Направи си сам
Майсторски класове, инструкции, полезни съвети, рецепти.
» » »Как да засадим брадва плътно
Всеки, който редовно използва този инструмент за рязане, с течение на времето забелязва, че приземяването на главата с режещ ръб (острие) започва постепенно да отслабва и да виси на дръжката (брадва).
Работата с брадва с такъв дефект става неудобна и в крайна сметка невъзможна, а също и просто опасна. В края на краищата тежка метална глава, която лети от дръжката с остър режещ ръб и ъгли, може да нарани някой, който използва дефектна брадва или хора в близост.
Как да засадим брадва плътно

Какви са „корените“ на този дефект? Защо дюзата отслабва? В края на краищата, след като се произведе по всички правила, много плътно и в момента на отслабване клиновете останаха на мястото си, не изпаднаха, което може да бъде „обвинено” в недостатъка.
Причината е, че дървесината постепенно губи влага, влакната изсъхват и стават по-малки по обем. Плътността на дюзата намалява и в крайна сметка напълно изчезва.
По-долу разглеждаме метод за монтиране на глава на брадва върху дръжка, за да се изключи или поне да се отложи периодът на отслабване на дюзата на части от режещия инструмент в далечното бъдеще.

Как да засадим брадва плътно на брадва


За успеха на предстоящия случай е необходимо да се вземе предвид, че брадвата има изход, по-голям от входа. Това се прави с цел, че след монтирането и монтирането на дръжката, беше възможно да се клинира с няколко клина.
Много е важно да изберете правилната дръжка за този инструмент. За да направите това, прикрепете окото на брадвата към листа хартия с изходната страна и кръгнете вътрешния й периметър с молив или маркер.
Как да засадим брадва плътно

След това по контура просто изрязваме получената фигура с ножица, която по форма и размер е копие на изходния отвор на брадвата ни. Тя ще ни служи като шаблон за избор на брадва на пазара.
Как да засадим брадва плътно

За да направите това, приложете измерване на хартия до края и изберете този, който най-точно съответства на нашия шаблон. Този подход, освен правилния избор, ще сведе до минимум работата по монтаж.
Как да засадим брадва плътно

Избраната люка трябва да се постави на отоплителната батерия (през зимата) или на слънце (през лятото) за около 2-3 дни, като се преобръща от време на време, така че накрая да изсъхне.
Как да засадим брадва плътно

След като дървената дръжка е напълно изсъхнала, можете да продължите с окончателното й регулиране на брадвата.
Как да засадим брадва плътно

За да направите това, ние поставяме главата на брадвата, отклонявайки се от нейния край с 5-7 мм, и начертаваме линия от другата страна с молив, който ще обозначава границата на дюзата на главата върху дръжката.
Как да засадим брадва плътно

Прилагаме, предварително изрязан, хартиен шаблон към края на дръжката и го кръгваме около контура с молив.
Как да засадим брадва плътно

Използвайки голям размах върху дърво, обработваме брадвата от всички страни в зоната на дюзите, фокусирайки се върху контура, приложен към края на дръжката.
Как да засадим брадва плътно

Как да засадим брадва плътно

Как да засадим брадва плътно

След като завъртим дръжката по контура в съответствие с шаблона, започваме да опитваме върху него (внимание!) Към изхода на главата на брадвата.
Как да засадим брадва плътно

Внимателно, за да не се разхлабим, обработваме дръжката, докато не влезе в отвора на главата с около 10 мм.
Как да засадим брадва плътно

Как да засадим брадва плътно

С помощта на шублер измерете входа и го фиксирайте на нашето измервателно устройство.
Как да засадим брадва плътно

След това сравняваме размера, фиксиран на шублера на верниер, с реципрочния размер на брадвата. Ние се уверяваме, че електромерът не се проваля върху него. Ако сега премахнем излишъка на дръжката, получаваме обратен конус (като корк в бутилка шампанско).
Как да засадим брадва плътно

Изпълняваме плана с помощта на същия разпръсквач, който вече използвахме и преди, като монтираме края на брадвата към изходния отвор на брадвата.
Как да засадим брадва плътно

Изваждането на дървен материал се контролира чрез измервания, за да не се отслаби.Измерваме изхода на главата по височина и сравняваме с входа на брадвата. Те трябва да са равни една на друга или дръжката е малко по-малка.
Размерът в далечната граница на дюзата трябва да бъде умишлено по-малък, отколкото на входа. Това е така нареченият обратен конус.
Ние контролираме дебелината на брадвата на входа и изхода. И в този параметър трябва да се усети ясен обратен конус.
Отстраняваме по периметъра на крайната част на люка малка фаска, за да гарантираме нейното първоначално влизане във входа на брадвата. За целта използвайте един и същ рап. Тази операция ще се счита за завършена, ако главата след дюзата на ръка стабилно се държи за дръжката.
Как да засадим брадва плътно

В центъра на задния край на брадвата нарисувайте надлъжна линия с молив, другата - перпендикулярна на първата и малко по-висока от геометричния център на крайната секция.
Как да засадим брадва плътно

Като маркираме, правим разрези под три клина, като не достигаме около сантиметър до задната граница на дюзата на главата на брадвата.
Как да засадим брадва плътно

Как да засадим брадва плътно

За пореден път се убеждаваме, че дръжката свободно влиза в изхода и само леко в обратното.
Поставете брадвата във входа на главата на брадвата и няколко пъти енергично удряйте от другата страна, докато тя заеме необходимото положение.
Как да засадим брадва плътно

На лепилото можем да инсталираме само предварително подготвени дървени клинове. Първо монтираме надлъжен (голям) клин, след това напречно - два малки.
Как да засадим брадва плътно

Как да засадим брадва плътно

За да направите това, намажете страничните им повърхности с лепило и ги поставете на място, леко чукнете с чук.
Как да засадим брадва плътно

След като инсталирате и трите клина, ги чукнете заедно с енергични удари на чука, докато това е възможно.
Останалите краища на клиновете могат да бъдат отрязани на шлайф или просто да бъдат отрязани с ножовка на дърво.
Как да засадим брадва плътно

Окончателното усъвършенстване на крайната лицева страна на брадвата с клинове се извършва ръчно с помощта на груба шкурка. Той може да борави и с други части на дръжката, така че да е удобен за използване и да не търка ръцете ви.
Как да засадим брадва плътно

Можете да оставите брадвата в положението, което сме постигнали досега. Но след това, след кратко време, той ще претърпи съдбата на стария продукт, който показахме в началото: дюзата ще отслаби в началото, а след това напълно ще изчезне. Инструментът ще стане неизползваем. Причината е известна: влагата от дървесните влакна ще се изпари, тя ще изсъхне и плътността на дюзата ще изчезне.
За да не се случи това, е необходимо да се запази крайното лице след окончателния монтаж и клиниране, тоест да го накиснете с ленено масло, маслена боя или лепило (можете да използвате PVA, но за предпочитане епоксидна). Тази обработка няма да позволи влагата, останала в дървото, да се изпари и да наруши плътността на дюзата. Ако е възможно, желателно е да се подложи цялата брадва на такава обработка.

Гледайте видеоклипа


Коментари (2)
 1. Александър Дубровин
  #1 Александър Дубровин посетители 27 май 2019 г. 13:56 ч.
  8
  ПО-ДОБРЕ Е ДА ОТВОРИ АМЕРИКА
 2. Гост Виктор
  #2 Гост Виктор госта 30 май 2019 г. 17:25
  1
  Сложете епоксидна и не бръмче. Работете в пъти по-малко и не се интересувайте от влага.

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини