλατισμένο σκουμπρί στο σπίτι

Βάλτε το σκουμπρί σε ένα μπολ.
Αλατισμένο σκουμπρί στο σπίτι

Κλείστε το δοχείο και ψήστε τα ψάρια. Μετά από 48 ώρες, θα είναι έτοιμο για χρήση. Για να καταλάβετε ότι το σκουμπρί είναι ώριμο, μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα του κρέατος, τη σκληρότητα και την ελαστικότητά του.
Αλατισμένο σκουμπρί στο σπίτι

Το αλατισμένο σκουμπρί πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 5 ° C και δεν υπερβαίνει τις 3 ημέρες. Για να παραταθεί η διάρκεια ζωής σε 1 εβδομάδα, μπορεί να μαρινάρεται επιπλέον σε ξύδι και φυτικό έλαιο, όμως η μαρινάρισμα των ήδη αλλοιωμένων ψαριών απαγορεύεται αυστηρά.
Αλατισμένο σκουμπρί στο σπίτι

Το σκουμπρί που προετοιμάζεται σύμφωνα με αυτή τη συνταγή είναι νόστιμο σερβίρεται με τη μορφή σάντουιτς από ψωμί σίκαλης με ποικιλία γεμισμάτων. Λεπτές φέτες γλυκού και ξινό πράσινο μήλο, ραπανάκι, κρεμμύδι, φρέσκο ​​αγγούρι, τυρί Adyghe συνδυάζονται τέλεια με το σκουμπρί. Δοκιμάστε το - αυτό είναι ένα πολύ νόστιμο σνακ!
Αλατισμένο σκουμπρί στο σπίτι

Αλατισμένο σκουμπρί στο σπίτι
Σχόλια (0)

Διαβάστε επίσης

Κωδικοί σφαλμάτων για πλυντήρια ρούχων