DIY το κάνετε μόνοι σας
Μάστερ μαθήματα, οδηγίες, χρήσιμες συμβουλές, συνταγές.
» » »Απλό ραδιόφωνο για το do-it-yourself
Στο Διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε ένα τεράστιο αριθμό προγραμμάτων σφάλματα ραδιόφωνο. Ορισμένα κυκλώματα είναι πολύ περίπλοκα και απαιτούν συντονισμό, άλλα περιλαμβάνουν σπάνια ραδιοσυστήματα και άλλα δεν λειτουργούν καθόλου!
Δίνω στην αντίληψή σας ένα σχέδιο σφάλματος που μπορεί να συναρμολογηθεί τόσο από έμπειρο ραδιοερασιτέχνη όσο και από αρχάριο σε αυτό το θέμα.
Ας δούμε αυτό το σχήμα:
κάντε μόνοι σας απλό ραδιοχρωματισμό

Για τη διακεκομμένη γραμμή, μην δώστε προσοχή ακόμα.
Για να κάνουμε ένα σφάλμα, χρειαζόμαστε τα παρακάτω στοιχεία:
 • VT1 - kt315 με οποιονδήποτε ευρετήριο γραμμάτων (αν θέλετε να αυξήσετε το εύρος του σφάλματος, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα τρανζίστορ μικροκυμάτων, για παράδειγμα kt325 ή kt368, το εισαγόμενο τ9040 είναι τέλειο).
 • C1, C4 - 47 ... 68nf.
 • C2, C3-10ΡΡ.
 • R1 - 33kOhm;
 • R2 - 100 ohm;
 • Κύκλωμα ταλάντωσης L1 - 8 στροφές σύρματος χαλκού με διάμετρο 0,3 ... 0,5 mm σε ράβδο από στυλό ηλίου, άνεμος προσεκτικά, γυρίστε στη στροφή (αποσυνδέθηκα το τελικό πηνίο από σπασμένο ραδιόφωνο).
 • M1 - ηλεκτρικό ή πυκνωτικό μικρόφωνο.

κάντε μόνοι σας απλό ραδιοχρωματισμό

Για να εξοικονομήσει χώρο, χρησιμοποίησα το σωστό μικρόφωνο (το βρήκε σε ένα παλιό κινητό τηλέφωνο). Παρά το μέγεθος της, αποδείχθηκε πολύ ευαίσθητη.
Όλες οι λεπτομέρειες πλην του γκαζιού L2 και του μικροφώνου εμφανίζονται στην παρακάτω εικόνα:
κάντε μόνοι σας απλό ραδιοχρωματισμό

Για να κάνουμε L2, χρειαζόμαστε έναν αγώνα και ένα πολύ λεπτό σύρμα:
κάντε μόνοι σας απλό ραδιοχρωματισμό

Μετράμε ένα και μισό εκατοστόμετρα ενός αγώνα, το δαγκώνουμε - αυτό το κομμάτι θα χρησιμεύσει ως πυρήνας του γκαζιού. Στη συνέχεια, πάρτε το καλώδιο και άνεμος εκατό στροφές. Διορθώνουμε τα συμπεράσματα του προκύπτοντος πηνίου, καθαρό από βερνίκι, κασσίτερο. Αυτό είναι, το γκάζι L2 είναι έτοιμο!
κάντε μόνοι σας απλό ραδιοχρωματισμό

Όταν συναρμολογηθούν όλα τα εξαρτήματα, μπορείτε να αρχίσετε να κατασκευάζετε την πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος.
Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε ένα κομμάτι PCB 35x15mm και το ίδιο το διάλυμα, στο οποίο θα χαράξουμε το χαρτόνι (χρησιμοποίησα υπεροξείδιο του υδρογόνου + κιτρικό οξύ). Κάνουμε ένα σχέδιο του τυπωμένου κυκλώματος (ζωγράφισα κάτω από το τρανζίστορ s9018)
κάντε μόνοι σας απλό ραδιοχρωματισμό

και τη μεταφέρετε στον τετολίτη.
κάντε μόνοι σας απλό ραδιοχρωματισμό

Βάζουμε το χαρτόνι στο διάλυμα και περιμένουμε μέχρι να εξαφανιστεί ο υπερβολικός χαλκός.
Αφού το διοικητικό συμβούλιο είναι άνετο, το βγάζουμε, το ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό, αφαιρούμε το βερνίκι και το κολλάμε:
κάντε μόνοι σας απλό ραδιοχρωματισμό

Στη συνέχεια, κολλήστε τα εξαρτήματα σύμφωνα με το σχέδιο. Προσοχή, κατά την τοποθέτηση εξαρτημάτων στο ταμπλό, μην τα υπερθερμαίνετε, διαφορετικά θα αποτύχουν! Προσέχετε ιδιαίτερα την τοποθέτηση του VT1.
Θέλω να πω λίγα λόγια για τη σύνδεση της κεραίας, το σήμα που τροφοδοτείται από τον πομπό του τρανζίστορ, γεγονός που καθιστά τη συχνότητα λειτουργίας του σφάλματος πιο σταθερή.
Συναρμολογημένο κύκλωμα:
κάντε μόνοι σας απλό ραδιοχρωματισμό

κάντε μόνοι σας απλό ραδιοχρωματισμό

Το σφάλμα μπορεί να τροφοδοτηθεί στην περιοχή από 1,5 έως 9 βολτ.
κάντε μόνοι σας απλό ραδιοχρωματισμό

