DIY gør det selv
Master klasser, instruktioner, nyttige tip, opskrifter.
» »Sådan klippes og slibes nye tænder på en gammel sav
Efter mange regrints mister en båndsav på et træ deres form, bliver mindre og bliver ineffektive. Skal du virkelig købe et nyt savværktøj? Men med dette kan du vente og forsøge at skære nye tænder på den gamle sav, efter at have skærpet den, vil den være klar igen til fuldt arbejde.
Sådan klippes og slibes nye tænder på en gammel sav

Har brug for


Ud over den gamle hacksav til træ med slidte tænder, har vi brug for vores formål:
  • enhed til at skære tænder (hæftemaskine);
  • en hammer;
  • slibemiddel eller hjul;
  • trihedral fil;
  • klemme til fastholdelse af saven under slibning;
  • lille tæt pap.

Hæftemaskine design


Du kan gøre det selv i et hjemmeværksted. De vigtigste knudepunkter, der skærer tænderne, er en matrix med en gennemgående spalte i en trekantet form, i plan, der ligner formen på en savtand. Stansen, der kommer ind i matrixen, kan rotere rundt om dens akse.
Sådan klippes og slibes nye tænder på en gammel sav

For at skære tænder i forskellige højder er der en justerbar vægt, der kan flyttes til den ene eller den anden side, hvilket fører til en ændring i dybden og dermed højden af ​​tanden. Dette er muligt på grund af aflange huller og bolte, der holder anslaget fast til bunden af ​​hæftemaskinen.
Matrisen og stansen skal passe ind i hinanden med et minimum, men garanteret spillerum. Arbejds- (skære) kanterne på disse to dele skal være 90 grader.

Sådan bruges en hæftemaskine


Sådan klippes og slibes nye tænder på en gammel sav

Vores værktøj er ekstremt enkelt. Ikke desto mindre, for at teste hæftapparatens ydelse, få færdigheder og tillid til at arbejde med den, vil lidt træning ikke skade.

Skæring af tænder på et pap tomt


For at gøre dette skal du installere hæftemaskinen på en solid og massiv overflade, løft stansen og under den på matrixen, indtil den kommer i kontakt med stop, vi installerer et papark. Derefter sænker vi stansen til overfladen af ​​papen og lægger et skarpt slag på stansen af ​​stansen. Resultatet er en udskæring.
Vi flytter kartonen mod højre eller venstre i et trin og gentager handlingen. Vi tager materialet ud under hæftemaskins arbejdslegemer og ser tandprofilen omgivet af to hak. Fortsætter skæreproceduren, kan vi få det krævede antal tænder. Det er her vores træning slutter.

Fældning af tænder på et gammelt savblad


Vi starter med at fjerne gamle tænder. Dette kan gøres ved hjælp af en kværne eller et hjul. Resultatet skal være en lige linje, der vil tjene som grundlag for at skære nye tænder.
Som sidste gang satte vi hæftemaskine på en massiv base: et stykke skinne, en ambolt, en metalpandekage osv. På forhånd indstiller vi naturligvis dybden og skærevinklen, der bestemmes af savtypen og dens størrelse.
Sådan klippes og slibes nye tænder på en gammel sav

Advarsel! Hvis vi kun skærer tænder på den ene side af klingen, vil dets metal, der har elasticitet, føre i en retning, og ved afslutningen af ​​arbejdet får det en buet form. For at forhindre, at dette sker, er det nødvendigt at skære 3-4 tænder på den ene side af klingen, vende det og skære det samme antal tænder på den anden side.
Vi installerer en metalplade mellem matricen og stansen så langt som til stop i begrænseren, og holder den med den ene hånd, med hammeren påfører vi et skarpt slag på stansen af ​​stansen med hammeren.
Sådan klippes og slibes nye tænder på en gammel sav

Vi flytter klingen med en tand og gentager operationen igen.Desuden skal du ikke bekymre dig for, at bunden af ​​hulerne mellem tænderne er afrundet: i skarphedsprocessen tager de den nødvendige form.
Sådan klippes og slibes nye tænder på en gammel sav

Skærpning af nye tænder fra en gammel sav


Til dette bruger vi traditionelt en trihedral fil, men for ikke at beskadige tilstødende tænder, slibes vi et af dens ansigter på en emery. En sådan innovation tillader også dannelse af den nødvendige geometri af bunden (bunden) af hulrummet mellem tænderne.
Sådan klippes og slibes nye tænder på en gammel sav

Til slibning af saven er det praktisk at bruge en træklemme, der består af to kiler - brede og smalle. Bred har evnen til at dreje på to stifter. Et savblad lægges under dets forreste del, og en smal kile drives ind fra siden af ​​bagkanten, takket være hvilken en bred kile presser klingen til bunden af ​​vores enhed.
Sådan klippes og slibes nye tænder på en gammel sav

Tanden skal skærpes ikke nedenfra og op, så metallet ikke vikles rundt på kanten af ​​tanden, men snarere fra top til bund, så skærer metallet blot af og tandkanten bliver skarp.
Sådan klippes og slibes nye tænder på en gammel sav

Se videoen


Kommentarer (0)

Læs også

Fejlkoder til vaskemaskiner