Οποιαδήποτε από αυτές τις μπαταρίες είναι κατάλληλη για την τροφοδοσία του κυκλώματος. Χρησιμοποίησα μια μπαταρία AAA finger-type για ένα πιο συμπαγές σφάλμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα "χάπι" 3 volt.
Εάν θα τροφοδοτήσετε το κύκλωμα από την κορώνα (9 βολτ), τότε θα πρέπει να συμπεριλάβετε στο κύκλωμα μια αντίσταση R3 με ονομαστική τιμή 100 Ohms.
Συνδέστε απαλά την μπαταρία με το σφάλμα. Ως κεραία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μονωμένο καλώδιο μήκους 30 cm, αλλά η πρακτική έχει δείξει ότι η απουσία του δεν επηρεάζει σημαντικά την περιοχή λήψης του κυκλώματος. Αυτό είναι, το σφάλμα είναι έτοιμο!
κάντε μόνοι σας απλό ραδιοχρωματισμό

Τώρα ενεργοποιήστε το ραδιόφωνο και αναζητήστε τη συχνότητα του σφάλματος μας. Το σήμα από αυτό μπορεί να αλιευθεί με συχνότητα στην περιοχή των 88-108 MHz. Η συχνότητα μου ήταν 92,2 MHz. Εάν το σφάλμα "δεν έρχεται σε επαφή", τότε προσπαθήστε να επεκτείνετε τις στροφές του πηνίου L1 - αυτό θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.
Με τάση τροφοδοσίας 1,5 βολτ, το εύρος λήψης είναι 30 μέτρα, αν αυξήσετε την τάση στα 3 βολτ, τότε η περιοχή λήψης θα αυξηθεί στα 100 μέτρα.
Αυτό το κύκλωμα έχει επίσης μια άλλη εφαρμογή - έναν πομπό ήχου. Ας υποθέσουμε ότι πρέπει να εκπέμπετε ήχο από ένα τηλέφωνο σε ένα μαγνητόφωνο, αλλά το τελευταίο δεν διαθέτει λειτουργία εισόδου ήχου. Δεν πειράζει! Σε αυτή την περίπτωση, αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ χρήσιμο.Σχεδόν όλες οι μαγνητοσκόπια έχουν μια λειτουργία ραδιοφωνικής λήψης (ραδιόφωνο FM), την οποία θα χρησιμοποιήσουμε. Θυμηθείτε τη διακεκομμένη γραμμή στο διάγραμμα σφάλματος; Εξαιρούμε το μικρόφωνο M1 από το κύκλωμα, συνδέστε τον πυκνωτή C5 σε χωρητικότητα 10 μικροφάρων, συνδέστε το βύσμα 3,5mm "μίνι βύσμα" με το μείον του πυκνωτή και το μετρούμετρο ισχύος (μείον το "βύσμα" στο γενικό, αριστερό / δεξί στο μείον τον πυκνωτή) και μεταφέρετε τον ήχο από το τηλέφωνο σε ένα ραδιόφωνο που βρίσκεται στην περιοχή του πομπού! Με σωστή τοποθέτηση εξαρτημάτων, το κύκλωμα αρχίζει να λειτουργεί αμέσως.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα προϊόντα για διάφορους σκοπούς: από την ακρόαση των δωματίων έως την ασύρματη μετάδοση ήχου.
Και σε αυτό το άρθρο μου έρχεται στο τέλος, καλή τύχη σε όλους στην επανάληψη!
Σχόλια (7)
 1. kondrats
  #1 kondrats Οι επισκέπτες 10 Αυγούστου 2017 15:15
  1
  Αφού διάβασα αυτό το άρθρο, αποφάσισα να κάνω ένα ραδιοχρωματισμό με τα χέρια μου. Το έκανα! Πολλές ευχαριστίες στον εφευρέτη για την ιδέα και στο site για τις πληροφορίες!
 2. Άρθουρ
  #2 Άρθουρ Οι επισκέπτες 24 Ιανουαρίου 2018 23:29
  0
  Αλλά φροντίστε να κάνετε αυτή την αμοιβή; Είναι δυνατόν να λάβετε κάποιο είδος πληρωμής;
 3. Noob
  #3 Noob Οι επισκέπτες 27 Μαΐου 2018 11:31
  0
  Ο Bro λέει το όνομα των κόκκινων τμημάτων και του γκρίζου μέρους, διαφορετικά το έδινα στο Διαδίκτυο και μου έλεγα από πού να βρω αυτά τα στοιχεία
  1. Ευγένι Μπογκντάνοφ
   #4 Ευγένι Μπογκντάνοφ Οι επισκέπτες 3 Σεπτεμβρίου 2018 10:11
   0
   Αυτοί είναι πυκνωτές 47nF.
   1. noob
    #5 noob Οι επισκέπτες 7 Οκτωβρίου 2018 11:32 μ.μ.
    0
    δεν αντίσταση αμφιβάλλω ότι είναι γραμμένο 33kOhm είναι λευκό και περισσότερο από το συνηθισμένο μπορεί να έρθει εγώ πήρα από το παλιό πίνακα από την τηλεόραση
 4. Drutoc
  #6 Drutoc Οι επισκέπτες 2 Φεβρουαρίου 2019 12:24
  1
  Ποια επαγωγικότητα πρέπει στο πηνίο L2
 5. Αέρα
  #7 Αέρα Οι επισκέπτες 10 Απριλίου 2019 8:48 μ.μ.
  0
  Το σφάλμα μου είναι ασταθές. Μόλις πιάσετε το σήμα, ο ήχος είναι ξεκάθαρος, αξίζει μια μικρή ώθηση ή απομακρύνεται, το σήμα εξαφανίζεται. Εάν μετακινήσετε το L1, φαίνεται να τον πιάσετε για ένα δευτερόλεπτο. Τι θα μπορούσε να είναι το πρόβλημα;

Διαβάστε επίσης

Κωδικοί σφαλμάτων για πλυντήρια ρούχων